Kuten tunnettua, on maailman kallein jalkapalloilijasta maksettu siirtokorvaus edelleen Neymarin siirto Barcelonasta PSG:hen kesällä 2017, kun pariisilaisseura pulitti brassitaiturista huiman 222 miljoonan euron siirtosumman. Tuo lukema oli kirjattu ulosostoklausuulina Neymarin pelaajasopimukseen, joten Barcelona oli tarjouksen edessä voimaton.

Siirtosumma on maailman kallein edelleen suorastaan ylivoimaisella erolla, sillä toiseksi suurin siirtokorvaus on PSG:n joukkuetoveri Kylian Mbappésta AS Monacolle maksama 180 miljoonaa euroa. Maailman viidenneksi kallein pelaaja, Antoine Griezmann jää Neymarista jo yli sadan miljoonan päähän. Barcelona maksoi hänestä 120 miljoonaa Atlético Madridille kesällä 2019. Sadan miljoonan euron raja on rikottu kaikkiaan 12 kertaa.

Vaikka 222 miljoonaa euroa on jättimäinen rahasumma, nousivat Neymarin siirron kokonaiskustannukset vielä paljon, paljon korkeammiksi. Espanjalaisen El Mundon näkemien dokumenttien mukaan PSG maksoi kaikista siirtoon ja sopimukseen liittyneistä kuluista yhteensä 489 228 117 euroa, eli lähes puoli miljardia.

Neymarin ensimmäinen sopimus PSG:n kanssa allekirjoitettiin 3. elokuuta, 2017. Siihen kirjattiin bruttovuosipalkaksi 43 334 400 euroa. Sopimus oli viisivuotinen. Lisäksi sopimukseen liittyi kuudes vuosi optiona. Jos Neymar seurassa jatkaisi – kuten on nyt päättänyt jatkaa – saisi hän allekirjoitusbonuksena 50 556 117 euroa. Näin kokonaiskulut nousivat jo mainittuun reiluun 489 miljoonaan euroon.

[readmore from=Neymar]

Neymar allekirjoitti viime toukokuun 8. päivä vuoteen 2025 ulottuvan jatkosopimuksen. El Mundon mukaan sopimuksen taloudelliset ehdot ovat hyvin samansuntaiset alkuperäisen sopimuksen kanssa. Samalla Neymar luovutti kuvaoikeutensa PSG:lle.

El Mundo kuvaili Neymarin hankinnan kokonaiskuluja ”sopimukseksi, jotka ravisuttavat jalkapalloilun taloudellista tasapainoa”. Varmasti ihan hyvä kuvaus, sillä vasta Neymarin hankinnan myötä yli sadan miljoonan euron pelaajasiirrot ovat alkaneet hiljalleen yleistymään ja pelaajapalkat karkaamaan käsistä.

Ennen Neymaria yli sadan miljoonan euron pelaajasiirtoja oli nähty kaksi. Real Madrid maksoi Gareth Balesta 100 miljoonaa euroa kesällä 2013 ja Manchester United Paul Pogbasta kolme vuotta myöhemmin 105 miljoonaa euroa.

Lähteet: AS ja Transfermarkt