Matsiraportti: HJK sai Maccabilta karmean selkäsaunan – Konferenssiliigan lohkovaiheen ottelusta helsinkiläisittäin kärsimysnäytelmä

© Kuva: Juha Tamminen

HELSINKI. Konferenssiliigan lohkovaihe jatkui torstaina Helsingin Bolt Arenalla. HJK:n vieraaksi saapui israelilainen Maccabi Tel Aviv. Vierasjoukkue oli kerännyt aiemmista kamppailuistaan neljä pistettä ja HJK kolme.

Mukavan lauhassa, mutta kosteassa syyssäässä pelattu kamppailu oli siis molemmille erittäin tärkeä jatkohaaveiden kannalta.

Myös vieraskannattajia oli paikalla joitakin kymmeniä, ja he pitivät kovaa mökää alusta asti. HJK:n kannattajapääty vei tästä taistelusta luonnollisesti silti selvän voiton. Nurmella oli toisin.

Torstain kamppailu oli varsinkin avausjakson osalta tunnustelevaa, mutta selvästi Maccabin komennossa. HJK:n torstai-ilta oli erittäin vaikea. Helsinkiläiset hävisivät ottelun karmein lukemin 0-5.

Ensimmäisellä nelivitosella hallitsevampi oli Maccabi. Joukkue kykeni luomaan selvää uhkaa hyökkäyksillään HJK:n maalille. Heti kamppailun alussa iso target-hyökkääjä Stipe Perica nikkasi Gavriel Kanichowskyn nokikkain Hugo Kedon kanssa. Puolustus ehti kuitenkin hätiin.

Parikymmentä minuuttia myöhemmin Kanichowsky ei erehtynyt. Pallo riistetiin Klubin brassikeskikentältä Jairilta voimalla. Kanichowsky sijoitti pallon hallitusti vasempaan alakulmaan ja Maccabin edelle.

Helsinkiläisittäin tilanne aiheutti myös pientä purnausta, koska HJK-pelaajat ja kotiyleisö kokivat, että Jairia rikottiin.

Avausnelivitosella pelissä näkyi myös panokset. Kumpikin joukkue tiedosti, että vastustajan vahvuudet ovat vastaiskuissa. Riskejä välteltiin, mutta helppoja syöttövirheitä tapahtui tämän tästä. Selvästi enemmän tosin helsinkiläisille.

HJK ei kyennyt murtautumaan Maccabin muodon sisään kertaakaan vaan roiski usein pitkiä palloja vain linjan taakse. Santeri Hostikka ja Roope Riski sitten yrittivät parhaansa mukaan niiden perässä juosta.

Kotijoukkue sai vain yhden todellisen maalipaikan aivan jakson lopussa. Lucas Lingmanin vapaapotku kaartoi komeasti vieraiden puolustuksen selustaan. Palloon ehti ensimmäisenä Riski, jonka ohjaus meni vain himpun takakulmasta leveäksi.

Hugo Keto joutui torstaina tekemättömän paikan eteen. Kuva: Juha Tamminen.

HJK kyllä pyrki vierasjoukkuetta ahnaammin hyödyntää vastaiskusaumansa, mutta laihoin tuloksin. Maccabi pelasi selvästi maltillisemmin pelinrakennusvaiheensa ja halusi viedä pelin laidoille. Keskitykset olivatkin erittäin vaarallisia läpi pelin.

Helsinkiläisten avausjaksoa voisi kuvailla vähintäänkin aneemiseksi. Tauon jälkeen valmentaja Toni Koskela reagoikin yhdellä vaihdolla. Hostikka siirtyi penkille ja kentälle juoksi Riku Riski.

Toinen puoliaika sai kuitenkin hirveän alun kotijoukkueen kannalta. Maccabin iso kärkipelaaja Perica meni rangaistusalueella erittäin kevyen näköisesti nurin.

Tuomari Pavel Orel päätti kuitenkin laittaa pallon pilkulle. Kroatialaiskärki kävi itse laittamassa pelivälineen sisään ja taululle lukemat 0-2.

HJK kuitenkin tuntui saavan niin asenteen kuin liikkeen saralla napsun lisää tekemiseensä kiistanalaisen takaiskun jälkeen. Peliin tuli selvästi aggressiivisempi yleisvärinä.

Sekin päättyi lopulta sinivalkoisin silmin hyvin mollivoittoisesti. Maccabi pääsi puikkelehtimaan luvattoman helposti HJK-boksin sisälle. Pallo päätyi vasemmalle laidalle Kanichowskylle, joka paukautti Maccabin jo 3-0-johtoon.

Peli oli tässä kohtaa vanhentunut vajaan tunnin ja HJK ei ollut juuri parempaa ansainnutkaan. Kentällä alkoi myös vaikuttamaan siltä, että kotijoukkueen selkäranka katkesi.

Roope Riski jäi liian usein kovin yksin ylhäällä. Kuva: Juha Tamminen.

Sinivalkoraitaisella paidalla varustettujen pelaajien kehonkieli oli jotain hämmentyneen ja pettyneen välimaastoa.

HJK pyrki nostamaan prässitasoaan kotiyleisönsä edessä edes kaunistellakseen numeroita. Pallo osuikin noin 67 minuutin kohdalla jo Maccabin maalin ylärimaan. Kotiyleisön mielelstä pallo olisi pudonnut maaliviivan yli, mutta peli jatkui.

Pari minuuttia myöhemmin vaihdosta sisään tullut Casper Terho pääsi yrittämään pilkun tuntumasta, mutta kuti kohosi yli maalin.

Lingman oli lähellä osua suorasta vapaapotkusta, kun kellossa oli 73 minuuttia. Komea laukaus muurin yli, mutta maalivahti Daniel Peretz ehti vaivoin pallon tielle.

Viisi minuuttia ennen täyttä aikaa Orel vihelsi vierasjoukkueelle jo toisen rangaistuspotkun. Tällä kertaa pallon taakse asettui Enric Saborit, joka sijoitti pelivälineen varmasti oikeaan alakulmaan.

Kotijoukkueen kärsimysnäytelmä sai kruunun vielä yliajalla, kun Eden Shamir puski vieraiden viidennen.

Paremmuudesta ei jäänyt pienintäkään epäselvyyttä. Maccabi oli pallollisena varmempi ja pystyi murtamaan HJK:n korkeankin prässin taitavasti.

Kamppailussa nähtiin muutamia tuomioita, jotka aiheuttivat kotiyleisössä paljon närää. Mikään ei silti poista sitä tosiasiaa, että Maccabi oli torstaina aivan eri tason jalkapallojoukkue.

Numeroiden ei voi rehellisesti sanoa edes mairittelevan vierasjoukkuetta. HJK:lle jää paljon parannettavaa lohkon seuraaviin kamppailuihin, jos se aikoo edes haaveilla jatkopaikasta. LASK Linz ja Maccabi ovat olleet selvästi helsinkiläisiä edellä.

Maccabi siirtyi nyt seitsemään pisteeseen ja HJK on neljä pistettä perässä. Lohkon toisessa kamppailussa myöhemmin torstaina kohtaavat LASK Linz ja Alashkert.

Lopputulos: HJK – Maccabi Tel Aviv 0-5

Joakim Nordström
Twitter: @jokkenordstrom


Katso MM-kiekon kaikki pelit ilmaiseksi!

  • Leijonien ottelut tarjolla kansainvälisen jääkiekkoliiton ilmaisella livestriimillä.
  • Viralliset maksuttomat livelähetykset myös kaikista muista otteluista finaali mukaan lukien.
  • Vaikka reissun päältä kännykällä tai tabletilla, ilman maksukanavan tilaamista.