Huuhkajien päävalmentaja Markku Kanerva näytti tv-kuvissa Islanti-ottelun loppuhetkillä hyvin mietteliäältä, jopa vakavalta. Suomen esitys Islantia vastaan ei vakuuttanut. Kapteeni Rasmus Schüller oli hyvin kriittinen, ja Kanerva komppasi.

Suomi ja Islanti pelasivat lauantaina 1-1-tasapelin Espanjassa. Suomella oli suuria vaikeuksia Islantia vastaan, vaikka tulos olikin vähintäänkin kohtalainen. Pelaajat olivat ottelun jälkeen hyvin pettyneitä esitykseensä. Kapteeni Schüller analysoi ongelmia ottelun jälkeen seuraavasti:

– Me emme onnistuneet niissä päämäärissä, joita meillä oli tänään. Halusimme olla aggressiivisia ja prässätä korkealta, mutta Islanti pystyi hyödyntämään ylivoimia laidalla. He pelasivat 4-3-3:lla, laitahyökkääjä oli leveällä ja laitapuolustaja nousi tukemaan. Me emme onnistuneet ohjatusti saamaan painetta pallolliselle. Juoksimme liikaa tyhjää tänään, Schüller analysoi tarkkaan ottelun jälkeisessä etälehdistötilaisuudessa.

Yksi ongelma Suomen pelaamisessa oli se, että toppareiden eteen avautui isoja tiloja, kun joukkue puolusti boksia. Siitä tuli myös Islannin tasoitusmaali ja pari vaarallista vetopaikkaa.

– Kenttä tuntui olevan aika isona koko pelin ajan. Välimatkat olivat isoja ja puolustusetäisyydet olivat aika isoja. Se on vaara-alue ja sitä haluamme puolustaa. Vaikea sanoa heti pelin jälkeen, miksi ne alueet olivat tyhjänä.

– Islanti tuli ainakin ensimmäisellä puoliajalla vahvasti laidalta toiselle. Sitten kun emme oikein onnistuneet sulkemaan heitä laitaan, niin siirtymä toiseen laitaan ei ollut tarpeeksi tehokasta ja sen takia syntyi tiloja, Schüller pohti.

”Meidän pitää olla kriittisiä”

Päävalmentaja Kanervan yleisfiilis ei ollut ehkä niin negatiivinen kuin pelaajistolla. Kanerva piti silti tärkeänä, että pelaajat suhtautuivat otteluun niin kriittisesti.

– Kapteeni Schüllerilta tuli hyvin kriittistä analyysia, mutta meidän pitää olla kriittisiä, koska meiltä odotetaan jo isoja tuloksia. Se on ihan selvä. Jos me halutaan pärjätä Nations Leaguessa ja päästä EM-kisoihin, niin meidän pitää nostaa rimaa. Se oli hieno merkki, ette emme voi olla tähän tyytyväisiä, enkä minäkään voi tähän olla tyytyväinen.

– Täytyy kuitenkin huomioida lähtökohdat. Ensimmäistä kertaa tuo porukka pelasi kimpassa. Meillä oli neljä harjoitusta ennen tätä, pari debytanttia, joten olisi ollut aika yllätys, jos tämä peli olisi natsannut ihan täydellisesti, Kanerva kertoi.

Kanervan mukaan ongelmat vaarallisen alueen puolustamisessa olivat olemassa, mutta siihen oli myös ymmärrettäviä syitä. Kanerva peräänkuulutti kolmen topparin vastuuta nostaa tarvittaessa peittämään toppareiden eteen jäävää tyhjää tilaa.

– Siinä (Islannin maalissa) taisi tulla meille pallonmenetys ja on ihan selvää, että hyökkäysryhmityksessä pelaajat ovat vähän ylempänä ja emme sitten ehkä tilanteenvaihdossa ehtineet niin hyvin reagoimaan ja täyttämään sitä kymppialuetta.

– Totta kai se on myös toppareiden pelinlukutaidosta kiinni. Heillä pitää olla valmius nostaa linjasta, jos keskikenttä ei ehdi sitä ottaa pois.

Toisella puoliajalla Suomi muutti ryhmitystään 3-4-3:een. Muoto taipui puolustaessa 5-2-3:een. Sen myötä keskustaan syntyi isoja tiloja, kun puolustuslinja oli alhaalla ja kolme ylintä pelaajaa ohitettiin.

– Kaikissa ryhmityksissä on omat hyvät ja huonot puolensa. Yritimme saada nopeammin prässiä laitapakeille. Usein he avasivat neljällä ja yritimme saada sinne ylös kolme vastaan neljä tilanteen. Tietenkin silloin syntyy aukkoja johonkin. Se oli yksi muutos ja saimme siitäkin palautetta. Toki jos me riistämme pallon, niin meillä on sitten kolme kohdepelaajaa vähän ylempänä, Kanerva puntaroi.

Islanti pelasi kovaa ja taklauksia nähtiin ottelussa paljon. Kanervan tuoreen tiedon mukaan pahemmilta vammoilta vältyttiin, mutta laituri Mikael Soisalon tilannetta seurataan.

– Kyllä siellä sukille vedettiin, no ehkä puolin ja toisin. Täytyy jutella vielä lääkintäpuolen kanssa. Soisalo sai aika kovan tällin nilkkaansa. Jollen (Pohjanpalo) ja Saulin (Väisänen) kohdalla ei pitäisi olla mistään vakavammasta kyse, Kanerva vahvisti.

Seuraava Suomen ottelu on jo tiistaina, kun vastaan tulee Slovakia. Ottelua voi seurata V Sportin kanavilta ja Elisa Viihde Viaplaysta.

LUE MYÖS: