Maanantaina julkaistiin jo 25. kerran Deloitte Football Money League, jossa pannaan järjestykseen maailman rahakkaimmat seurat. Viime vuoden ykkönen Barcelona putosi nyt ykköspaikalta neloseksi, ja kärkeen nousi ensimmäisen kerran Manchester City (lue lisää). Citystä tuli 25 vuoden aikana vasta neljäs seura, joka on ollut liikevaihtovertailussa maailman ykkönen.

Deloitte nostaa kotisivuillaan raporttinsa tiivistelmässä esiin myös tasa-arvoasiat, ja toteaa niiden saralla olevan vielä paljon parantamisen varaa. Edistystäkin on toki tapahtunut. Ensimmäistä kertaa kaikilla liikevaihdoltaan 20 suurimmalla seuralla on olemassa myös naisjoukkue. Kun Deloitte aloitti tutkimuksiaan 25 vuotta sitten, vain 30 prosentilla (6 joukkuetta) oli olemassa naisjoukkue.

Deloitte huomauttaa kuitenkin, että vaikka naispelaajille on nykyään enemmän ja parempia tilaisuuksia kentällä myös jalkapallomaailman suurimmissa ja varakkaimmissa seuroissa, ei naisten ääni kuulu kabineteissa. 20 rahakkaimmasta seurasta 19 julkaisi johtokuntansa sukupuolijakauman, ja jokaisessa niistä naisia on alle puolet johtokunnan jäsenistä. Kaikkiaan kahdeksalla (42%) johtokunnassa ei ole ainuttakaan naista.

Sama koskee myös etnisiä vähemmistöjä. 20 seurasta 17 kertoi tietoja johtokunnan jäsentensä etnisestä taustasta, ja 11 seuralla johtokunnassa ei ollut ainuttakaan etnisen vähemmistön edustajaa. Toisin sanoen 65 prosenttia seuroista oli etnisesti sataprosenttisen yksipuolisia.

Deloitte aikoo käsitellä seuraavassa vuoden 2023 raportissaan diversiteettiä ja inkluusiota aiempaa syvemmin.