MM-kisoissa pelannut maalivahti saapui Veikkausliigaan – reaktiot haltioituneita: ”Veikkausliigan kovin CV ikinä?”

© Kuva: Getty Images

HIFK tiedotti maanantaina järisyttävän nimekkäästä hankinnasta kotoiseen Veikkausliigaan. Helsinkiin muuttaa portugalilaismaalivahti Beto, joka on muun muassa pelannut MM-kisoissa ja La Ligassa, ja voittanut neljä kertaa Eurooppa-liigan.

HIFK:n uusi päävalmentaja Bernardo Tavares oli tuonut aiemmin joukkueeseensa lähinnä suurelle yleisölle tuntemattomia ulkomaalaispelaajia, mutta Beton kohdalla jysähti. Beto kertoi tuntevansa joukkueesta entuudestaan Tavaresin ja maalivahtivalmentaja Roberto Rivelinon. Valmentajan suhteilla oli siten merkittävä vaikutus värväykseen.

Beton siirron merkityksestä kertoo jotain sekin, että sen noteerasivat kaikki Portugalin tärkeimmät urheilu- ja jalkapallosivustot A Bola, O Jogo, Mais Futebol, Record ja Zero Zero. Beton markkina-arvo on ollut Transfermarktin arvioissa parhaimmillaan 4,8 miljoonaa euroa vuonna 2009. Vielä vuonna 2017 hänet arvioitiin yli miljoonan mieheksi, mutta nykyisin summa on pudonnut 200 000 euroon, korkeasta iästä epäilemättä johtuen.

Koostimme tähän juttuun joitain Twitter-reaktioita Beton kiinnityksen myötä. Tatu Prättälä luonnehtii HIFK:n peliliikettä ”aivan käsittämättömäksi hauksi”. Aki Hiltunen on samaa mieltä ja toteaa Beton sopimuksen olevan ”käsittämättömän kova haku Veikkausliigaan”. Hyväksyntänsä antaa myös Vili Lautala, joka toteaa: ”Tämä kelpaa oikein hyvin.”

Juttu jatkuu twiittien jälkeen.

Myös MTV Urheilun toimituksessa ihasteltiin hankintaa. Toimittaja Timo Innanen uskoo, että torjuntatöitä Betolla tulee totisesti riittämään.

– Pienellä budjetilla operoiva helsinkiläisseura sai nimekkään ja rutinoituneen vahvistuksen valmennusjohtonsa suhteilla. Haastava liigakausi tullee nykyryhmällä, mutta portugalilaisvahdista homma tuskin jää kiinni, Innanen kirjoitti.

– Tämä jos mikä on kyllä ällistyttävä poiminta HIFK:lta, virkaveli Ville-Veikko Valta hehkutti.

Juttu jatkuu twiittien jälkeen.

Melko selvänä voinee pitää, että Beto on varsinkin alkukauden aikana yksi koko sarjan kiinnostavimpia pelaajia ja suurimpia vetonauloja. Sopimus oli samalla hauiksennäyttö naapuriseura HJK:lle. Yleisesti uskotaan, että tämän tason värväys tekee hyvää myös koko sarjan kiinnostavuudelle ja uskottavuudelle.

– Himmeni HJK:n ja Aki Riihilahden tähti aika kepeesti tämän rinnalla. Congrats HIFK tästä saaliista. Veikkausliigan kovin signaus helposti, Sami Lindfors kirjoitti.

– HIFK:n raha-asioille on tullut naureskelua ja ehkä siihen on itsekin sortunut. Fakta on se, että HJK ja Veikkausliiga tarvitsee HIFK:ta enemmän kuin moni ymmärtääkään. Beton kaltaiset hankinnat tuovat uskottavuutta ja toivottavasti saavat talouden myös kuntoon, Byyrin Henrik Hyvönen puntaroi.

Vaikka Beto täyttää vappuna jo 40, ei maalivahdille kypsällä iällä pelaaminen ole mitenkään tavatonta. Kysykää vaikka Gianluigi Buffonilta. Suurimmat saavutukset ovat varmasti jo takanapäin, mutta Beto pelasi kuitenkin vielä keväällä 2021 täydet 11 sarjaottelua SC Farensen maalilla Portugalin pääsarjassa. Kymmenen kuukautta sitten hän kohtasi Sporting Lissabonin (0-1-tappio), joka pelaa tiistaina Mestarien liigan pudotuspeleissä Manchester Cityä vastaan. Toukokuussa Beto puolestaan pelasi toista suurseuraa Portoa vastaan.

CV arvokisaedustuksineen on kuitenkin järisyttävän kova, ja moni pohtiikin, onko jopa kaikkien aikojen kovin – ainakin ulkomaalaispelaajien osalta. Vertailukohtia on haettu lähinnä Anthony Annanista ja Taye Taiwosta.

– Oho! Ei taida löytyä pelaajia Veikkausliigasta näin kovilla saavutuksilla? Ei ainakaan tule heti mieleen, Jussi Leppänen twiittasi.

– Veikkausliigan kovin CV ikinä, kysyi Topias Kuosmanen.

– Huhuh, älytön vonkale ainakin CV:n perusteella, Jaakko Sandqvist myhäili.

Myös Marcus Beijar hämmästeli siirtoa ja ihmetteli, ”eikö Betolla ole uransa syksyssä mitään muuta tekemistä kuin astella HIFK:n kanssa Tehtaan kentälle huhtikuisena iltana”. Ehkä olennaisimmasta antaa kuitenkin viitteen Mikko Rahja twiitissään. Mahtaakohan HIFK:n ottelutapahtumien DJ ottaa soittolistalleen Antti Tuiskua?

Juttu jatkuu twiittien jälkeen.

Beto kuului Portugalin MM-kisajoukkueisiin vuosina 2010, 2014 ja 2018 sekä EM-joukkueeseen vuonna 2012. Vuoden 2016 EM-kisat jäivät väliin kauden pitkälti pilanneen polvivamman takia.

Ainoat kaksi aikuisten arvokisapeliään Beto pelasi vuonna 2014, kun hän pelasi MM-kisoissa USA:ta ja Ghanaa vastaan. Ottelu USA:ta vastaan päättyi 2-2. Portugalin maalit tekivät Nani sekä lisäajan viidennellä minuutilla Silvestre Varela, joka puski Cristiano Ronaldon syötön maaliin. USA:lta onnistuivat Jermaine Jones ja Clint Dempsey. Ghanan Portugali kaatoi 2-1 Cristiano Ronaldon tehtyä voittomaalin. Ghanan ainokaisen teki Asamoah Gyan.

Viimeisen A-maaottelunsa Beto pelasi marraskuussa 2018 nykyisen päävalmentajan Fernando Santosin alaisuudessa. Ystävyysottelu Puolaa vastaan päättyi 1-1. Portugalin maalin teki André Silva, kun Puolalta onnistui rankkarista Arkadiusz Milik.

Neljästä joukkueensa voitokkaasta Eurooppa-liigan loppuottelusta Beto pelasi yhdessä. Keväällä 2014 hän vartioi Sevillan maalia kaikissa seitsemässä pudotuspelien ottelussa. Vastaan tulivat järjestyksessä Real Betis, Porto, Valencia ja loppuottelussa Benfica.

Maaleja ei Torinossa pelatussa finaalissa nähty, joten mestaruus ratkaistiin rangaistuspotkukilpailussa. Beto oli joukkueensa suurin sankari torjuttuaan Óscar Cardozon ja Rodrigon yritykset, ja Sevilla voitti rankkarikisan 4-2.

Samaa sankaruutta nähtiin jo ensimmäisellä pudotuspelikierroksella, kun ratkaisua haettiin sevillalaisten keskinäisessä niin ikään pilkuilta. Beto torjui silloin kaksi Betisin viimeistä rankkaria, ja Sevilla nousi haudan partaalta 4-3-voittoon. Beto valittiin kauden 2013-2014 päätteeksi yhdessä Gianluigi Buffonin kanssa Eurooppa-liigan kauden tähdistöjoukkueen maalivahdeiksi.

Juttua muokattu 15.2. kello 10.46. Korjattu tieto siitä, ettei Porto voittanut Portugalin mestaruutta viime kaudella. Mestari oli Sporting Lissabon.