FIFA ja UEFA ilmoittivat maanantai-iltana yhteisessä tiedotteessaan, että Venäjän kaikki maa- ja seurajoukkueet on suljettu kansainvälisen jalkapallotoiminnan ulkopuolelle. Tämän kaikkein merkittävimmät lähiaikojen vaikutukset ovat, ettei Venäjän A-maajoukkuetta tulla näkemään miesten MM-turnauksessa marras-joulukuussa eikä naisten EM-kisoissa heinäkuussa.

Venäjällä olisi toki ollut vielä 1-2 karsintapeliäkin pelattavana maaliskuun lopun MM-jatkokarsinnoissa, mutta niihin se ei nyt saa osallistua. Venäjän välierävastustaja oli Puola, ja mahdollinen finaalivastustaja olisi ollut ottelun Ruotsi-Tshekki voittaja.

Seuraavaksi FIFA:n pitää päättää, kuinka kyseinen jatkokarsintapolku toteutetaan. Vaihtoehtoja on käytännössä neljä. Sääntöä tällaisen tapauksen varalle ei ole valmiiksi olemassa, joten UEFA:n pitää tehdä kokonaan uusi päätös. Tapetilla ovat seuraavat neljä vaihtoehtoa:

1. On mahdollista, ettei Venäjän paikkaa täytetä lainkaan. Tässä tapauksessa Puola selviytyisi suoraan karsinnan finaalivaiheeseen pelaamatta välierää. Tämä ratkaisu vaatisi luultavasti puollon myös Ruotsilta ja Tshekiltä, sillä ne joutuvat välieränsä pelaamaan 24.3. joka tapauksessa.

2. Yksi looginen vaihtoehto – ja luultavasti loogisin – olisi myöntää Venäjän paikka Slovakialle. Slovakia sijoittui Venäjän karsintalohkossa kolmanneksi Kroatian ja Venäjän jälkeen, kahdeksan pistettä Venäjän takana.

3. Venäjän paikan voisi ottaa myös kaikkien lohkojen paras kolmonen. Jos tähän ratkaisuun päädyttäisiin, pääsisi jatkokarsintoihin yllättäen mukaan Norja, joka keräsi karsinnoissa 18 pistettä jääden Hollannin ja Turkin taakse.

[readmore from=MM-karsinnat]

Suomalaisittain mielenkiintoista on, että Huuhkajille on sovittu maaliskuun lopulle harjoitusottelut sekä Norjaa että Slovakiaa vastaan. Jos jompikumpi siis päätetään ottaa mukaan MM-jatkokarsintaan, saattaa Huuhkajien kalenterista pudota toinen treenipeli pois. Uutta ottelua ei välttämättä tällä aikataululla saada enää sovittua.

4. Neljäs vaihtoehto olisi täydentää MM-karsintaa Nations Leaguessa parhaiten pärjänneellä maalla, joka ei muuten jatkokarsintoihin selvinnyt. Jaossa olleet kaksi ”varapatruunaa” menivät aiemmin Itävallalle ja Tshekille, ja kolmantena jonossa olisi Unkari, oman B-liigan lohkonsa voittaja. Tätä vaihtoehtoa pidetään vähän muita epätodennäköisempänä, sillä Nations League on yksiselitteisesti UEFA:n kilpailu ja MM-karsinnat FIFA:n järjestämiä.

Kovin pitkään päätöksiä ei voi lykätä, sillä otteluihin on aikaa vain reilut kolme viikkoa.

Voit katsoa alla Viaplayn videosta Palloliiton puheenjohtajan Ari Lahden mietteet Ukrainan kriisistä.