Sambialainen erotuomari Janny Sikazwe sanoo, että hän olisi voinut kuolla Afrikan mestaruusturnauksen lohkovaiheen ottelussa.

Sikazwe, 42, nousi otsikoihin aiemmin tässä kuussa, kun hän vihelsi Malin ja Tunisian välisen pelin päättyneeksi jo 85. minuutilla. Pelaajien ja taustahenkilöiden piirityksen jälkeen Sikazwe tajusi virheensä ja antoi ottelun jatkua, mutta vihelsi hetkeä myöhemmin pelin jälleen päättyneeksi ennenaikaisesti. Mali voitti ottelun 1-0.

BBC:n haastattelussa Sikazwe kertoi, että lämpöhalvaus oli koitua hänen kohtalokseen.

– Olen nähnyt ihmisten menevän töihin ulomaille ja palaavan takaisin arkussa. Olin hyvin lähellä palata samalla tavalla.

– Olin onnekas, etten joutunut koomaan. Se olisi ollut hyvin erilainen tarina. Lääkärit kertoivat minulle, että kehoni ei jäähtynyt. Olisi tarvittu enää hetki ennen kuin olisin mennyt koomaan, ja se olisi ollut tarinani loppu. Luulen, että Jumala käski minun lopettaa ottelun. Hän pelasti minut.

– Sää oli niin kuuma, ja ilmankosteus oli noin 85 prosenttia.

– Lämmittelyn jälkeen tunsin, että [olosuhteet] olivat ihan omaa tasoaan. Yritimme juoda vettä, mutta se ei tuntunut auttavan – se ei tuntunut missään.

– Mutta me (tuomarit) olemme sotilaita ja menemme taistelemaan. Kaikki, mitä laitoin päälleni, oli kuumaa. Jopa viestintälaitteet, halusin heittää ne pois.

– Aloin hämmentyä. En kuullut ketään. Päädyin pisteeseen, jossa aloin kuulla jotain ääntä, ja luulin, että joku kommunikoi kanssani. Ihmiset sanoivat minulle: ”Ei, sinä lopetit ottelun”. Se oli hyvin outo tilanne.

– Kävin päässäni läpi, kuka käski minua päättämään ottelun. Ehkä puhuin itsekseni, en osaa sanoa. Tilanne oli niin huono.

Afrikan mestaruusturnaus on edennyt välierävaiheeseen, jossa finaalipaikoista taistellaan Burkina Fason ja Senegalin sekä Kamerunin ja Egyptin välisissä otteluissa.