Qatarin MM-kisojen toimitusjohtaja Nasser Al Khater ei katsonut hyvällä Englannin päävalmentajan Gareth Southgaten kriittisiä kommentteja maan ihmisoikeustilanteesta ja työolosuhteista.

Kisat myönnettiin kiistanalaisesti Qatarille vuonna 2010. Maan huono ihmisoikeustilanne on ollut siitä lähtien korostetusti esillä, sillä useiden lähteiden mukaan siirtotyöläisiä on kohdeltu järkyttävästi turnauksen valmistelujen aikana. Viime vuoden elmikuussa Guardian uutisoi, että yli 6 500 eteläaasialaista siirtotyöläistä oli kuollut Qatarissa viime vuosikymmenen aikana.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty kirjoittaa Qatarin kisoista sivuillaan seuraavasti:

”Bangladeshista, Intiasta ja Nepalista tulevia maahanmuuttajia käytetään hyväksi. Jotkut joutuvat pakkotyöhön. He eivät voi vaihtaa työpaikkaa, he eivät voi lähteä maasta ja he odottavat usein kuukausia palkan saamista. Samaan aikaan FIFA (jalkapallon maailmanlaajuinen kattojärjestö), sen sponsorit ja mukana olevat rakennusyritykset saavat turnauksesta valtavia taloudellisia voittoja.”

Southgate otti hiljattain kantaa turnaukseen järjestämiseen Qatarissa ja esitti huolensa juurikin siirtotyöläisten olosuhteista sekä kisoihin matkaavien kannattajien turvallisuudesta.

– Uskon, että olen melko selvillä tämän turnauksen huolenaiheista, kommentoi Southgate Goalin mukaan.

– Stadionien rakentaminen oli ensimmäinen, emmekä voi sille nyt mitään. Ne on rakennettu. Työntekijöiden oikeuksista ja heidän elinolosuhteistaan ja muista vastaavista asioista ollaan tietysti jatkuvasti huolissaan.

– Sitten on asioita, jotka mahdollisesti uhkaavat kannattajiamme heidän matkustaessaan sinne. Naisten oikeudet ja erityisesti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeudet huolettavat.

– Olisi kauheaa ajatella, että jotkut kannattajamme eivät voi lähteä matkalle, koska he tuntevat olonsa uhatuksi tai ovat huolissaan turvallisuudestaan. Siihen on saatava paremmin selvyys ja siitä on tiedotettava paremmin, että he ovat turvassa, koska heistä ei tunnu siltä.

Artikkeli jatkuu kuvan alla.

Englanti ei hävinnyt Southgaten alaisuudessa yhtään ottelua MM-karsintalohkossaan. Kuva: Getty Images

Al Khaterin mukaan Southgate pohjaa huolensa perättömiin väitteisiin ja yksittäistapauksiin.

– Minun kysymykseni on, onko kukaan Englannin joukkueesta käynyt Qatarissa? Minun kysymykseni heidän valmentajalleen on, onko hän käynyt Qatarissa? Pohjaako hän mielipiteensä ja julkiset lausuntonsa siihen, mitä hän on lukenut? sanoi Al Khater Sky Sportsille.

– Koska se on tavallaan ongelma, jos perustaa mielipiteensä ja kertoo niistä äänekkäästi, jos ne perustuvat luettuihin asioihin. Jonkun, jolla on paljon vaikutusvaltaa, kuten Southgate, jonkun, jolla on suuri yleisö, joka kuuntelee mitä hän sanoo, pitäisi valita sanansa hyvin tarkkaan.

– Mielestäni hänen on tultava tänne ja puhuttava työntekijöille ja ymmärrettävä, mitä työntekijät saavat siitä, että he ovat täällä ennen kuin hän antaa tällaisia lausuntoja työntekijöistä.

[readmore from=jalkapallon-MM2022]

– On yksittäistapauksia, ja ne ovat niitä tapauksia, jotka päätyvät tiedotusvälineisiin, mutta voin vakuuttaa hänelle, että jos hän tulee tänne ja puhuu suurimmalle osalle työntekijöistä, he kertovat, miten he ovat saaneet lapsensa opiskelemaan yliopistossa, miten he ovat rakentaneet talonsa itselleen ja perheilleen.

– Ja näitä tarinoita kukaan ei kuule, joten odotan innolla, että saan toivottaa hänet tervetulleeksi tänne. Odotan innolla, että saan tavata hänet arvonnassa, ja hän voi kuunnella mielipiteeni. Hänen ei tarvitse uskoa sitä, mutta ainakin hänen on yritettävä ymmärtää erilaisia mielipiteitä ja erilaisia kulttuureja.

– Mikään maa ei ole täydellinen. Se pitää tehdä selväksi, enkä usko, että kukaan voi väittää niin, joten jos joku tulee ja väittää olevansa täydellinen maa, hänen on todella katsottava itseään peiliin.

Al Khater otti kantaa myös Southgaten huomioon siitä, että seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt eivät välttämättä tunne oloaan turvalliseksi Qatarissa.

– Ihmisten on ymmärrettävä, että Qatar on Lähi-idän turvallisin maa, se on maailman toiseksi turvallisin maa.

– Ihmiset tuntevat olonsa turvalliseksi täällä. Meillä on oma kulttuurimme ja normimme, ja pyydämme heitä kunnioittamaan niitä. Se tarkoittaa sitä, että olipa kyseessä homo- tai heteropari, meillä on samat normit ja suhtaudumme asiaan samalla tavalla.

– Pyydämme siis vain, että ihmiset ovat kunnioittavaisia, kuten me olemme matkustaessamme ympäri maailmaa, ja periaatteessa vain huomioivat nämä kulttuurierot. Periaatteessa se tarkoittaa sitä, että julkista kiintymyksen osoittamista paheksutaan, siinä kaikki.