Ouluun on suunniteltu jo hyvän aikaa uutta jalkapallostadionia. Alkuperäisen suunnitelman mukaisesti stadion on ollut määrä valmistua kesään 2023 mennessä, mutta hanke on viivästymässä.

Stadionyhtiö OTC Stadion Oy:lle myönnettiin viime kesäkuussa yksimielisesti suunnitteluvaraus Oulun Heinäpään alueelle rakennettavalle stadionille. Arvioiden mukaan noin 13 miljoonaa euroa maksavalle stadionille syntyisi 5 000 katsomopaikkaa. Yksityisen rahoituksen osuus olisi tiettävästi 75 prosenttia ja julkisen rahoituksen 25 prosenttia.

Nyt stadionhanke on kuitenkin lykkääntymässä merkittävästi. Yle kertoi jutussaan joulukuussa, että Oulun kaupungin yhdyskuntalautakunnasta oli jätetty kaavamuutosta koskien eriävä mielipide. Alueella toivottiin tehtävän luonto- ja linnustoselvitys ennen rakennustöitä, tai muuten asiasta tultaisiin valittamaan.

Selvitys on määrä tehdä toukokuun aikana, joten käytännössä sillä tarkoitetaan lintujen kevätmuuttoa ja mahdollista pesintää suunnitellun stadionin alueella. Tammikuussa Kaleva puolestaan kirjoitti, että vastaava linnustoselvitys täytyy tehdä myös lintujen syysmuuton aikana (juttu maksumuurin takana). Tämä merkitsee huomattavaa lykkäystä mahdollisten töiden aloitukselle.

Maanantaisessa Oulun kaupunginvaltuuston kokouksessa kolme kaupunginvaltuutettua jätti valtuustoaloitteen, jossa he vaativat selvittämään mahdollisia muita sijoituspaikkoja uudelle jalkapallostadionille. AC Oulun hallituksen jäsen ja Oulun kaupunginvaltuutettu Tomi Kaismo on aloitteesta selvästi käärmeissään. Kaismo avautui aiheesta keskiviikkoiltana julkaisemassaan Twitter-viestissä.

Tomi Kaismo

@TKaismo
Miksihän tällaista toimintaa voisi nimittää?

#acoulu #otcstadionoy #jalkapallostadion #oulu #oulunvaltuusto #kaleva #Veikkausliiga #palloliitto #futis #jalkapallo

– Mä en tajua, miksi se pitää väkisin vääntää Heinäpäähän, joka on stadionille oikeasti aika huono paikka. Esim. liikenteellisen sijainnin vuoksi henkilöautojen parkkipaikkoja vaaditaan paljon, kun taas Raksilaan rakennettaessa ei tarvitse toteuttaa yhtään uutta parkkipaikkaa, yksi aloitteen jättäjistä, Esa Aalto (vihr) kirjoitti Twitterissä. Aalto on myös yhdyskuntalautakunnan jäsen.

– Meille on lautakunnassa kerrottu, että muita sijainteja ei ole yritettykään selvittää. Nyt olisi tämä vuosi aikaa tutkia, voisiko stadion sopia myös muualle. Jos Heinäpää todellakin on paras paikka, niin sinne sitten. Kannattaisi kuitenkin tutkia, ennen kuin aletaan hutkia.

Esa Aalto

@esa_aalto

Toni Alatalo 💚💙🌻

@an_toni
Onhan se liikenteellisesti yhdenlainen sumppu ja pussinperä. Helposti tuntuu kuitenkin luontevalta, kun siellä on iän kaiken palloa potkittu, itsekin junioriturnauksissa aikoinaan, paljon väkeä kun varmaan 10 kentällä pelit. En tunne suunnitelmaa, luulis et rakentaja selvittänyt?
Meille on lautakunnassa kerrottu, että muita sijainteja ei ole yritettykään selvittää. Nyt olisi tämä vuosi aikaa tutkia, voisiko stadion sopia myös muualle. Jos Heinäpää todellakin on paras paikka, niin sinne sitten. Kannattaisi kuitenkin tutkia, ennen kuin aletaan hutkia.

Kaismo antoi Aallon vastausten jälkeen palaa:

– Jokainen joka edes hitusen verran ymmärtää tämän kokoisista hankkeista käsittää, että tietysti OTC on miettinyt ennen hankkeeseen lähtöä eri vaihtoehdot. Heinäpää on osoittautunut parhaaksi ja taloudellisesti ainoaksi järkeväksi. Tämän jälkeen OTC on hakenut suunnitteluvarausta.

– Luulisi, että jokainen mitään yrittämisestä ymmärtävä ymmärtää, että kukaan ei ala tutkimatta hutkimaan tämän kaltaisia summia mihinkään hankkeeseen, mikäli ei ole tehnyt riittäviä selvityksiä. Ainakaan me ei toimita siten! Osoittaa melkoista tietämättömyyttä, jos ei tätä käsitä, Aalto lisäsi.

[readmore from=stadionhankkeet]

Oulun vihreä valtuustoryhmä julkaisi 7.12.2021 oman kirjallisen kannanottonsa Heinäpään kaavamuutosta ja stadionhanketta koskien. Siinä se korostaa, ettei vastusta jalkapallostadionhankkeen etenemistä, vaan ”haluaa laajentaa kaupungin tapahtumavalikoimaa ja edistää oululaisen jalkapallokulttuurin kehittymistä.”

– Vihreä valtuustoryhmä kannattaa mahdollisimman sujuvaa jalkapallostadionhankkeen etenemistä, ja siitä syystä emme toivo, että kaavahanke joutuu vuosia kestävään valituskierteeseen oikeudessa. On siis parempi, että lain vaatimat selvitykset laaditaan ensi vuonna ja jalkapallostadionille saadaan lainvoimainen kaava loppuvuodesta 2022, kannanotossa todetaan.