Ronald Koeman sai potkut Barcelonasta – päätös syntyi lentokoneessa

© Kuva: Getty Images

FC Barcelona ilmoitti myöhään keskiviikkoiltana erottaneensa tehtävästään päävalmentajansa Ronald Koemanin. Potkut tulivat vähän sen jälkeen, kun Barcelona hävisi vieraskentällä sarjanousija Rayo Vallecanolle 0-1.

Keskiviikon tappio oli Barcelonan neljäs viimeisissä kuudessa ottelussa. Erityisen vaikeaa joukkueella on ollut tällä kaudella vieraspeleissä, sillä se ei ole voittanut ainuttakaan viidestä vierasottelustaan (kaikissa kilpailuissa). Tasapelejä on kaksi ja tappioita kolme. Maaleja Barcelona on tehnyt vieraspeleissään vain yhden, kauden avauspelissä Athletic Bilbaota vastaan, mutta viimeisissä neljässä vieraspelissään se on jäänyt tyystin maaleitta.

Sportin mukaan päätös Koemanin potkuista tehtiin lentokoneessa. Koeman vastasi vielä median kysymyksiin Rayo-pelin jälkeisessä lehdistötilaisuudessa. Kun joukkue lehti Adolfo Suárez Madrid-Barajas -lentokentältä kotimatkalle kohti Barcelonaa kello 23 paikallista aikaa, nousi lentokoneeseen myös seuran puheenjohtaja Joan Laporta.

Koneessa Laporta keskusteli vielä Barcelonan johtoportaan muiden jäsenten kanssa. Ryhmä tuli johtopäätökseen, ettei Koeman enää löydä oikeaa polkua joukkueen suunnan kääntämiseksi. Hieman ennen koneen laskeutumista Laporta kertoi Koemanille, ettei tätä enää osallistuisi seuraaviin, torstaiaamulle suunniteltuihin harjoituksiin eikä valmentaisi joukkuetta viikonlopun Alavés-ottelussa. Sen jälkeen laadittiin pikavauhtia tiedote.

Barcelonan seuraavat harjoitukset vetää apulaisvalmentaja Sergi Barjuan, mutta pitkäaikaista päävalmentajaa hänestä ei povata. Yksi suosikeista uudeksi valmentajaksi on Barcelonan seuralegenda, qatarilaista Al-Saddia valmentava Xavi. Muina vaihtoehtoisina niminä julkisuudessa on pyöritelty Erik Ten HagiaRoberto MartíneziaAndrea Pirloa ja Marcelo Gallardoa.

Ronald Koemankin saapui elokuussa 2020 Barcelonan valmentajaksi seuraikonina. Hän pelasi Barcelonassa kuusi kautta ja ratkaisi vuonna 1992 Wembleyllä pelatun Euroopan Cupin finaalin jatkoajalla tekemällään vapaapotkumaalilla Barcelonalle sen seurahistorian ensimmäisen Euroopan Cupin/Mestarien liigan voiton.

Koemanin oli alun perin määrä valmentaa Alankomaita viime kesän EM-kisoissa, mutta hän jätti pestinsä kesken kisojen siirryttyä vuodella. Barcelonaan hän tuli äärimmäisen hankalassa tilanteessa. Joukkue oli juuri luhistunut maalein 2-8 Bayern Münchenille Mestarien liigassa, Lionel Messi oli jättänyt seuralle siirtopyynnön ja seuran katastrofaalinen taloustilanne alkoi pikkuhiljaa avautua.

Koeman oli Barcelonan edellisen puheenjohtajan Josep Maria Bartomeun valinta. Bartomeun seuraaja Joan Laporta ei ikinä antanut kunnon luottamuslausetta Koemanille, vaan häntä ”roikotettiin löysässä hirressä” julkisesti pariinkin otteeseen. Lopulta Koeman valmensi Barcelonaa 67 virallisessa ottelussa, ja johdatti joukkueen viime kaudella Copa del Reyn voittoon.

Barcelonan voi todeta olleen kriisissä kolmella rintamalla – urheilullisella, taloudellisella ja institutionaalisella. Koeman sai ottaa joukkueensa haltuun erittäin vaikeassa tilanteessa, ja hänen aikanaan joukkue joutui luopumaan muun muassa Luis Suárezista, Messistä ja Antoine Griezmannista talouttaan paikatakseen.

Laportan uskottiin aiemmin suunnittelevan valmentajanvaihtoa vasta tämän kauden jälkeen, mutta viime viikkojen heikot tulokset johtivat ratkaisuun jo nyt. Kenties uusi valmentaja onnistuu paremmin ratkaisemaan urheilullista kriisiä, mutta talouspuolta irtisanomispäätös ei helpota: Barcelonan on nimittäin aiemmin kerrottu joutuvan maksamaan Koemanin erottamisesta miehelle 18 miljoonan euron korvauksen – 12 tämän kauden osalta ja kuusi miljoonaa siksi, kun optiovuotta ei käytetty. Päälle tulee tietenkin myös uuden valmentajan palkka.

Lähde: Sport