Huuhkajat kohtaa MM-karsintaottelussa lauantaina 4. syyskuuta Kazakstanin Helsingin Olympiastadionilla. Kisapaikkahaaveiden kannalta elintärkeä kamppailu alkaa kello 16.00.

Ottelu on tällä erää loppuunvarattu eli lippuja on myyty hieman yli 8000 kappaletta, mutta Palloliiton mukaan lippuja vapautuu pieniä eriä kerrallaan eri katsomokategorioihin edelleen.

Television kautta ottelu näkyy tietenkin V sport jalkapallon ja Elisa Viihde Viaplayn kautta. Lisäksi Nelonen televisioi Huuhkajien karsintaottelut. V sport jalkapallon ja Elisa Viihde Viaplayn studiolähetys alkaa kello 15.00, ja Nelosen katselijat pääsevät mukaan puoli tuntia myöhemmin.

Kuntopuntari

Kolme edellistä kohtaamista

22.8.2007 Suomi – Kazakstan 2-1 (EM-karsinta)
11.10.2006 Kazakstan – Suomi 0-2 (EM-karsinta)
28.2.2006 Suomi – Kazakstan 0-1 (Harjoitusottelu)

 

Viisi edellistä peliä Suomi

1.9.2021 Suomi – Wales 0-0 (Harjoitusottelu)
21.6.2021 Suomi – Belgia 0-2 (EM-kisat)
16.6.2021 Suomi – Venäjä 0-1 (EM-kisat)
12.6.2021 Tanska – Suomi 0-1 (EM-kisat)
4.6.2021 Suomi – Viro 0-1 (Harjoitusottelu)

Viisi edellistä peliä Kazakstan

1.9.2021 Kazakstan – Ukraina 2-2 (MM-karsinta)
4.6.2021 Pohjois-Makedonia – Kazakstan 4-0 (Harjoitusottelu)
31.3.2021 Ukraina – Kazakstan 1-1 (MM-karsinta)
28.3.2021 Kazakstan – Ranska 0-2 (MM-karsinta)
18.11.2020 Kazakstan – Liettua 1-2 (Nations League)

Suomi ja Kazakstan eivät ole vuosien saatossa ehtineet kohdata toisiaan kuin kolmesti. Peleistä ensimmäinen miteltiin helmikuussa 2006. Harjoitusottelu päättyi Kazakstanin 1-0-voittoon. Samana vuonna maat pelasivat myös ensimmäisen kilpailullisen ottelunsa vastakkain. Tuolloin karsittiin paikoista vuoden 2008 EM-kisoihin.

Nämä karsinnat muistetaan suomalaisittain aivan muista asioista kuin Kazakstan-otteluista. Roy Hodgson valmensi Suomen hyvin lähelle sitä historiallista arvokisapaikkaa. Lohko oli kivikova, koska Suomen ja Kazakstanin seurana olivat Puola, Serbia, Portugali, Belgia, Armenia ja Azerbaidžan.

Näiden karsintojen kesäkuisen Suomi – Belgia -ottelun tapahtumat loivat pohjan myös Huuhkajat-nimitykselle.

Unelma ei karsintojen upeista tuloksista huolimatta, ennen kaikkea suuria maita vastaan, toteutunut. Ottelut Armeniaa ja Azerbaidžania vastaan jälkiviisaasti arvioiden maksoivat varsin paljon.

Kazakstanin Huuhkajat voitti silti niin vieraissa kuin kotona.

Myös Kazakstan onnistui maalinteossa edellisellä vierailullaan Suomessa vuonna 2007. Kuva: Juha Tamminen

Lauantain vieraat ovat jo tehneet Suomelle parikin palvelusta meneillään olevien MM-karsintojen aikana. Se on venynyt kahdesti tasapeliin Ukrainaa vastaan, joka on yhtä monta kertaa enemmän kuin juuri kukaan varmasti oletti.

Samalla se on osoitus siitä, että Kazakstania ei todellakaan voi aliarvioida. Se on taitava ja vaarallinen joukkue, vaikka se koostuukin pitkälti oman maansa pääsarjapelaajista. Kazakstanin liigan jättiläiset kuitenkin ovat tuttuja vieraita myös seurajoukkueiden europelien lohkovaiheista, joten kokemusta kovista peleistä on liki kaikilla.

Talgat Baysufinovin luotsaama joukkue pääsee Olympiastadionin nurmelle myös hyvässä itseluottamustilassa. Alla on upea venyminen kotona Ukrainaa vastaan keskiviikolta. Siitä huolimatta, että Ukrainalla voi prosessi olla hivenen keskeneräinen Andrei Shevtshenkon jätettyä valmentajan pestinsä kesken karsintojen.

Kumpikaan joukkue ei ole silti viime aikoina liialti ottelujaan voittanut. Suomi voitti EM-kisojen avausottelussaan Tanskan. Se on ainoa voitto edellisistä kymmenestä maaottelusta.

Kazakstan sen sijaan ei ole viimeisestä kymmenestä ottelustaan voittanut ainuttakaan. Liettua-voitto Nations Leaguen puolelta tasan vuosi sitten on edellinen täyden pistepotin iltapuhde tälle pinta-alaltaan maailman suurimmalle sisämaavaltiolle.

Suomi on luonnollisesti ottelun selkeä ennakkosuosikki. Pelin perusrakenne on erittäin laadukas ja kukin tiedostaa oman roolinsa sekä pääsee hyödyntämään ennen kaikkea vahvuuksiaan.

Puolustuspelaaminen on todella organisoitua ja ennen kaikkea oman rangaistusalueen puolustaminen on EM-kisoja myöten ollut mahtavalla tasolla.

Hyökkäyspelaamisessa Suomella on ollut vaikeampi jakso jo pitkään. Viimeiseen kuuteen otteluun Huuhkajat ovat saaneet vain viisi laukausta maalia kohden, mikä kovista vastustajista huolimatta, on auttamatta liian vähän.

Maaleja Suomi on näissä otteluissa tehnyt vain yhden eli Joel Pohjanpalon komean puskumaalin EM-kisoissa Tanskan verkkoon.

Suomen hyökkääjistä Fredrik Jensen otti kantaa aiheeseen.

– Totta kai hyvä puoli on se, että puolustuspeli on pysynyt hyvänä. Kyllä me kaikki tiedämme, että enemmän maaleja pitää tehdä ja enemmän paikkoja tulee luoda, vastasi Jensen SuomiFutis-sivuston kysymykseen.

– Ollaan me se ennenkin näytetty, että me se osataan. Toivotaan, että niitä maaleja tulee lauantaina.

Kummallakin joukkueella on pääosin paras mahdollinen kokoonpano jalkeilla lauantaina, mutta poissaolot ovat silti aika merkittäviä.

Arvioidut avaukset

Suomi

Huuhkajien päävalmentaja Markku Kanerva teki useampia onnistuneita kokeiluja pelaajiston suhteen harjoitusottelussa Walesia vastaan. Kuopion Palloseuran Urho Nissilä esiintyi edukseen ja myös Kanerva kehui Nissilän esityksiä eurokentillä nimenomaan kazakstanilaista FC Astanaa vastaan. Nissilällä on ominaisuuksia, joita tämänkaltaisessa ottelussa tarvitaan.

Myös Kaan Kairinen esiintyi keskikentän keskustassa edukseen keskiviikkona. Glen Kamara joutuu Kazakstan-ottelun katsomaan sivusta pelikiellon vuoksi. Kairinen osoitti pysyvänsä kansainvälisessä tempossa erittäin hyvin mukana.

Kumpikin saattaa minuutteja Kazakstania vastaan saada, mutta välttämättä ainakaan Kairinen ei silti avauksessa ole. Siellä ei ole myöskään komean A-maajoukkuedebyytin pelannut Carljohan Eriksson, koska Lukas Hradecký pelannee molemmat karsintaottelut.

Kapteeni Tim Sparvin pelikunto on myös arvoitus ja ennen kaikkea se, että pelaako hän Kazakstan-ottelussa vielä. Sparvin ominaisuudet ja vahvuudet korostuvat ennen kaikkea silloin, kun Suomi on altavastaaja. Voi siis hyvin olla, että Sparv ei ainakaan koko peliä lauantaina pelaa ja on avauksessa Lyonissa ensi tiistaina Ranskaa vastaan. Kapteeni kommentoi omaa pelikuntoaan torstaina lehdistötilaisuudessa.

– Tänään harjoittelin normaalisti ja polvi sekä pohje tuntuivat ihan hyvältä. Huomenna on taas uudet harjoitukset ja lauantaina peli. Katsotaan sitten, että missä kunnossa olen ja mikä roolini on, sanoi Sparv.

Wales-ottelun tapaan loukkaantuneina sivussa Suomelta ovat Robin Lod ja Lassi Lappalainen. Varsinkin Lodin poissaolo on hyökkäyspelillisesti merkittävä aukko paikattavaksi ja ennen kaikkea pelinrakennuksen näkökulmasta.

Onni Valakari ei pelannut Wales-ottelussa ollenkaan, joten hän lienee liki varmuudella avauksessa lauantaina. Hurjassa vireessä Kyproksen pääsarjassa jo hetken ollut Valakari omaa Nissilän tapaan sellaisia erikoisominaisuuksia, joilla Lodin jättämän aukon pystyisi ehkä parhaiten paikkaamaan.

Urho Nissilä esiintyi edukseen Walesia vastaan. Kuva: Juha Tamminen

Suomen kokoonpanossa tuskin nähdään pelaajien suhteen mitään sen suurempia yllätyksiä totuttuun nähden. Ryhmitys saattaa silti hyvinkin olla 4-4-2, joka luo toki omat muutoksensa esimerkiksi EM-kisoihin nähden.

Huuhkajat pelasivat Walesia vastaan juuri 4-4-2 ryhmityksellä, joten todennäköisesti sillä aloitetaan myös lauantaina.

Topparikaksikko lienee Joona Toivio, Paulus Arajuuri. Vasemmalle laidalle puolustuslinjaan saapunee kesällä Ranskaan siirtynyt Jere Uronen.

Oikea laita on sitten ehkä vähän kinkkisempi. Jukka Raitala lienee puolustusosaamiseltaan sinne ideaalein vaihtoehto Ranskaa vastaan, mutta hän tuskin pelaa avauksessa kaikki kolme ottelua peräkkäin.

Kazakstania vastaan oikealla laidalla voitaneen nähdä hyökkäävämpikin pelaaja, kuten Nikolai Alho. Hänen yläpuolellaan sitten voisi pelata myös wingbackina viime aikoina nähty Pyry Soiri.

Toiselle laidalle Robert Taylor tai Nissilä olisivat kenties todennäköisimmät vaihtoehdot. Keskikentän keskustan paikat ottanevat Valakari ja Rasmus Schüller.

Kärjessä aloittanevat Teemu Pukki ja Joel Pohjanpalo.

Arvioitu avaus kokonaisuudessaan alla.

Hradecký
Alho-Toivio-Arajuuri-Uronen
Soiri-Schüller-Valakari-Taylor
Pukki-Pohjanpalo

Kazakstan

Vierasjoukkueen poissaolijoista ehdottomasti merkittävin on ykkösmaalivahti Stas Pokatilov, joka otti viime ottelussa Ukrainaa vastaan toisen keltaisen korttinsa ja huilaa Suomea vastaan. Viime ottelussa penkillä istuivat Muhammedzhan Seysen ja Igor Shatski, joilla molemmilla on vain yksi maaottelu vyöllään.

Pokatilovin pelikiellon takia Helsinkiin matkustaa myös FC Astanan maalivahti Dmytro Nepohodov. Hän on käytettävissä olevasta kolmikosta myös kokenein maajoukkuepelaaja kolmellatoista A-maaottelullaan. Nepohodov voi hyvinkin astella suoraan avaukseen.

Suomen puolustuksen kannalta vaarallisimmat pelaajat lienevät FC Astanan Abat Aymbetov ja Kairat Almatyn Artur Shushenatshev. Ensiksi mainittu osui maalipuiden väliin muun muassa Kuopion Palloseuraa vastaan europeleissä äskettäin

Viimeksi mainittu pelasi vastikään vasta ensimmäisen A-maaottelunsa, mutta johdatti seurajoukkueensa UEFA Conference Leaguen lohkovaiheeseen kolmella maalillaan viimeisessä karsintavaiheessa.

Kazakstan on varsin kokenut ryhmä. Yli 30-vuotiaita pelaajia ryhmässä on kymmenen. Joukkueessa on varsinkin kahdella alemmalla oksalla pelaajia, jotka pelaavat yhdessä myös seurajoukkuetasolla. Esimerkiksi oletetussa puolustuslinjassa saattaa olla peräti kolme FK Tobolin pelaajaa.

Keskikentällä joukkueella on paljon kokemusta ja rutiinia niin seura- kuin maajoukkuetasolta. Keskikenttä on myös maajoukkuepelimäärissä mitaten joukkueen kokeneinta kaartia ja heistä nimekkäin lienee Kazakstanin 35-vuotias kapteeni Azat Nurgalijev.

Joukkueessa on paljon taitoa ja rutiinia, mutta se on esimerkiksi näissä Ukrainaa vastaan pelaamissaan otteluissa ollut suurissa vaikeuksissa aina, kun laadukas vastustaja pääsi iskemään Kazakstanin organisoimatonta ryhmitystä ja kohtalaisen kankeaa keskuspuolustusta vastaan.

Maalivahti Pokatilovin upeat otteet ja vastustajan tehottomuus oikeastaan olivat ne suurimmat tekijät komeiden tulosten taustalla.

Kazakstan pelannee 5-3-2 tai 5-3-1-1 ryhmityksellä. Hienot tulokset ovat varmasti kasvattaneet nälkää, joten välttämättä mitään aivan täydellistä ”bussia” Olympiastadionilla ei nähdä.

Huuhkajilla on erinomaiset saumat iskeä nimenomaan vastaan aina, kun Kazakstan siihen mahdollisuuden antaa. Teemu Pukin pystyjuoksut ovat varmasti tiedossa myös vastustajan leirissä, mutta Suomella on monia muitakin valttikortteja ryhmityksessään.

Kazakstanin oletettu avaus alla.

Nepohodov
Valiullin-Maliy- Logvinenko- Marotshkin-Bystrov
Vassiljev- Kuat- Tagybergen
Nurgalijev
Shushenatshev

KATSO TOTEUTUNEET AVAUSKOKOONPANOT TÄSTÄ.

Valmentajien ja pelaajien kommentit

Kazakstan

Kazakstanin valmentaja Talgat Baysufinov ei ollut Ukrainaa vastaan pelatun ottelun jälkeen ehkä niin tyytyväinen kuin voisi olettaa.

– Ottelun alku oli meille karmea. Tiesin, että Ukrainan uusi päävalmentaja voi aiheuttaa omat haasteensa, koska emme tienneet mitä odottaa, sanoi Baysufinov.

– Emme pystyneet avausjaksolla pitämään palloa ollenkaan ja olimme erittäin suurissa vaikeuksissa. Tauon jälkeen pelimme parantui. En sano, että olisimme muuttaneet pelin kuvaa dramaattisesti, mutta ainakin pystyimme noudattamaan pelisuunnitelmaamme.

Suomi-ottelun tuomat haasteet kokenut kazakstanilaisvalmentaja tiedostaa.

– Ottelusta tulee varmasti mielenkiintoinen ja Suomi on kova vastustaja. Ottaen huomioon heidän maajoukkueensa tulokset viime ajoilta, niin haaste on meille suuri, kertoo Baysufinov.

Kovasta otteluruuhkasta ja pelaajien kierrätyksestä puhuttaessa valmentaja tiedostaa omien pelaajiensa suuren rasituksen. Baysufinovin mukaan osa joukkueista on tämän suhteen paremmassa asemassa.

Esimerkiksi Bosnia-Hertsegovina, jonka Kazakstan kohtaa ensi viikon tiistaina, pelaa tässä välissä harjoitusottelun Kuwaitia vastaan. Kazakstan pelaa tämän syyskuun maaottelutauon aikana kolme panoksellista MM-karsintaottelua.

Huuhkajien puolelta Baysufinov ei sanomansa mukaan halua keskittyä yksittäisten pelaajien, kuten Teemu Pukin erityisvartiointiin.

– Ukrainalla ja Suomella molemmilla on tiettyjä johtavia pelaajia. Mielestäni Suomen joukkueen suurin vahvuus on silti joukkuepelaaminen. Mielestäni viisainta on keskittyä kokonaisuuteen, ei niinkään yksittäisiin pelaajiin.

Kazakstan lähtee Baysufinovin mukaan luottavaisena Suomi-otteluun ja hänen mielestään Ukraina-pelin lopun venyminen osoitti luonnetta sekä loi uskoa tulevaan.

 

Suomi

Teemu Pukin EM-kisat eivät sujuneet täysin siihen tapaan, kuin huuhkajatähti varsinkin itse odotti. Nyt Pukki kuitenkin uhkuu hyvää mieltä ja itseluottamusta.

– Oli henkisesti todella tärkeä saada tuo ensimmäinen maali (Valioliigassa) alta pois. Se onnistuminen varmasti auttaa myös näissä kahdessa ottelussa. Kyllä minulla on positiiviset fiilikset omastakin tuntumasta tällä hetkellä, kertoo Pukki.

Kazakstanin mahdollisesti matalalla pelaavaan linjaan Pukki suhtautuu levollisesti.

– Totta kai syvyyteen juokseminen on yksi vahvuuksistani. Näkemämme perusteella, vaikka Kazakstan makaa aika alhaalla, niin sieltä on löytynyt paikkoja pienille pystyjuoksuille. Uskon pääseväni hyvin peliin sisälle, vaikka en niitä pystyjuoksuja jatkuvasti saisikaan, Pukki sanoo.

Huuhkajien hyökkääjä on vain kahden maalin päässä Jari Litmasen (32) maaliennätyksestä Suomen A-maajoukkueessa.

– Olen todella ylpeä tekemistäni maaleista ja olisihan se ihan mahtava juttu, jos se rikkoutuisi. Se ei ole nyt silti päällimmäisenä mielessä. Toivon, että se jossain vaiheessa tapahtuisi, mutta en ota siitä mitään paineita, kertoo Pukki.

Suomi on pelannut paljon kovia pelejä viimeisissä maaotteluissaan. Nyt se on selkeä ennakkosuosikki. Päävalmentaja Markku Kanerva tiedostaa, että hyökkäyspelaamisen ja maalinteon saralla on ollut vaikeuksia viimeisissä otteluissa.

– Onhan se selvä, että jos kisoihin aiomme päästä, niin tästä pelistä ne kolme pistettä pitää ottaa, sanoo Kanerva.

– Jos me painotetaan liikaa sitä pakkovoittoa, se voi tuoda väkinäisyyttä pelaajien otteisiin. Kyllä meidän se rentous pitää saada myös esille. Ennen kaikkea kärsivällisyys tulee olemaan se yksi avainsana huomennakin(lauantaina).

Kanerva painottaa, että Kazakstan pyrkii ennen kaikkea laitojen kautta hyökkäämään välillä erittäin rohkeasti. Hänen mukaansa tilanteenvaihdot ja tyhjien tilojen löytäminen tulevat olemaan avainasemassa.

– Kyllä Kazakstania on tarkkailtu jo pitkään ja mielestäni ne oleelliset asiat sieltä on myös löydetty. Heillä on paljon taitoa ja isokokoisia hyökkääjiä sekä todella aggressiiviset wingbackit, Kanerva kertoo.

– Ukrainaa vastaan heillä oli 11 maalintekotilannetta ja kuusi laukausta maalia kohden. Sitten taas, jos sen kääntää, niin Ukrainalla oli 25 maalintekotilannetta. Kazakstanin puolustuksessa on tiettyjä heikkouksia, joita meidän pitää hyödyntää.

Ottelun näet?

Kertauksena vielä kaikille niille, jotka eivät lippua tähän tapahtumaan pystyneet tai ehtineet lunastamaan. Suomi-Kazakstan on katsottavissa tuttuun tapaan V sport jalkapallon ja Elisa Viihde Viaplayn kautta.

Lisäksi tämän ja kaikki loput Suomen MM-karsintaottelut televisioi myös Nelonen.