HIFK:n kannattajat ryntäsivät juhlimaan pelaajien kanssa kentälle! – Stadin Derby Kei Kamaran näytös

© Kuva: Juha Tamminen

HELSINKI. HJK ja HIFK kohtasivat keskiviikkonakauden toisessa Helsingin paikallispelissä eli Stadin Derbyssä. Tuttuun tyyliin kummankin joukkueen kannattajapäädyt olivat vahvasti esillä niin ennen peliä kuin sen aikana.

Molemmissa päädyissä näkyi jälleen komeita tifoja ja myös lukuisia soihtuja sekä savupommeja. Helsingin poliisi tiedotti sosiaalisessa mediassa tehneensä kaksi erillistä rikosilmoitusta liittyen juuri löydettyihin soihtuihin ja savuihin, mutta näemmä aika monta katsomoon asti silti päätyi.

Itse ottelu oli tuttua derbyä. Pelissä oli voimakas tunnetila ja tilanteet vaihtelivat sekä keltaiset kortit viuhuivat. Pelin ehdoton hahmo oli IFK:n Kei Kamara, joka osui kahdesti. HIFK voitti derbyn 2-0.

Voitot ovat siis nyt 1-1 ennen ylemmän loppusarjan alkua, jonne myös HIFK on vahvasti tyrkyllä.

Joukkueiden ensimmäinen kohtaaminen miteltiin kesäkuun lopussa.

Tuolloin vierasjoukkueena pelannut HJK oli parempi lukemin 1-0. Maalin viimeisteli Filip Valenčič avauspuoliajan lopulla. IFK:n yhdysvaltalaispelaaja Macario Hing-Glover vaikeutti joukkueensa kiriä ottamalla punaisen kortin heti toisen jakson alkuun.

Keskiviikkona HJK:n slovenialaistähti aloitti vaihtopenkin puolelta ja Hing-Glover puuttui kokonaan loukkaantumisen takia.

Kumpikin joukkue joutui derbyyn hivenen siipirikkoisena. IFK:n vahvuudesta puuttui edellä mainitun Hing-Gloverin lisäksi muun muassa myös toisen laidan Pipe Sáez. HIFK sai muutenkin raavittua vain neljä kenttäpelaajaa vaihtopenkilleen maalivahti Markus Uusitalon seuraksi.

HJK:lta sivussa olivat muun muassa Lucas Lingman ja Daniel O’Shaughnessy.

Avausjakso oli fyysinen, vauhdikas, mutta silti tarkkaileva. HJK oli pelitapahtumissa hivenen niskan päällä. Se pyrki pitämään pallon maassa ja murtamaan IFK:n linjat yksi kerrallaan.

IFK sen sijaan päätyi usein hakemaan kärjestä pitkillä palloilla sierraleonelaista Kamaraa, joka on loistava pääpelaaja.

Hän teki myös avausjaksolla maalin, kun pelikello näytti 33 minuuttia. Keaton Isaksson pelasi loistavan pallon HJK-maalin edustalle aivan päätyrajalta. Kamara ehti palloon ennen Miro Tenhoa ja vei joukkueensa johtoon.

HJK haki maalin jälkeen aggressiivisesti tasoitusta, mutta IFK-vahti Calum Ward torjui kaikki ne Klubin lähentelyt, joita uhrautuvasti pelannut puolustus ei blokannut.

Kannattajat jatkoivat erittäin äänekkäästi omiensa kannattamista heti toisen jakson aluksi. Kentällä HJK tuli toiselle puoliajalle päättäväisesti. IFK ei päässyt ensimmäisen viiden minuutin aikana oikeastaan kertaakaan pois omalta alueeltaan.

HJK nosti selvästi riskitasoaan ja lähti rohkeammin viemään peliä hyökkäyskolmannekselleen. IFK vetäytyi tiiviiseen muotoonsa ja piti pelin laidoilla.

Ottelun 56. minuutilla HJK:n paras maalintekijä Valenčič tuli kentälle. Sebastian Dahlström siirtyi vaihtopenkin puolelle.

IFK:lla ei toisen jakson ensimmäisen vartin aikana ollut ainuttakaan organisoitua hyökkäystä. Se joutui täysin puolustuskannalle ja joutui myös rikkomaan useammin kuin ensimmäisellä jaksolla.

HIFK:n kannattajilla oli kauden toisessa Stadin Derbyssä hauskempaa. Kuva: Juha Tamminen.

Erikoistilanteet eivät tosin ensimmäisen jakson tapaan luoneet IFK-maalille suuria ongelmia.

HJK sai paljon erikoistilanteita niin kulmapotkujen kuin sivuvapaapotkujen muodossa, mutta se ei kyennyt niistä luomaan suurta uhkaa.

Ottelun hallinnan täysin toisella jaksolla ottanut HJK haki tuoreita jalkoja hyökkäykseensä ottamalla David Brownen kentälle Hostikan tilalle 64. minuutin kohdalla.

HJK pyrki orjallisesti löytämään rakoja IFK:n puolustuslinjan keskustasta lyhyillä syötöillä, mutta vierasjoukkueen pakka pysyi tiiviinä ja kykeni purkamaan orastavan uhkaavat pallot alueeltaan.

Kesken HJK-painostuksen IFK sai erittäin lupaavan maalitilanteen. Pallo pelattiin Klubin puolustuslinjan taakse, jonne Kamara kirmasi. HJK-vahti Hugo Keto lähti hieman yllättäenkin vastaan noin 40 metrin päähän maaliltaan. Kamara ei kuitenkaan saanut sivurajalle tukea ajoissa ja mahdollisuus kuivui vain sivurajaheitoksi.

HJK kuitenkin päästi IFK:n mukaan peliin huolimattomilla syötöillään, joista yksi koitui erittäin kohtalokkaaksi. IFK prässäsi korkealta pallon itselleen. Jusif Ali eteni oikealta laidalta rangaistusalueelle ja laittoi pallon matalana aivan HJK-maalin eteen.

Palloon liukui jälleen HJK:n topparien välistä Kamara, joka vei IFK:n jo kahden maalin johtoon. Tässä kohtaa IFK:n kannattajista suuri joukko ryntäsi kentälle juhlimaan pelaajien sekaan.

Pahaan ahdinkoon joutunut HJK laittoi kaiken peliin ottamalla 74. minuutilla Tim Sparvin pois ja lisäämällä hyökkäysvoimaansa Riku Riskin muodossa.

HJK lamaantui hetkellisesti täysin takaiskun jälkeen, eikä kyennyt jatkamaan painostusjaksoaan. Lopulta se heräsi taas taistelemaan, mutta upean ottelun pelannut Ward ehti kaikkien lähentelyiden tielle.

Pelin 84. minuutilla HJK sai vapaapotkun noin paristakympistä. Valenčičin komea kuti kolahti kuitenkin IFK-maalin ylärimaan.

Pelitapahtumia illan ottelussa vei HJK, mutta maaleista vastasi kurinalaisen laadukkaasti pelannut HIFK, joka kykeni käyttämään harvat tilanteensa liki sataprosenttisesti.

Klubi ei ole onnistunut maalinteossa nyt kolmeen otteluun. Ward pelasi IFK-maalilla hienon ottelun, mutta HJK:n ratkaisuyritykset jäivät usein todella lepsuiksi tai suuntautuivat suoraan päin maalivahtia.

Lopputulosta ei missään tapauksessa voi pitää epäoikeutettuna. HIFK pelasi erittäin fiksusti läpi ottelun ja onnistui viemään HJK:n peli-ilon aina silloin, kun kotijoukkue vaikutti pääsevän liiaksi niskan päälle.

HJK oli myös varsin heikko lukuisissa erikoistilanteissaan ja ei kyennyt Valenčičin suoraa vapaapotkua lukuun ottamatta luomaan yhtään mitään vaarallista.

Lopputulos: HJK – HIFK 0-2

Joakim Nordström