Ruotsi MM-jatkokarsintaan ilman Zlatania – Zlatan itse: ”En tiedä, olenko silloin edes elossa”

© Kuva: Getty Images

Ruotsi oli vielä marraskuun alkaessa MM-karsintalohkonsa kärjessä, mutta kaksi peräkkäistä tappiota Georgialle ja Espanjalle suistivat sen lohkokakkoseksi ja maaliskuussa pelattavaan MM-jatkokarsintaan. Suoran kisapaikan nappasi lohkovoittajana Espanja, joka kukisti Ruotsin sunnuntaina Sevillassa pelatussa ottelussa 1-0 Álvaro Moratan maalilla.

Playoff-vaiheessa pelaa 12 Euroopan maata vain kolmesta paikasta Qatarin MM-lopputurnaukseen. Karsinnasta on siis luvassa armottoman kova. Paikkaa jatkokarsintaan tavoittelee tietenkin myös Suomi. Playoffit pelataan yksiosaisina. Välierät pelataan kuuden parhaan MM-karsintojen lohkokakkosen kotikentällä, mutta finaalin isäntämaan sanelee arpa. Otteluparit arvotaan 26. marraskuuta.

Ruotsille lisäharmia maaliskuun kohtalonotteluihin tuo, että se joutuu välieräpeliin ilman 40-vuotiasta legendaansa Zlatan Ibrahimovicia. AC Milanin tähtihyökkääjä sai keltaisen kortin Espanja-pelin lisäajan 3. minuutilla, ja on seuraavasta ottelusta pelikiellossa. Zlatanin varoitus meni monilta TV:n katsojilta ohi, mutta ei varmaankaan Zlatanilta itseltään.

– Näin, kun tuomari näytti hänelle keltaista korttia. Se tapahtui kulmapotkun yhteydessä, mutten tiedä, mistä varoitus johtui, maajoukkueen joukkueenjohtaja Stefan Pettersson kommentoi Sportbladetille.

– Luulen, että Zlatan huomasi saaneensa varoituksen ja tietää olevansa pelikiellossa. Olen siitä aika varma.

Zlatanin pelikielto ei ole Ruotsin ainoa, sillä niin ikään varoituksen saanut Emil Krafth joutuu myös seuraamaan ensimmäistä playoff-ottelua katsomosta. Toisella jatkokarsintoihin joutuneella maalla Portugalilla pelikiellon vuoksi sivussa ovat João Cancelo ja Renato Sanches. Venäjältä saman kohtalon kokivat Aleksandr Golovin ja Fedor Smolov. Pohjois-Makedonialta pelikiellossa ovat Napolin tähtipelaaja Elif Elmas ja Tihomir Kostadinov.

Juttu jatkuu twiitin jälkeen.

MM-karsinnoissa jo kaksi varoitusta johtaa pelikieltoon, ja monet ovat pitäneet sääntöä liian raakana.

– Se on järjetön sääntö, Ruotsin keskikenttäpelaaja Albin Ekdal kommentoi.

Ruotsin jalkapalloliitto valitti jo aiemmin FIFA:lle ankarasta pelikieltosäännöstä, mutta turhaan, sillä sääntöä ei muutettu. Nyt valitusta aiotaan yrittää uudestaan.

– En tiedä, millaisia mahdollisuuksia meillä on. Aiomme ilmaista mielipiteemme ja kertoa taas, mitä mieltä säännöstä olemme. Luulen, että useimmat playoffeihin menevistä maista ovat asiasta samaa mieltä. Ehkä sillä on jotain vaikutusta asiaan, Stefan Pettersson pohti.

”Meillä oli parempia maalipaikkoja”

Zlatan itse tuli kentälle Espanjassa vasta 73. minuutilla. Hän itse suhtautui maaliskuun MM-jatkokarsintaotteluihin lakonisella huumorilla.

– Niihin on vielä pitkä aika. En tiedä, olenko edes elossa silloin, Zlatan sanoi C Morelle.

Heti ottelun jälkeen TV4-toimittaja Frida Nordstrand kertoi, että ”Ibrahimovicilla on kiire kotiin Italiaan, ja että yksityiskone odottaa häntä”. Zlatan kuitenkin ehti vielä median eteen kommenttejaan antamaan.

– Me pelasimme todella hyvän ottelun. Teimme yhden virheen, jolloin Espanja sai laukauksen ja teki maalin paluupallosta. Muuten peli oli hyvä ja meillä oli heitä parempia maalipaikkoja. Lopussa nousimme ylös ja halusimme voittaa, joten on sääli, että hävisimme.

– Kaikki ovat tietysti pettyneitä, ettemme voittaneet lohkoa, mutta isossa kuvassa pojat voivat olla positiivisia. He pelasivat yhdessä hyvän ottelun, Zlatan kehaisi.

Janne Anderssonin vaihdoille kritiikkiä

Ruotsin mediassa arvosteltiin päävalmentaja Janne Anderssonin tekemiä vaihtoja. Ruotsin piti tavoitella ottelusta voittoa MM-kisoihin päästäkseen. Siitä huolimatta Andersson kutsui Dejan Kulusevskin ja Ruotsin vaarallisimmista paikoista vastanneen Emil Forsbergin vaihtoon 63. minuutilla ja antoi Zlatanille vain 20 minuuttia peliaikaa. TV-studiossa epäiltiin Forsbergin vaihdon johtuneen jostain tällistä, mutta hyökkääjä itse sanoi, että oli kunnossa eikä edes väsynyt.

Näin Andersson itse selitti tekemiään vaihtoja.

– Zlatanilla on ollut ehkä 4-5 joukkueharjoitusta viimeisen puolen vuoden aikana ja hän on pelannut vain muutamia otteluita. Kunnossa ollessaan hän antaa tälle joukkueelle jotain – ja tekee niin nytkin sekä kentällä että kentän ulkopuolella kokemuksensa ansiosta. Olen erittäin iloinen siitä, että Zlatan on mukana, ja toivon todella, että hän on vielä maaliskuussa elossa.

– Emil alkoi jäädä vähän jälkeen, ja koin, että halusin kentälle tuoreita jalkoja. Voi olla, että hän olisi jaksanut vielä 5-10 minuuttia, mutta koska vaihtotapahtumia on vain kolme, päätin tehdä vaihdot samanaikaisesti.

– Tällä kertaa vaihdoin siis liian aikaisin, joskus toiste vaihdan liian myöhään. Voitte miettiä sitäkin, Andersson jatkoi saamaansa kritiikkiin viitaten.

Lähde: Aftonbladet


Parempaa kuin nuuska: Nikotiinipussit

  • Nuuskassa on jopa 10 kertaa enemmän nikotiinia kuin nikotiinipusseissa.
  • Valitse suosikkisi raikkaista makuvaihtoehdoista.
  • Nuuskan haitat pois nikotiinipusseilla.