Tuhat täyteen: ”Hän oli kymmenen vuotta muita valmentajia edellä” – José Mourinho saavuttaa kovan rajapyykin

© Kuva: Getty Images

José Mourinho, 58, ei koskaan pelaajana noussut huipulle, joten hän siirtyi varsin nuorena jo valmentamisen pariin. Aluksi Mourinho toimi pitkälti Sir Bobby Robsonin tulkkina kotimaassaan Portugalissa. Englantilaislegenda valmensi niin Sportingia kuin FC Portoa.

Sensaatiomainen Mestarien liigan voitto Porton valmentajana vuonna 2004 nosti Mourinhon jalkapallomaailman absoluuttiselle huipulle. Seuraavaksi matka kävi kohden Lontoota ja Chelsean tarjoamaa haastetta. Loppu on historiaa.

Ensi sunnuntaina Mourinho saavuttaa valmentajana erittäin kunnioitettavan 1000. ottelun rajapykin.

Nykyisin Serie A:ssa AS Romaa käskyttävä ”The Special One” johdattaa 12. syyskuuta kello 21.45 joukkonsa kotiotteluun Sassuoloa vastaan.

Mourinhon paluu Italiaan on sujunut tuloksellisesti oikein hyvin toistaiseksi. Vuosina 2008-10 portugalilainen valmensi Interin kahteen scudettoon eli liigamestaruuteen sekä Mestarien liigan voittoon.

Roomassa alku on ollut myös voitokas niin liigassa kuin eurokentillä. Mourinhon keltapunaiset ovat luonnollisesti kotonaan Rooman Olympiastadionilla suosikkeja Sassuoloakin vastaan.

Tältä palstalta loppuisi todennäköisesti tila, jos alkaisin luettelemaan kaikkia Mourinhon saavutuksia ja palkintoja hänen uransa ajalta.

Tässä lähestytään silti niin komeaa lukua, että lienee paikallaan kerrata muutamia yksityiskohtia.

Mourinholla on siis nyt kasassa 999 ottelua valmentajana. Hän on voittanut niistä 639 ja joutunut tyytymään tasapeliin 198 kertaa. Tappioita on 162 ja sarjapisteitä yhteensä 2115. Näillä saadaan keskiarvoksi 2,12 pistettä ottelua kohden koko uran mitalta.

Mourinho on voittanut mestaruuden kaikissa maissa, joissa hän on urallaan valmentanut eli Portugalissa, Englannissa, Italiassa ja Espanjassa. Lisäksi palkintokaappia koristaa kaksi Mestarien liigan voittoa, kahdessa eri seurassa.

Mourinho on myös nuorin 100. Mestarien liiga -ottelua saavuttanut valmentaja. Hän oli merkkipaalun aikaan 49 vuotta ja 12 päivää vanha.

Valioliigan puolelta hänellä on joitain aivan mielettömiä ennätyksiä. Esimerkiksi heti ensimmäisellä kaudellaan Mourinhon suojatit päästivät maaleja vain 15 koko sesongin aikana. Se on käsittämättömän vähän.

Mourinhon joukkueet ovat aina olleet erinomaisia kotona ja menestys on rakentunut puolustuksen kautta.

Hänellä on tilillään ennätykset myös pisimmästä yhtäjaksoisesta tappiottomasta putkesta kotikentällä kahdesta eri näkökulmasta. Valioliigan ennätys on 77 peräkkäistä kotiottelua, mutta valmentajana yleisesti Mourinho oli kotiotteluissa voittamaton hurjat yhdeksän vuotta putkeen.

Se on yhtä kuin 150 ottelua. Putki alkoi jo Portossa ja kesti Chelsean sekä Interin kautta Real Madrid-pestiin asti.

Elettiin huhtikuun alkua ja Real Madrid kohtasi Sporting Gijonin. Tämä Gijonin ihme toteutui Santiago Bernabéulla. Mieletön putki katkesi, mutta ei sen arvoa voi vähätellä.

Lauantaina Mourinho juhlii siis 1000. otteluaan ikuisen kaupungin syysillassa. Portugalilainen uransa jo lopettanut vasen puolustaja Diogo Luis pääsi pelaajana kokemaan läheltä Mourinhon ensi askeleita päävalmentajana.

Benficassa, muutama vuosi ennen menestyksekästä Porto-aikaa, yhdessä työskennelleet Mourinho ja Luis eivät olleet kauaa samassa seurassa. Puolustajalla on silti selkeä näkemys Mourinhosta valmentajana.

– Portugalilaiset valmentajat ovat ihan hyviä ja kehittyvät jatkuvasti. Tuohon aikaan, noin 20 vuotta sitten, Mourinho oli kymmenen vuotta muita edellä, Luis sanoo.

Edelläkävijä hän olikin ja sunnuntaina Mourinho saavuttaa taas yhden merkkipaalun, muutaman vähän hankalamman vuoden jälkeen.

Aina hän on silti jakanut tunteita ja mielipiteitä. Kaikki eivät varmasti ole hänen metodeistaan pitäneet, mutta tulokset ovat puhuneet puolestaan.

Jos alla oleva twiitti ei näy, klikkaa tästä.

 


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.