Maailman parhaisiin maajoukkueisiin lukeutuva Ranska antoi Suomelle melkoisen oppitunnin Le Havressa. Vielä edellisessä maaottelussaan Helmarit oli pannut Ruotsille todella hienosti kampoihin (1-2), mutta tänään Ranska läksytti Suomea tylysti viiden maalin erolla.

Ottelu oli Suomen ensimmäinen peli Ranskassa pelattavassa neljän maan Tournoi de France -harjoitusturnauksessa. Lauantaina Suomi kohtaa Hollannin ja ensi tiistaina Brasilian.

Ensimmäisen takaiskun Suomi koki jo ennen aloituspotkua. Kun joukkueet olivat asettuneet riveihin kansallislauluja varten, ei ämyreistä koskaan kantautunutkaan Maamme-laulu, vaan Albanian kansallishymni. Helmarien pelaajat ihmettelivät sävelmää osin hölmistyneinä, osin huvittuneina.

Tuomas Lehtinen

@TuomasLehtinen
National Anthem of Finland, NOT.
#EpicFail #Helmarit 🇫🇮🤦‍♂️

Helmarit

@HelmaritFI
𝐀𝐯𝐚𝐮𝐬𝐤𝐨𝐤𝐨𝐨𝐧𝐩𝐚𝐧𝐨 | 𝐒𝐭𝐚𝐫𝐭𝐢𝐧𝐠 𝐗𝐈 | 🇫🇷🆚🇫🇮 | Tournoi de France: Ranska–Suomi | Mitä mieltä olet, kommentoi alle! 💬👇🏻

Päävalmentaja Anna Signeul on nimennyt avauskokoonpanonsa illan otteluun, joka alkaa klo 22.10.

#Helmarit #FRAFIN #MeOlemmeSuomi

Kun peli pääsi vauhtiin, hallitsi Ranska tapahtumia alusta lähtien emännän elkein. Ensimmäisen kerran pallo meni Suomen maaliin 13. minuutilla Anna Westerlundin päästä. Kokenut puolustaja pelasi 138. A-maaotteluaan, ja nousi yksin Suomen kaikkien aikojen ottelutilaston kärkeen ohi Jari Litmasen. Juhlapeli alkoi kuitenkin kurjasti, kun keskitystä katkonut toppari ei onnistunut puskunsa suuntauksessa, vaan pallo painui oman maalin etunurkasta sisään.

Ensimmäisen puoliajan kaksi muutakin maalia olivat päämaaleja, mutta tällöin päät kuuluivat ranskalaisille. Kummassakin maalissa nähtiin Helmareilta erittäin pahoja merkkausvirheitä.

Ensin 18. minuutilla loistavan ottelun pelannut Melvine Malard hyödynsi Suomen näennäiseksi jääneen vartioinnin ja nikkasi helposti pallon Tinja-Riikka Korpelan selän taakse. 35. minuutilla topparilegenda Wendie Renard unohtui kulmapotkussa vielä paljon vapaammaksi, sillä suomalaisia ei ollut muutaman metrin säteelläkään.

Renard on puolustajaksi loistava viimeistelijä, mutta harvoin hänkään noin vapaasti maaleja pääsee tekemään. Molempiin erikoistilannemaaleihin syötön tarjoili Linda Sällströmin entinen seurakaveri Clara Mateo.

Suomen puolustuksesta oli tänään sivussa vuoden 2021 parhaaksi naispelaajaksi valittu Natalia Kuikka, joka ei ollut kokoonpanossa lainkaan. Portland Thornsin pelaaja on Helmarien alakerran pomo, ja hänen puuttumisensa taisi näkyä erikoistilannepuolustamisessa karulla tavalla.

Tilastotkin paljastavat, kuinka ylivoimainen Ranska ensimmäisellä puoliajalla oli. Pallonhallinta tilastoitiin Ranskalle 72-28, maalintekoyritykset 13-1, kulmapotkut 8-1 ja perille menneet syötöt 250-80.

Helmarit

@HelmaritFI
Ranska on antamassa Suomelle melkoista oppituntia. Toiselle puoliajalle jää paljon parannettavaa. #Helmarit #FRAFIN

Suomi suoritti tauolla yhden pelaajavaihdon. Heidi Kollanen teki tilaa Sanni Franssille.

Aluksi Helmarit tuntui olevan vähän paremmin pelissä mukana, mutta 58. minuutilla Ranska lisäsi johtoaan jo 4-0:aan. Elli Pikkujämsä syötti maalivahti Korpelalle, joka ei kuitenkaan kierrättänyt palloa toiselle laidalle, vaan yritti syöttää takaisin Pikkujämsälle. Prässäämään tullut Marie-Antoinette Katoto ehti katkaista syötön, ja irtopallon saanut Grace Geyoro sijoitti pelivälineen tyhjänä ammottaneeseen maaliin.

Tunnin kohdalla molemmat joukkueet tekivät tuplavaihdon. Suomelta kentälle juoksivat Juliette Kemppi ja Amanda Rantanen.

73. minuutilla kaksi maalia avausjaksolla syöttänyt Mateo oli saada itsekin nimensä maalisarakkeeseen. Pikkujämsän ja Emma Koiviston pelintekijä jo ohitti, mutta matala laukaus osui Suomen maalin tolppaan.

76. minuutilla nähtiin Tinja-Riikka Korpelan paras torjunta, kun Sandy Baltimore pääsi puskemaan aivan maalin edustalta. Korpelan reaktiotorjunta piti kuitenkin tilanteen entisellään. Heti seuraavaksi Suomi teki neljännen vaihtonsa, kun Olga Ahtinen korvasi Eveliina Summasen.

Toinen puoliaika oli ensimmäistä tasaisempi ja loppua kohti Ranskankin suurin hyökkäysinto taisi olla jo laantunut. Yksi maalikin vielä nähtiin, kun ulottuva Wendie Renard puski lisäajan alkajaisiksi kulmapotkusta illan toisen maalinsa ja loppunumeroiksi 5-0. Maali oli jo Ranskan kolmas kulmapotkumaali ottelussa.

𝙸𝚛𝚛𝚎́𝚜𝚒𝚜𝚝𝚒𝚋𝚕𝚎𝚜 𝙵𝚛𝚊𝚗𝚌̧𝚊𝚒𝚜 ⭐️⭐️

@IF_Supporters
𝘽𝘽𝙐𝙐𝙐𝙏𝙏𝙏𝙏 pour les #Bleues de @WRenard❗️
🇫🇷🇫🇮 5-0 #FRAFIN

Vielä lisäajalla Suomi antoi maajoukkuedebyytin 22-vuotiaalle Eva Nyströmille. Lisäajan kulmapotkusta Helmarit oli kaikkein lähimpänä maalintekoa, mutta Juliette Kemppi ei aivan osunut irtopalloon.

Helmarit sai tänään tylyn oppitunnin Ranskan taidoista ja erikoistilannepelaamisesta. Etenkin juuri erikoistilannepuolustamisessa Suomella jäi paljon parantamisen varaa.

Huolestuttavaa on sekin, ettei Suomi saanut pelissä yhtään kunnollista maalipaikkaa eikä ainuttakaan tilastoitua laukausta kohti maalia. Ranska voitti laukaukset 28-3, ja laukoi (tai usein puski) kohti maalia yhteensä 11 kertaa.

Viiden maalin tappio oli Helmarien suurinumeroisin lähes viiteen vuoteen. Viimeksi vastaava läksytys koettiin 11.4.2017, kun Tanska kaatoi Suomen niin ikään 5-0.