Meneillään olevissa naisten MM-karsinnoissa on nähty useita tuloksia, jotka saavat luultavasti jotkut epäilemään ratkaisua muuttaa karsintaformaattia näihin karsintoihin. Vielä vuoden 2019 MM-kisojen karsinnoissa Euroopassa pelattiin karsintoja kahdessa vaiheessa, mutta näihin karsintoihin kaikki maat pääsivät suoraan mukaan samaan lohkovaiheeseen huippumaiden kanssa.

Jo ennen tiistaita Euroopan karsinnoissa oltiin pelattu yhdeksän ottelua, joissa joukkueiden välillä oli vähintään kymmenen maalin ero. Toisin sanoen kaikissa näissä peleissä häviäjä jäi nollille ja voittaja takoi taululle kaksinumeroiset maalilukemat.

Tiistaina nähtiin kuitenkin historialliset murskajaiset, kun Englanti läksytti Doncasterissa Latviaa peräti maalein 20-0. Voittomarginaali on näiden MM-karsintojen suurin Euroopassa, ja mitä ilmeisimmin myös Euroopan koko naisten MM-karsintahistorian suurinumeroisin voitto. Samalla se on kaikkien Englannin maajoukkueiden suurin voitto koskaan. Lähes vastaavat murskajaiset koettiin viime viikolla, kun Belgia löi Armenian 19-0, mutta nyt Englanti vielä paremmaksi.

Peräti neljä Englannin pelaajaa viimeisteli ottelussa hattutempun. He olivat Beth Mead, Ellen White, Alessia Russo ja neljä maalia tehnyt Lauren Hemp. Ellen Whitelle ottelu oli historiallinen, sillä hän nousi Englannin naisten maajoukkueen kautta aikain parhaaksi maalintekijäksi. 32-vuotias White on nyt tehnyt 48 maalia 101 pelaamassaan A-maaottelussa.

Valtavasta tasoerosta maailmanrankingin sijalla 8 olevan Englannin ja sijalla 102 olevan Latvian välillä kertoo paljon sekin, että maiden välisissä kahdessa kohtaamisessa Englanti laukoi yhteensä 121 kertaa eikä Latvia kertaakaan.

Asetelmat olivat erittäin epätasaiset. Siinä, missä Englannin joukkue koostuu arvostetuista ammattilaispelaajista, joutui Latvia jättämään monta kokenutta pelaajaansa kotiin, sillä työnantajat eivät antaneet heille vapaapäiviä MM-karsintaottelun takia. Tiedon vahvisti otteluraportissaan muun muassa Telegraph. Monet Englantia vastaan pelanneista latvialaisista pelaavat jalkapalloa vain osa-aikaisesti.

Juttu jatkuu twiittien jälkeen.

OptaJoe

@OptaJoe
20-0 - England's women's team have beaten Latvia 20-0, recording their biggest ever victory in an official match (previously 13-0 vs Hungary in 2005). Over their two group matches against Latvia during qualification they have attempted 121 shots and faced none. Commanding.

Tim Stillman

@Stillmanator
Latvia had a lot of their team unavailable last night because players couldn’t get time off from their jobs, which emphasises the gap between them and a NT like England as much as the final score does.

Duncan Alexander

@oilysailor
England vs Latvia shot map looking a bit one sided atm.

Isoja murskajaisia vietettiin muuallakin Euroopassa, sillä 20 MM-karsintaottelussa tehtiin yhteensä 106 maalia – eli keskimäärin yli viisi per ottelu. Suomen kannalta merkittävä oli päivän toinen yli kymmenen maalin peli, jossa Irlanti kukisti Georgian 11-0. Kaikkiaan näissä Euroopan MM-karsinnoissa on pelattu nyt 66 ottelua, joissa voittomarginaali on ollut neljä maalia tai enemmän.

Suomen karsintalohko A on ennakkosuosikki Ruotsin takana erittäin tasainen. Irlannilla on neljän pelin jälkeen seitsemän ja Suomella kuusi pistettä. Täysin poissa laskuista ei ole myöskään viidestä pelistä neljä pistettä saanut Slovakia, mutta käytännössä jatkokarsintapaikasta kamppailevat Irlanti ja Suomi.

Irlanti voitti Suomen Helsingissä pelatussa ensimmäisessä kohtaamisessa 2-1. Jos maat päätyisivät lohkossa tasapisteisiin, ratkaisisi ensimmäiseksi keskinäiset ottelut ja sitten koko lohkon maaliero.

Käytännössä Irlanti paranteli maalieroaan eilen niin paljon, että 2-1-vierasvoitto ei Helmareille Irlannista luultavasti riittäisi, vaan Irlanti olisi parempi kukistaa vähintään kahdella maalilla (tai yhdellä siten, että Suomi tekisi vähintään kolme maalia). Toki Helmaritkin voi vastata murskajaisiin 12. huhtikuuta pelattavassa kotiottelussa Georgiaa vastaan, mutta juuri nyt maaliero on Irlannilla yhdeksän maalia Suomea parempi.

Juttu jatkuu twiitin jälkeen.

FIFA Women's World Cup

@FIFAWWC
😅 Just 106 goals in 20 matches ⚽️

🌍 What a day it was in European #FIFAWWC qualifying! 🙌

Muualla maailmassa MM-karsinnat ovat pääosin vielä edessäpäin, ja joissain maanosissa MM-kisapaikat ratkaistaan maanosan mestaruusturnauksen perusteella. Afrikassakin on silti ehditty jo murskavoittoja nähdä, suurimpana Algerian 14-0-voitto Sudanista lokakuussa. MM-kisat pelataan Australiassa ja Uudessa-Seelannissa vuonna 2023.

Euroopan ulkopuolella pelattiin kuitenkin eilen ja marraskuun lopussa kiinnostavia harjoitusotteluita. Kiinnostavaa oli muun muassa se, kuinka tuoreelta olympiavoittajalta Kanadalta jäi Meksiko kaatamatta kahdessa treenipelissä. Ensimmäisen voitti Meksiko 2-1 ja toisessa pelattiin 0-0-tasapeli.

Argentiinan ja Ecuadorin välisessä harjoitusottelussa (2-2) nähtiin puolestaan todellinen maailmanluokan maali, josta vastasi kaukolaukauksellaan Mariana Larroquette.

🇦🇷 Selección Argentina ⭐⭐⭐

@Argentina
🏆 #SelecciónFemenina - Amistoso

⚽ @Argentina 🇦🇷 1 🆚 #Ecuador 🇪🇨 0

📽 Reviví el gol de Mariana Larroquette para poner en ventaja a la Albiceleste

FIFA Women's World Cup

@FIFAWWC
🇲🇽 Mexico collect a win and a draw this week against Tokyo 2020 gold medal winners Canada 👏

4⃣ matches unbeaten now for La Tri to continue their strong recent form ahead of next year's @Concacaf #FIFAWWC qualifiers 🌎