Odotettu ja laajasti kaivattu ja peräänkuulutettu päätös on tehty. Kansainvälinen jalkapalloliitto FIFA ja Euroopan jalkapalloliitto FIFA ovat päättäneet sulkea Venäjän toistaiseksi ulos kansainvälisestä jalkapallotoiminnasta. Päätös koskee kaikkia kansainvälisiä kilpailuja ja astuu voimaan heti.

Lähiaikojen osalta päätös merkitsee muun muassa sitä, ettei Venäjä saa pelata Puolaa vastaan maaliskuissa MM-jatkokarsinnoissa eikä siten osallistua marras-joulukuussa Qatarissa pelattaviin MM-kisoihin. Ilman epätodennäköisiä voimakkaita käänteitä Ukrainan sotatilanteessa Venäjää ei nähdä myöskään kesällä alkavassa Nations Leaguessa eikä naisten EM-lopputurnauksessa.

UEFA on myös samalla lopettanut yhteistyönsä venäläisen energiajätti Gazpromin kanssa. Valtio-omisteinen Gazprom on myös Mestarien liigan näkyvä sponsori. UEFA aloitti yhteistyön Gazpromin kanssa vuonna 2012. Sopimuksen arvo on tiettävästi ollut noin 40 miljoonaa euroa per kausi.

– FIFA ja UEFA ovat tänään päättäneet yhdessä, että kaikki venäläiset joukkueet, olivatpa ne maajoukkueita tai seurajoukkueita, tullaan hyllyttämään sekä FIFA:n että UEFA:n kilpailuista toistaiseksi, tiedotteessa todettiin.

FIFA Media

@fifamedia
FIFA/UEFA suspend Russian clubs and national teams from all competitions

▶️ fifa.com/tournaments/me…

– Jalkapallo on asiassa täysin yhtenäinen ja täydessä solidaarisuudessa kaikkien ukrainalaisten kanssa. Molempien liittojen puheenjohtajat toivovat, että tilanne Ukrainassa paranee huomattavasti ja nopeasti, jotta jalkapallo voisi taas tuoda yhtenäisyyttä ja rauhaa ihmisten keskuuteen.

Päätös sulkee myös Moskovan Spartakin ulos Eurooppa-liigan pudotuspeleistä. Näin RB Leipzig etenee suoraan kilpailun puolivälieriin.

Muun muassa Suomen Palloliitto on vaatinut vastaavia sanktioita myös Venäjän sotatoimiin osallistuvalle Valko-Venäjälle. Toistaiseksi FIFA ja UEFA eivät kuitenkaan päättäneet Valko-Venäjän kohtalosta mitään.

Voit katsoa alla Viaplayn videosta Palloliiton puheenjohtajan Ari Lahden mietteet Ukrainan kriisistä.