Huuhkajien kirvelevän, Ukrainaa vastaan kärsityn kotitappion on jälkeen nukuttu kolme yötä, ja tänään mennään taas. Tiistaina iltapäivällä edessä on huipputärkeä MM-karsintojen vieraspeli, jossa tällä kertaa asettuu vastaan Kazakstan.

Vaikka Kazakstan on lohkossa viimeisenä edelleen ilman voittoa, ei pelistä ole mitään syytä povata Suomelle helppoa. Kazakstan on raapinut lohkossa kaksi tasapeliä Ukrainaa vastaan ja yhden Bosnia-Hertsegovinaa vastaan, hävinnyt Suomelle maalilla ja Ranskalle kahdesti kahdella maalilla. Vaikka Kazakstan onkin joukkueen vitoskorin maa, ei heittopussista voida missään tapauksessa puhua. Maaleja sekä Suomi että Kazakstan ovat tehneet karsinnoissa viisi, Kazakstan tosin yhden ottelun enemmän pelanneena.

Lohkovoitto ja suora MM-kisapaikka on Huuhkajilta karannut jo tavoittamattomiin ja menee mitä todennäköisimmin Ranskalle. Kakkossijasta ja paikasta maaliskuun jatkokarsinnoissa Suomi pelaa silti edelleen. Siihen tarvittaneen kuitenkin lopuista kolmesta pelistä ainakin 6-7 pistettä. Koska vieraspeli Kazakstanissa on – haastavasta asetelmasta huolimatta – jäljellä olevista kolmesta ottelusta lähtökohtaisesti helpoin, ei Huuhkajille oikeastaan kelpaa tänään muu kuin voitto.

Muistot Kazakstanin joukkueesta ovat Huuhkajille vielä tuoreita, sillä kotipeli pelattiin Helsingissä syyskuussa. Tuon ottelun Suomi voitti 1-0 Joel Pohjanpalon puskemalla maalilla. Ottelun tunnelmiin voi palata tästä otteluraportista.

Kuntopuntari

Kazakstan (H-T-H-T-H)

9.10. Kazakstan-Bosnia ja Hertsegovina 0-2
7.9. Bosnia ja Hertsegovina-Kazakstan 2-2 (K: Kuat, Zaynutdinov)
4.9. Suomi-Kazakstan 1-0
1.9. Kazakstan-Ukraina 2-2 (K: Valiullin 2)
4.6. Pohjois-Makedonia-Kazakstan 4-0

Suomi (H-H-V-T-H)

9.10. Suomi-Ukraina 1-2 (S: Pukki)
7.9. Ranska-Suomi 2-0
4.9. Suomi-Kazakstan 1-0 (S: Pohjanpalo)
1.9. Suomi-Wales 0-0
21.6. Suomi-Belgia 0-2

Kaikkiaan Suomi ja Kazakstan ovat kohdanneet miesten A-maaotteluissa ennen tiistaita neljä kertaa. Suomi on voittanut kaikki kolme kilpailullista ottelua, mutta ensimmäisessä kohtaamisessa, keväällä 2006 pelatussa ystävyysottelussa päädyttiin tasapeliin.

Kazakstanilla on ennen tiistaita allaan peräti 13 ottelua ilman voittoa (viisi tasapeliä, kahdeksan tappiota). Edellisen ottelunsa se voitti 4.9.2020. Tuolloin Nations Leaguen ottelussa kaatui Liettua maalein 2-0.

Ei Suomenkaan kalenterivuoden 2021 saldo ihanteellinen ole. Voittoja on vain kaksi, EM-kisojen avauspelistä Tanskaa vastaan sekä syyskuussa Kazakstania vastaan. 12 ottelusta kolme on päättynyt tasan ja seitsemän Huuhkajien tappioon.

Arvioidut avauskokoonpanot

Kazakstan: Pokatilov; Logvinenko, Alip, Maliy; Beysebekov, Vorogovskiy, Vassiljev, Kuat, Shomko; Zaynutdinov, Zhukov

Kazakstanin joukkueesta ovat poissa loukkaantumisten vuoksi ainakin Abat Aymbetov, Azat Nurgaliev ja Artur Shushenachev. Heistä joukkueen kapteeni Aymbetov oli avauskokoonpanossa syyskuussa Suomea vastaan. Sivussa on myös Ukrainaa vastaan syyskuussa kaksi maalia tehnyt Ruslan Valiullin doping-käryn takia. Avauskokoonpanoon odotetaan palaavan pelikieltonsa kärsineen Vladislav Vassiljevin.

Kazakstanin vaarallisin pelaaja lienee lähtökohtaisesti 23-vuotias Bakhtiar Zaynutdinov. Moskovan TsSka:ssa pelaava Zaynutdinov on tehnyt kahdeksan maalia pelaamissaan 19 maaottelussa.

Suomi: Hradecky; Granlund, Toivio, Arajuuri, Väisänen, Hämäläinen; Kamara, Lod, Schüller; Pohjanpalo, Pukki

Huuhkajillakin poissaoloja on. Kapteeni Tim Sparv ei lokakuun maaotteluissa pelaa, ja sivussa ovat myös laitapuolustajat Jere Uronen ja Nikolai Alho sekä toppari Daniel O’Shaughnessy, kaikki loukkaantumisten takia. Rasmus Schüller palaa suurella todennäköisyydellä avauskokoonpanoon pelikieltonsa kärsittyään.

Suomen topparikolmikko on todennäköisesti tänään sama kuin lauantaina Ukrainaa vastaan. Niko Hämäläinen noussee avauskokoonpanoon vasemmaksi wing-backiksi Nikolai Alhon loukkaannuttua. Oikealla laidalla voi aloittaa hyvin myös Jukka Raitala, mutta vähän peliaikaa seurajoukkueessaan saanut Raitala vaikutti ehkä hieman väsyneeltä Ukraina-pelin loppua kohti, joten povaamme Albin Granlundin nousevan avaukseen.

Urho Nissilä ja Onni Valakari saattavat olla tyrkyllä avaukseen keskikentän paikoille, sillä molempien otteet ovat olleet viime aikoina lupauksia herättäviä. Oletamme kuitenkin Kanervan ehdottoman luottomiehen Robin Lodin säilyttävän avauksen paikkansa, ja Nissilän ja Valakarin saavan mahdollisesti minuutteja vaihdosta sisään tullessaan.

Markku Kanervan kommentit

– Olemme olleet aikaisemminkin vähän samassa tilanteessa. Missään nimessä tätä peliä ei saa hävitä. Kazakstan on osoittanut, että se on hyvä joukkue. He ovat pystyneet tekemään viisi maalia.

[readmore from=Huuhkajat]

– Voittaminen on helpompaa, jos oma pää pysyy puhtaana. Se on vuosien varrella ollut aika hyvä resepti meillä – jos nolla on pystytty pitämään, olemme pystyneet ainakin sen yhden maalin tekemään ja ottamaan pisteet.

– Viimeksi Kazakstania vastaan meillä oli 14 maalintekoyritystä. Paikkoja oli ihan tarpeeksi, mutta ne olisivat voineet olla vielä vaarallisempia. Pääsimme laukomaan muutaman kerran hyvin ja pääsimme rangaistusalueen sisään, mutta emme ihan saaneet valmista. Siellä oli paljon hyviä asioita, joita pyrimme tuomaan tähän peliin. Viimeksi riitti yksi maali, toivottavasti saamme huomenna enemmän tehtyä.

Mistä näet pelin

Tekonurmella pelattava ottelu alkaa Nur-Sultanissa Astana Arenalla Suomen aikaa jo kello 17. Ottelun tuomarina toimii 41-vuotias turkkilainen Halis Özkahya.

Ottelua voi seurata suorana lähetyksenä Ruudussa, Elisa Viihde Viaplaylla, V Sport Jalkapallo -kanavalla sekä myös ilmaiseksi Nelosella. Lähetys alkaa Nelosella kello 16.50 ja muilla edellä mainituilla maksullisilla palveluilla jo kello 16. Ottelun selostaa Ville Kuusinen.