Lontoolaisen Fulhamin organisaatiossa neljättä kauttaan pelaava Terry Ablade pelasi perjantaina reilut 90 minuuttia ja tuli vasta lisäajalla vaihtoon, kun Pikkuhuuhkajat kohtasi tappiollisessa EM-karsintaottelussa vieraissa Norjan. Ablade nauttii selvästi alle 21-vuotiaiden maajoukkuevalmentaja Juha Malisen luottamusta, eikä ihme – onhan hän tehnyt reservijoukkueiden sarjassa Premier League 2:ssa Fulhamille alkukauden aikana komeat seitsemän maalia yhdeksässä ottelussa.

Debyyttinsä Pikkuhuuhkajissa Ablade teki lokakuussa Azerbaidzhania vastaan. Aivan kuten perjantaina Norjassa, Ablade hääri hyökkäyksessä erittäin aktiivisesti, mutta ottelu kuitenkin päättyi hänen kannaltaan ikävästi ulosajoon kahden varoituksen myötä (lue otteluraportti täältä). Epäonninen debyytti oli nuorelle kärkimiehelle karu opetus.

– Omasta mielestäni en tehnyt mitään väärin. Vähän helpolla se tuli, mutta siinä ainakin oppi, Ablade sanoi SuomiFutiksen puhelinhaastattelussa.

– Kun tietää, että tuomari antaa helposti kortin, niin hänelle ei saa antaa sitä mahdollisuutta heittää sua pois. Jäi se vähän ärsyttämään, mutta ei auta muu kuin parantaa seuraaviin peleihin.

”Sellainen kutina, että maaleja paukutan”

Kesken jäänyt debyyttiottelu antoi reippaalla itseluottamuksella varustetulle Abladelle sopivaa revanssihenkeä. Vielä Norjassa verkko ei soinut, mutta ehkä ensimmäinen maali Pikkuhuuhkajissa näkisi päivänvalon maanantaina, kun Suomi kohtaa Kotkassa Viron?

– Kyllä tässä on sellainen kutina, että niitä maaleja tulee paukutettua. Pää ylös ja kunhan linjan taakse juoksee, niin pallo pitää pussiin pistää, Ablade lupaa.

20-vuotias Ablade on syntynyt Ghanassa, ja Suomeen hän tuli jalkapalloilleen isänsä Seth Abladen vanavedessä jo pikkupoikana. Omaksi suosikkiseurakseen Suomessa Ablade nimeää FC Jazziin. Ablade liittyi Jazzin junioreihin 12-vuotiaana, kun hän muutti Oulusta Poriin, ja juuri Jazzista hän lähti Fulhamiin ollessaan 16-vuotias.

LUE MYÖS: Serbialle MM-kisapaikan tuonut maalitykki opasti pikkuhuuhkajien hyökkääjän uransa ensimmäiseen puskumaaliin – ”Neuvot näyttivät toimivan”

– Ainahan minä tulen Jazzia kannattamaan, ihan sama missä päin maailmaa olen, Ablade vastaa.

– Jazzin kasvatti olen, ja olen iloinen, että lähdin juuri Jazzista ulkomaille. En oikeastaan katso suomalaista jalkapalloa muuten kuin katsomalla livetuloksista Jazzin tuloksia. Toki seuraan myös muiden omien kaverieni pelejä. Mutta jos jotain seuraa kannatan, niin Jazzia.

Isä pelasi Veikkausliigaa KuPS:ssa

Seth Ablade tuli Suomeen alun perin Ykkösessä pelanneeseen AC Ouluun vuonna 2004, ja hän pelasi Veikkausliigaa KuPS:ssa vuosina 2005-2006. Akillesjännevamma teki pahasti hallaa pelaajauralle, mutta Seth Ablade pelasi vielä Kakkosta vaasalaisissa ja oululaisissa seuroissa ennen kuin siirtyi valmennushommien puolelle.

Seth valmensi myös Jazzissa omaa poikaansa. Terry Ablade sanoo, ettei oikein muista isänsä peliaikoja, mutta hyvänä tukena hän on poikansa pelaajauralla koko ajan ollut. Alkuvuodesta Seth Ablade aloitti ghanalaisen Medeama SC:n teknisenä johtajana, mutta yhteistyö päättyi pari viikkoa sitten.

Seth Ablade sai omalta pelaajauraltaan muistoksi arvometallia, sillä hän oli mukana Ghanan alle 17-vuotiaiden maajoukkueessa, joka voitti vuonna 1999 ikäluokan MM-pronssia. Ablade ei pelannut kisoissa kuin viitisen minuuttia, mutta hieno meriitti kaikki tyynni. Ghanan joukkueessa oli mukana muun muassa tuleva Chelsea-tähti Michael Essien.

Myös Ghanan maajoukkuetehtäviin kyselty

Luonnollisesti myös Terry Abladella on Ghanan kansalaisuus vanhempiensa ja synnyimaansa kautta. Maajoukkuetasolla hän on kuitenkin edustanut ainoastaan Suomea, aina U16-maajoukkueesta lähtien. Ablade kertoo, että Ghanankin maajoukkueisiin häntä on houkuteltu, mutta hänelle itselleen on ollut selvää, että valinta on Suomi.

– Molemmat maajoukkueet on olleet yhteyksissä ja pyytäneet pelailemaan, Ablade vastasi.

– Itse tunnen itseni suomalaiseksi ja olen jäänyt Suomeen. En tiedä, mitä tulevaisuudessa tulee (tapahtumaan), mutta ainakin tällä hetkellä päätavoitteena on päästä Suomen A-maajoukkueeseen.

”Onko Ghanasta kyselty maajoukkueen mukaan siis ihan konkreettisesti?”, toimittaja vielä kysyi varmuuden vuoksi.

– Juu, kyllä kyllä, on, Ablade vastasi.

[readmore from=U21-maajoukkue]

Huuhkajissa pelaaminen on siis Terry Abladen selkeä tulevaisuuden tavoite. Tällä hetkellä hän viihtyy hyvin Lontoossa, mutta sitä vastaan hänellä ei ole mitään, etteikö asuinmaa voisi joskus olla jokin muukin kuin Englanti.

– Ei minulla ole mitään kiveen pistettyä tavoitetta, mutta tavoitteena olisi olla viiden vuoden päästä TOP 5 -sarjassa. Ei mitään väliä, missä maassa, mutta TOP 5 -sarjassa, Ablade kertoi.

– Kaikki on mennyt Lontoossa hyvin ja olen ottanut kaiken onnellisena vastaan. Lontoo on upea paikka.

Alle 21-vuotiaiden EM-karsintaottelu Suomi-Viro alkaa Kotkassa kello 18.30. Yle Areena näyttää pelin.