Qatarin MM-kisojen alkuun on aikaa enää vajaat yhdeksän kuukautta. Nyt poleeminen ja arvosteltu isäntämaa on noussut jälleen otsikoihin. Syynä on tällä kertaa se, että Qatarin kerrotaan vakoilleen vuosien ajan yhtä MM-turnauksen jyrkimmistä kriitikoista, Saksan jalkapalloliiton entistä puheenjohtajaa Theo Zwanzigeria.

Zwanziger oli arvostellut kovaan ääneen MM-kisojen myöntämistä Qatarille, joten varakas öljyvaltio palkkasi yhdysvaltalaisen yrityksen Global Risk Advisorsin vakoilemaan saksalaista. Yrityksen johtaja on entinen CIA:n agentti Kevin Chalker, ja tarkkailuun osallistui muitakin entisiä CIA:n toimijoita.

Vakoiluoperaatiota kutsuttiin ”Project Riverbediksi”, ja se oli käynnissä vuoden 2012 alusta vuoden 2014 keskivaiheille. Zwanzigeria vakoiltiin salaa niin yksityisellä elämässä kuin liike-elämässäkin.

”Joentörmä-projektin” tarkoitus oli murtaa Zwanzigerin vastustus Qatarin MM-kisaisännyytä kohtaan ja vaientaa tämän esittämät soraäänet. Zwanziger johti vuosina 2011-2015 FIFA:n uudistusvaliokuntaa, joka tutki nimekkäiden sveitsiläisten korruptioasiantuntijoiden kanssa paitsi MM-isännyyden myöntämistä niin myös Qatarin ihmisoikeustilannetta. Zwanziger oli myös FIFA:n edustaja tapaamisissa muun muassa Amnestyn, ammattiliittojen ja EU:n ihmisoikeuskomission kanssa.

Zwanziger oli siis merkittävä vaikuttaja FIFA:ssa. Hän vaati Qatarilta ihmisoikeuksia loukkaavan Kafala-järjestelmän lakkauttamista, sillä sen katsottiin polkevan ulkomaisten työntekijöiden oikeuksia. Zwanziger myös toivoi FIFA:n pyörtävän vuonna 2010 tekemänsä päätöksen MM-kisojen myöntämisestä Qatarille.

Yli kymmenen miljoonaa dollaria maksaneen vakoiluprojektin katsottiin päättyneen onnistuneesti vuonna 2014. Silloin salaisessa raportissa todettiin, ettei Zwanziger enää hyökkäisi Qataria vastaan, vaan kehuisi isäntämaata ”käynnissä olevista sosiaalisista muutoksista”, jotka tapahtuvat MM-kisojen ansiosta.

Kun Zwanziger kuitenkin vuonna 2015 nimitteli Qataria ”jalkapallon syöpäkasvaimeksi”, haastoi emiraatti hänet oikeuteen toivoen, ettei hän enää käyttäisi noin rajua kritiikkiä maasta. Düsseldorfilainen tuomioistuin asettui päätöksessään kuitenkin puolustamaan Zwanzigerin sananvapautta.

Sen paremmin Qatar kuin Global Risk Advisorskaan eivät vastanneet asiasta kertovan Deutschlandfunkin haastattelupyyntöihin Riverbediä koskien. USA:ssa firma kuitenkin vahvisti uutistoimisto AP:lle projektin olemassaolon. Kyseessä ei kuitenkaan sen mukaan ollut vakoilu tai vaikuttamisyritys, vaan ainoastaan mediatarkkailu.

Zwanzigerin oma historia ei ole täysin puhtoinen, sillä häntä on epäilty korruptiosta Saksan jalkapalloliitto DFB:n johtajana toimiessaan. Syytökset ulottuvat Saksan vuoden 2006 MM-kotikisoihin saakka. Myös niissä epäselvyyksissä Qatarilla on keskeinen rooli. Zwanziger kuitenkin vapautettiin syytteistä huhtikuussa 2020.

Zwanziger aikoo kommentoida tapahtumia torstaina järjestämässään lehdistötilaisuudessa, mutta hän antoi lausuntoja jo AP:lle.

– On hyvin, hyvin outo tunne, kun on tekemisissä urheilun kanssa ja sitoutunut urheilun arvoihin, ja tulee samaan aikaan seuratuksi ja vaikutusyritysten kohteeksi, Zwanziger sanoi haastattelussa helmikuussa.

[readmore from=jalkapallon-MM2022]

– Riverbedin johtopäätös näytti olleen: ”olemme nyt kääntäneet Zwanzigerin puolellemme”. Tietenkään en ole koskaan ollut.

– Tämä meni ehdottomasti pidemmälle kuin mikään odottamamme lobbaus, Zwanzigerin asianajaja Hans-Jörg Metz puolestaan kommentoi.

Qatarin MM-kisojen valmisteluihin on laitettu miljardisummia rahaa. Infrastruktuurin rakennustöissä on arveltu kuolleen yli 6 500 ulkomaalaisen vierastyöläisen, jotka tekevät työtään orjuuteen verratuissa olosuhteissa. USA:n syyttäjänviranomaiset ovat väittäneet Qatarin lahjoneen FIFA:n vaikuttajia, jotta nämä äänestivät vuonna 2010 Qatarin kisaisännyyden puolesta. Qatar on kiistänyt syytökset.

Lähteet: Deutschlandfunk ja AP