Turussa pelattiin 12.9. laajalti kohua herättänyt Vitosen sarjaottelu, joka jouduttiin keskeyttämään väkivaltaisten tapahtumien vuoksi. Palloliitto tiedotti maanantaina kotisivuillaan kurinpitopäätöksistä ottelua koskien. Sanktiot kohdistuvat pääasiassa FC Komarin joukkueeseen, eivätkä ne olleet ottelun toisen osapuolen Kuuvuoren Laakin mielestä alkuunkaan riittävät.

KuuLa julkaisi keskiviikkona kotisivuillaan oman kannanottonsa ottelua ja kurinpitopäätöksiä koskien. Jo alku on räväkkä, sillä seura otsikoi kannanottonsa kysymyksen muotoon asetetuilla sanoilla ”Väkivalta kuuluu jalkapalloon?” KuuLa:n mielipiteen muukaan Palloliiton päätöksiä on vaikea hyväksyä. Yhtenä perusteena kannalle on se, että KuuLa:n mukaan peräti kahdeksalla FC Komarin pelaajalla on aiemmin saatuja vähintään kolmen pelin pituisia pelikieltoja historiassaan.

– Rangaistukset väkivallasta eivät ole lainkaan riittäviä. Riidattomat faktat ja kurinpitotyöryhmän käytössä olleet ulkopuolisten raportit antavat vahvan perusteen ankarampiin sanktioihin, KuuLa kirjoittaa.

– Kahdeksan pelin pelikiellon aiemmin saanut pelaaja sai nyt viiden pelin pelikiellon KuuLan pukukopissa olleen pelaajan lyömisestä kasvoihin ja potkimisesta. Se on kovin vähän verrattuna siihen, että lyöntien ja potkujen kohteena ollut ensikertalainen saa veden ruiskuttamisesta kolmen pelin pelikiellon.

– Näyttää siltä, että Palloliiton linja on silitellä väkivaltaista käytöstä kevyesti vastakarvaan. Rangaistukset eivät pure, mutta ehkä niiden ei ole tarkoituskaan, teksti jatkuu piikikkääseen sävyyn.

 

KuuLa pohtii tekstissä, missä kulkee raja sille, että joltain joukkueilta voitaisiin evätä oikeus osallistua peleihin. Nyt väkivaltaiseen käytökseen osallistuneita pelaajia oli useita. Se peräänkuuluttaa FC Komarilta myös seuran omaa vastuuta.

Tyytymätön KuuLa on myös siihen, että keskeytetyn ottelun lopputulokseksi määrättiin tasapeli. Näin punaisesta kortista tulistunut joukkue ”pääsi hyötymään siitä, että heidän pelaajansa ryhtyi jahtaamaan tuomaria.”

– Väkivalta ei kuulu jalkapalloon, millään tasolla. Se tulee kitkeä pois. Lyhyet pelikiellot eivät selvästi riitä. Velvollisuus tästä on kaikilla, mutta viime kädessä se on Palloliitolla. Palloliiton tehtävä on luoda olosuhteet suomalaiselle jalkapalloyhteisölle, ja heidän valintansa muokkaavat jalkapallokulttuuria, kannanotossa korostetaan.

FC Komarin pelaajista viiden ottelun pelikiellot annettiin Karim Hilal Jebarille ja Kastriot Ademille. KuuLan Hadhifa Al-Qaisi sai kolmen ottelun pelikiellon. Pisimmän sanktion sai FC Komarin Isuf Shala, jonka määräinen pelikielto ulottuu ensi kesäkuun loppuun saakka.

Shala sai ensin ottelun erotuomarilta punaisen kortin työnnettyään kahdella kädellä KuuLa:n pelaajaa naamaan. Ulosajopäätöksen jälkeen Shala lähestyi uhkaavasti erotuomaria, joka pakeni tilanteesta ja vihelsi pelin päättyneeksi. Shala lähti seuraamaan erotuomaria, mutta hänen joukkuekaverinsa pysäyttivät hänet.

Tuomarikolmikko ohjattiin pukukoppiin, mutta FC Komarin pelaajat ja kannattajat sekä KuuLa:n pelaajat ajautuivat pukukoppikäytävällä joukkotappeluun. Tilanne purkautui noin viiden minuutin jälkeen, ja myös poliisit saapuivat paikalle. Raporttien mukaan FC Komar oli tapahtumissa aktiivinen osapuoli.

Palloliitto kertoo tiedotteessaan, että ”objektiivisen kuvan muodostaminen tapahtumien kulusta” ei ole mahdollista, koska joukkueiden ja erikseen nimettyjen pelaajien antamat vastineet ovat keskenään ristiriitaisia. Video- tai kuva-aineistoa tapahtumista ei ole käytössä teknisen vian vuoksi. Kurinpitopäätökset perustuvat erotuomariraportin lisäksi kahden ulkopuolisen silminnäkijän kuvauksiin.

Palloliitto kertoo voivansa täydentää kurinpitopäätöstään myöhemmin, jos viranomaistutkinnassa tulee esille uusia asiaan vaikuttavia seikkoja.

FC Komarille ottelutapahtuman järjestäjänä langetettiin myös 1 000 euron sakko turvallisuusmääräysten rikkomisesta.