”Hän voisi sopia Valioliigaan” – Huuhkajien maalivahti venytti nollaputkeaan nyt Mestarien liiga -seuraa vastaan

© Kuva: Juha Tamminen

Mjällby AIF on päästänyt Allsvenskanissa maalin viimeksi 15. elokuuta. Yli puolitoista kuukautta ja seitsemän ottelua sitten. Se on jalkapallossa harvinaisen pitkä aika ilman päästettyjä maaleja.

Kaikissa näissä otteluissa Mjällbyn maalia on vartioinut Huuhkajien Carljohan Eriksson, eikä nollaputki mennyt poikki vielä sunnuntainakaan, kun Mjällby kohtasi vieraskentällä kovan vastustajan, Mestarien liigan lohkovaiheessa tänä syksynä pelaavan Malmön. Suomalainen piti jälleen maalinsa koskemattomana, kun Mjällby kukisti mestaruustaistelua käyvän Malmön 1-0 Mamudo Moron tekemällä maalilla. Erikssonin nolla on pitänyt nyt jo 765 minuuttia putkeen, eli liki 13 tuntia.

Helpolla nolla ei suinkaan tullut, sillä Malmöllä oli ottelussa 20 vapaapotkua, kahdeksan kulmapotkua ja se voitti laukaukset kohti maalia 6-4. Eriksson selvisi kaikista kuudesta yrityksestä ja saikin ymmärrettävästi ottelun jälkeen suuret kehut osakseen. Mjällbyä vähemmän maaleja sarjassa ovat päästäneet vain kärkikaksikko Djurgården ja AIK (18), ja Erikssonin johtaman puolustuksen pitävyys onkin nostanut joukkueen putoamisviivan yläpuolelle (Mjällbyllä ja Halmstadilla päästettyjä maaleja 19).

Eriksson itse jakoi nollaputken venymisestä kunniaa koko joukkueen puolustukselle.

– Teemme mahtavaa puolustustyötä. Emme päästä heitä huippupaikkoihin, vaan yritykset ovat laukauksia 18 metristä tai puskuja kulmapotkuista. Tietysti ne ovat maalipaikkoja, mutta eivät supermaalipaikkoja, maalivahti totesi.

Vaikka suomalaisvahti olisikin itse merkityksestään vaatimaton, eivät pelikaverit Erikssonin osaa vähättele. Hyökkääjä Jacob Bergström uskoo, että 26-vuotias Eriksson jatkaa pian matkaansa Allsvenskania suurempiin ympyröihin.

– Hän on ollut uskomaton kaikilla täällä viettämillään kausilla. Hän ansaitsee jotain paljon Mjällbyä parempaa, Bergström heitti Expressenin mukaan.

– Hän voisi ehkä sopia hyvin Valioliigaan. Tai Championshipiin. Jonnekin sinne. Hän puhuu hyvin englantia, joten se sopisi hyvin.

Myöskään Mjällbyn valmentaja Anders Torstensson ei peitellyt Erikssonin merkitystä, vaan hehkutti maalivahtiaan pelin jälkeen lehdistötilaisuudessa.

– Hän (Eriksson) hallitsee aluettaan. Hän ei pidä nollaa vain hyvän puolustuksen ansiosta, vaan on mieletön viimeisenä lukkonamme ja teki jälleen tänään todella ratkaisevia pelastuksia. Hän on aivan selvästi elämänsä vireessä. Ennenkuulumattoman pätevä maalivahti, Torstenssonin kehuryöppy kuului.

Eriksson on samaa mieltä siitä, että nykyvire on luultavasti miehen uran paras.

– Tulosmielessä niin varmaan on. Olen pelannut kahdeksan nollapeliä peräkkäin, jos maaottelutkin lasketaan. Olen kuitenkin tehnyt talvella ja koko vuoden ajan myös kovasti töitä sen eteen, jotta pitäisin tasoni tällaisena.

Kaikkiaan Eriksson on pelannut tällä kaudella 12 ottelua Allsvenskanissa. Niistä kaksi tuli sarjan ensikierroksilla, ja kymmenen on tullut viimeisten kymmenen pelin aikana. Nollaputkea edelsi siis pitkä pelaamaton jakso, mutta kun tilaisuus tuli, ei suomalainen jättänyt sitä käyttämättä.

– Meillä on kaksi hyvää maalivahtia, ja kun päävalmentaja päätti vaihtaa maalivahtia, kunnioitin päätöstä. Tiesin kuitenkin tilaisuuteni tulevan, joten silloin piti antaa näyttöjä, Eriksson totesi.

– On todella hienoa saada nyt luottamusta. Tietysti on hyvä tietää, että saa luottoa, mutta siitä riippumatta kilpailutilanne on päällä edelleen. Saan siis olla koko ajan varpaillani.

Mjällby on riistänyt nollaputkensa aikana pisteitä kaikilta kärkinelikon joukkueilta. Djurgårdenia ja AIK:ta vastaan se pelasi tasapelin, ja Elfsborgin ja Malmön se voitti. Putoamiskamppailussa se on silti siitä huolimatta edelleen. Erikssonin mielestä isot voitot ovat kuitenkin todiste joukkueen tasosta ja samalla kyynisestä pelitavasta. Tyylipisteitä Mjällby ei kerää.

– Emme pelaa maailman kauneinta jalkapalloa. Emme ole Barcelona ja jyrää muiden yli, mutta jos saamme jonkin pienen halvan maalin, onnistumme pitämään heidät loitolla. Se on reseptimme juuri nyt, Eriksson kertoi.

Alla olevassa twiitissä näkyy Erikssonin haastattelu ottelun jälkeen, sekä yksi miehen torjunnoista.

Eriksson pelaa Mjällbyssä nyt kolmatta kauttaan. Ensimmäinen kausista kului Superettanista, ja seuraavat kaksi hän on pelannut Allsvenskania. Erikssonin sopimus päättyy tämän kauden lopussa, joten jollei jatkosopimusta synny, on hän vapaa siirtymään ilmaiseksi vielä isompiin ympyröihin.


Inter – HIFK | HIFK pulassa! ⭐️⭐️⭐️⭐️