HELSINKI. Suomi kohtaa 9. lokakuuta Helsingin Olympiastadionilla Ukrainan. MM-karsintojen lohkotilanteen kannalta ottelu on erittäin tärkeä kummallekin joukkueelle.

Ukrainan ja Manchester Cityn tähtipelaaja Oleksandr Zintšenko puuttuu vieraiden kovasta ryhmästä jo valmiiksi.

Hän on loukkaantunut ja tilanteessa ei ole sen suurempaa outoutta. Sen sijaan Serie A:n Atalantassa pelaavan Ruslan Malinovskyn puuttuminen saattaa kummastuttaa.

Ukrainan päävalmentaja vaihtui kesän EM-kisojen jälkeen eli kesken MM-karsintojen. Andri Ševtšenkon tilalle saapui Oleksandr Petrakov.

Huuhkajien päävalmentajan Markku Kanervan mukaan joukkue on silti varsin samanlainen edelleen.

– Ei mitään dramaattisia muutoksia. Heidän puolustuspeli on ehkä vähän tiivistynyt, mutta pelitapa ja pelaajien roolitukset ovat pitkälti samanlaisia, Kanerva vastasi SuomiFutiksen kysymykseen.

Hän luettelee Ukrainan tähtipelaajiksi Zintšenkon, Roman Jaremtšukin ja Andri Jarmolenkon.

Sitten Huuhkajien luotsi päättää täydentää vastaustaan aiempaan kysymykseen.

– No ehkä tiettyjen pelaajien asema on muuttunut uuden valmentajan alaisuudessa. Esimerkiksi Malinovsky ei ole mukana ollenkaan. En tarkalleen tiedä syytä, sanoi Kanerva.

Atalantan hurjapotkuinen ja erittäin taitava pelaaja tosiaan puuttuu kokonaan Ukrainan ryhmästä. Malinovsky ei ole loukkaantunut vaan syyt ovat puhtaasti asenteen ja henkilökemian saralla.

Valmentaja Petrakov avasi omalta osaltaan tilannetta bosnialaisen SportSportin haastattelussa.

Hän kertoo, että kaikki juontaa juurensa edelliseen maajoukkuetaukoon. Tuolloin Ukraina kohtasi ensin Kazakstanin vieraissa ja sitten Ranskan kotonaan. Karsintaottelujen päätteeksi maa kohtasi vielä Tšekin harjoitusottelussa 8. syyskuuta.

– Keskustelin Ruslanin kanssa Ranska-ottelun alla. Kysyin, että olisiko hän valmis tulemaan vaihdosta sisään. Ruslan vastasi aloittaneensa vaihdosta jo Kazakstania vastaan ja koki tulleensa loukatuksi, Petrakov sanoi.

Malinovsky ei Petrakovin Ukrainaa toistaiseksi vahvista. Kuva Getty Images.

Ukrainan pääsarjassa pelaavien FK Šah’tar Donetskin ja FK Dynamo Kiovan pelaajat pyysivät lupaa poistua karsintaotteluiden jälkeen seurajoukkueidensa matkaan. He saivat tähän luvan ennen Tšekki-peliä.

Malinovskyn oli määrä pelata tuossa harjoitusottelussa, mutta hän päätti lähteä myös kotiin kesken maajoukkueen leirityksen.

– Hän tuli luokseni ja sanoi haluavansa poistua. Syytä Ruslan ei päätökselleen kertonut. Hänellä oli matkakin varattuna vasta harjoituspelin jälkeiseksi päiväksi, kertoi Petrakov.

Valmentaja kertoo, että mitään riitelyä ei ole kuitenkaan ollut. Petrakov oli tiedustellut Malinovskylta silti, että olisiko hän valmis pyytämään käytöstään anteeksi. Atalantan tähti oli kieltäytynyt.

– Täällä ei ole sitovia sopimuksia. Tämä on maajoukkue, jos et halua pelata niin voit poistua, Petrakov julisti.

Nyt Malinovsky ei kuitenkaan saanut kutsua Ukrainan maajoukkueeseen ollenkaan. Jää nähtäväksi, että tullaanko häntä Petrakovin alaisuudessa vielä näkemään, vaikka tasoltaan Atalantan tähti maajoukkueeseen ehdottomasti kuuluisi.