Ballon d’Oria olohuoneessaan säilyttävä ranskalaislegenda jyrähti: ”Messin valinta laskee Ballon d’Orin arvoa”

© Kuva: Getty Images

Vaikka Ballon d’Or -palkintoa on jaettu jo vuodesta 1956 lähtien, ei vielä 2010-luvulle tultaessakaan kukaan pelaaja ollut voittanut sitä kolmea kertaa useammin. Michel Platini, Johan Cruijff ja Marco Van Basten pystyivät kolmeen voittoon, mutta kaikki muuttui, kun vuodesta 2008 alkoi Cristiano Ronaldon ja Lionel Messin valtakausi.

Cristiano Ronaldo on voittanut Ballon d’Orin viisi kertaa (2008, 2013, 2014, 2016, 2017). Lionel Messille maanantainen voitto oli jo seitsemäs. Aiemmat tittelit ovat tulleet vuosina 2009, 2010, 2011, 2012, 2015 ja 2019. Ainoan poikkeuksen duon 13 vuotta jatkuneeseen duopoliin teki Luka Modric, joka voitti tittelin vuonna 2018. Viime vuonna Robert Lewandowskia pidettiin suurimpana voittajasuosikkina, mutta palkinto jätettiin lopulta jakamatta koronapandemian vuoksi.

Ballon d’Or-palkinnon perusti tunnetusti ranskalaislehti France Football, joka järjestää äänestyksen ja gaalan edelleen. Ranskalaispelaaja on kuitenkin voittanut palkinnon viimeksi vuonna 1998, kun Zinédine Zidane valittiin vuoden parhaaksi pelaajaksi.

Häntä edellinen ranskalaisvoittaja oli vuonna 1991 pystin pokannut Jean-Pierre Papin. Papin antoi maanantaina ennen gaalaa haastattelun Le Parisiénille, ja teki selväksi, mitä mieltä hän olisi Messin valitsemisesta vuoden parhaaksi.

– Messi ei ole pelannut viiteen kuukauteen! Olen kuullut, että hänestä puhutaan, enkä ymmärrä sitä. Voitettuaan Copa Américan mitä Messi on tehnyt Pariisissa? Yhden maalin Ligue 1:ssä ja kolme Mestarien liigassa, Papin vastasi itselleen.

– Ei minulla tietenkään mitään Messiä vastaan ole. Hän on yksi kautta aikain parhaista pelaajista, mutta tänä vuonna hän ei palkintoa ansaitse. Messin voitto laskisi Ballon d’Orin arvoa, sillä se merkitsisi sitä, että enää menestyvillä pelaajilla ei olisi mahdollisuutta voittaa palkintoa. Kun tietää, miten vaikeaa on pelata hyvin koko kauden ajan, Messin valinta ei olisi hyvä juttu.

Kuten nyt tiedämme, niin Papinin kannasta huolimatta Messi voittajaksi kruunattiin. Papin itse nosti omiksi suosikeikseen esille Lewandowskin, Jorginhon, Kylian Mbappén ja Kari Benzeman. Hänen valintansa olisi ollut äänestyksessä toiseksi tullut Lewandowski.

– Jos keskitytään mestaruuksiin, on Chelsean kanssa Mestarien liigan ja Italian kanssa EM-kultaa voittanutta Jorginhoa vaiea ohittaa. Mutta jos kaikki kriteerit huomioidaan, on suosikkini Lewandowski. Nämä neljä ovat kuitenkin vuoden neljä meritoituneinta pelaajaa. En ymmärtäisi kenenkään tämän nelikon ulkopuolelta tulevan valintaa.

Papin itse arvostaa omaa 30 vuoden takaista voittoaan korkealle ja pitää Ballon d’Oria yhä hyvänä motivaatiotekijänä huippupelaajille. Arvostuksesta kertoo se, kuinka ex-hyökkääjä saamaansa palkintoa kohtelee.

– Hassua kyllä, mutta juuri nyt, kun puhumme puhelimessa, palkinto on edessäni. Se on olohuoneeni pöydällä. Laitan sen siihen, koska haluan katsoa sitä koko ajan.

– En olisi ikinä kuvitellut, että voittaisin sen palkinnon. Se, että näen sen joka päivä, tuo mieleeni hyviä muistoja.

Lähde: AS


Nikotiininuuskat kotiovellesi edullisesti ja helposti

  • Tilaa laillisesti netistä suoraan kotiovellesi.
  • Suomalaisesta verkkokaupasta kaikki suositut tuotteet.
  • Edullisesti lyhyellä toimitusajalla.