HELSINKI. Suomi kohtaa MM-karsintojen lohkovaiheen kannalta elintärkeässä ottelussa seuraavaksi Bosnia-Hertsegovinan vieraissa. Kamppailu pelataan lauantaina 13. marraskuuta.

Niin vastustaja kuin pelipaikka Zenica ovat Huuhkajille ennestään tuttuja, mutta muistot eivät ole kovin mukavia.

– Zenica on meille tuttu paikka vuodelta 2019. Silloin tuli takkiin, mutta toki olemme Bosnia-Hertsegovinan myös voittaneet, totesi päävalmentaja Markku Kanerva keskiviikon lehdistötilaisuudessa.

Karsinnat päättyvät 16. marraskuuta Helsingin Olympiastadionilla. Tuolloin vastaan asettuu Ranska. Tapahtuma tultaneen myymään loppuun ja paikalle odotetaan jopa 33 000 ihmistä.

Kanerva on ilahtunut suomalaisten kannatuksesta ja luottamuksesta sekä haluaa, että tuolloin lohkossa on vielä urheilullista panosta.

– Joukkueessa on vahva usko, että pystymme Bosnia-Hertsegovinasta pisteitä raapimaan. Tilannehan on, että tarvitsemme sen neljä pistettä minimissaan, jotta saamme kakkospaikan.

– Kaikki ymmärtävät, että siinä on tekemistä. Tämä joukkue on osoittanut, että pystyy ihmeitä tekemään. Nyt on seuraavan ihmeen aika.

Huuhkajien päävalmentaja luonnehtii tulevaa vastustajaa erittäin kovaksi kotijoukkueeksi, jolla on fanaattinen kotiyleisö. Tiedossa on myös, että Ranska on hallitsevana maailmanmestarina kivikova. Zenicasta tarvitaan hyvä tulos.

– Pisteitä meidän pitää saada sieltä. Se on aivan selvä. Lähdetäänkö samantien rohkeasti hakemaan tulosta vai reagoidaanko pelin sisällä? Se jää nähtäväksi, vastasi Kanerva SuomiFutiksen kysymykseen.

Kanerva uskoo, että vastustaja suhtautuu kamppailuun hyvin pitkälti samalla ajattelulla.

– Uskon, että Bosnia-Hertsegovinalle tämä on aika sama juttu. Hekin varmasti ajattelevat, että tuosta pelistä se voitto olisi otettava. Siitä huolimatta, että Bosnia-Hertsegovina kohtaa myös Ukrainan kotonaan. Lähtökohdat lienevät siis varsin samat.

Huuhkajien leirissä on tutkittu valmentajan mukaan jo hyvin tarkkaan Bosnia-Hertsegovinan pelitapaa ja rakennettu erilaisia vaihtoehtoja sekä ratkaisumalleja.

Ehdottomasti Suomen suurin huolenaihe lienee Inter Milanin hurjassa vedossa alkukauden ollut kärkipelaaja Edin Džeko.

– Hän on erittäin kovassa vireessä ja Džeko on se target-pelaaja. Kyllä siellä on laatua myös hänen rinnalleen. Joukkue pelaa 3-5-2-ryhmityksellä ja wingbackit nousevat hanakasti.

Valmentajan mukaan häneen ei silti keskitytä erityisesti vaan pääpaino on Bosnia-Hertsegovinan joukkuepelissä. Esille nousee muun muassa joukkueen ryhmitys, jossa on kolme keskuspuolustajaa, kuten Huuhkajissakin on viime aikoina tavattu nähdä.

Suomi saattaa saada pientä helpotusta, sillä Miralem Pjanićin pelaaminen on epävarmaa loukkaantumisen vuoksi.

Barcelonan pelaaja on tällä hetkellä lainalla Turkin liigan Besiktasissa. Bosnia-Hertsegovinan peli on tuntunut viime vuosina pyörivän liki täysin Pjanićin kautta.

– Pjanićin rooli on ollut enemmän pelintekijänä. Hän on liikkunut vapaasti kentällä ja hakenut palloa. Ennen kaikkea se yhteys hänen ja Džekon välillä on ollut saumaton. He ovat aina samalla aaltopituudella.

Kanerva uskoo, että keskikentän taiturin poissaolo näkyisi mahdollisesti jollain tavalla, mutta korostaa silti Bosnia-Hertsegovinan olevan laadukas ja materiaaliltaan leveä joukkue.

Korjaus klo 15.37: Alun perin uutisessa kerrottiin, että Miralem Pjanic on varmuudella sivussa. Todellisuudessa Pjanicin pelaaminen on epävarmaa.