Onko tässä röyhkeyden huipentuma? Saaga väärennetyn rokotetodistuksen takia erotetun valmentajan ympärillä yhä kummallisempi

© Kuva: Getty Images

Kerroimme viime viikolla siitä, kuinka 2. Bundesliigassa pelaavan Werder Bremenin valmennuskaksikko Markus Anfang ja Florian Junge erosivat tehtävistään. Syy kaksikon lähtöön oli varsin poikkeuksellinen, sillä heitä epäillään koronarokotetodistustensa väärentämisestä.

Kun huhut 47-vuotiaan Anfangin väärennetystä koronapassista tulivat mediassa esille, riensi hän ensin tiedot kiivaasti kiistämään. Pian Anfang kuitenkin ilmoitti erostaan. Saksalaislehti Bild kuitenkin kirjoittaa, että Werdan valmentajana kesällä aloittanut Anfang onkin ollut toimissaan jopa erityisen röyhkeä.

Saksassa on noussut suurta kohua siitä, että Anfang juhli hyväntuulisena Kölnin perinteisillä karnevaaleilla 11. marraskuuta. Anfang oli pukeutunut karnevaalin hengessä kokin hattuun ja huumorisilmälaseihin.

Ongelma on, että karnevaaleilla on käytössä tänä vuonna hyvissä ajoin ilmoitettu ”2G-sääntö”. Se merkitsee, että juhlimaan pääsee vain ”rokotettuna tai koronasta toipuneena” (”geimpft oder genesen”). Joillain alueilla ja joissain tilanteissa sääntö on mallia 3G. Kolmas G merkitsee sitä, että vierailta vaaditaan lisäksi negatiivista koronatestiä (”getestet”).

Se, että Anfang juhli rokottamattomana kotikaupungissaan Kölnissä, merkitsi sitä, että hän meni tapahtumaan väärennetyn rokotetodistuksen kanssa. Samalla se on ollut joillekin osoitus siitä, etteivät 2G-sääntö ja koronapassit yleisötapahtumissa toimi toivotulla tavalla. Anfangin tapauksessa kun taisi olla käytössä vain 1G, eli väärennetty (”gefälscht”).

– Hänen karnevaalivierailunsa keskellä pandemiaa on täysin vastuutonta. Röyhkeämmäksi se ei tästä mene, Herra Anfang, Bild kirjoittaa.

Berliinin valtakunnansyyttäjä tutkii parhaillaan Anfangin rokotetodistusväärennöstä. Myös Florian Junge on tutkinnan kohteena.

Bildin mukaan tapaus näyttää varsin selvältä. Lehti kertoo, että Anfangin rokotustodistuksessa oli rokotusten päivämäärinä 20.4. ja 1.6. Asiakirjassa lukevaa annosnumeroa ei kuitenkaan annettu Kölnissä koskaan, kuten Anfangin papereihin on kirjoitettu. Hänen nimensä ei myöskään esiinny sairaalajärjestelmän tiedostoissa rokotteen saaneiden kohdalla.

Raskauttavalta seikalta kuulostaa sekin, ettei Anfang ollut 20.4. suinkaan Kölnissä, vaan 300 kilometrin päässä Würzburgissa. Siitä on jopa hyvin selkeää näyttöä. Anfang valmensi tuolloin Darmstadtia, joka pelasi kyseisenä päivänä vierasottelun Würzburgissa.

Anfangia uhkaa nyt asiakirjeväärennöksen takia sakkorangaistus, ja jopa maksimissaan vuoden vankeustuomio on mahdollinen. Hänen valmentajauransa vaikuttaa olevansa joka tapauksessa pahoilla sivuraiteilla, ellei kokonaan ohi. Saksan jalkapalloliiton uskotaan harkitsevan Anfangille langetettavaa toimitsijakieltoa.

Vielä 12. marraskuuta, päivä Kölnin karnevaalivierailunsa jälkeen, Anfang vastasi Bildin kysymykseen: ”Olen saanut rokotuksen”. Nyt näyttää siltä, että se oli suora valhe.

– Meidän puoleltamme ei olla menetelty väärin. On normaalia, että työntekijöihinsä luottaa. Esitettyjen asiakirjojen aitoutta ei ole tapana epäillä. Siitä meillä ei ole epäilystä, etteivätkö kaikki muut meille esitetyt asiakirjat olisi kunnossa, Bremenin manageri Frank Baumann kommentoi.