Meksikossa tapahtui lauantaina pelatussa sarjaottelussa Querétaro-Atlas järkyttävä katsomomellakka. Tapahtumista levisi sosiaaliseen mediaan karmaisevia kuvia ja videoita, joissa ajetaan takaa kaikkia Atlaksen pelipaitaa kantaneita, on riisuttu katsojia alasti ja potkitaan maassa verissä päin ja tiedottomina makaavia katsojia. Monet ovat pitäneet ottelua yhtenä kaikkien aikojen julmimmista jalkapallon katsomokatastrofeista.

Kuin ihmeen kaupalla kukaan väkivaltaa kokeneista ei ainakaan virallisten tietojen mukaan kuollut. Loukkaantuneita oli tiettävästi 26, joista kolme loukkaantui vakavasti. Yhden henkilön kerrottiin menettäneen silmänsä.

Meksikon jalkapalloliitto tiedotti tiistaina käsitelleensä tapahtumia ja langetti siitä pitkän listan sanktioita. Poliisitutkinta jatkunee lisäksi vielä jonkin aikaa. Joissain videoissa näkyy, kuinka poliisi seurasi nujakkaa mellakkakilpensä kanssa täysin liikkumattomana ja toimettomana kentällä. Toisessa näkyy, kuinka yksi järjestyksenvalvoja avasi huligaaneille katsomonosia erottaneen portin. Järjestyksenvalvontaa ottelussa oli aivan riittämätön määrä.

Monet odottivat alun perin koko sarjakauden katkaisemista, mutta niin ei kuitenkaan käynyt. Edes kotijoukkue Querétaroa ei suljettu sarjasta, mutta se tuomittiin häviämään peli 0-3.

Seuraavan vuoden ajan Querétaro joutuu pelaamaan kaikki kotipelinsä tyhjällä stadionilla. Päätös koskee myös seuran nais- ja juniorijoukkueita. Querétaron ultrakannattajille määrättiin puolestaan kolmen vuoden porttikielto joukkueen kotipeleihin ja vuoden bänni vieraspeleihin. Vierasjoukkue Atlasin ultrat saivat kuuden kuukauden porttikiellon sekä koti- että vieraspeleihin.

Querétaron koko johtokunnalle langetettiin pitkät, peräti viiden vuoden toimitsijakiellot jalkapallon parissa. Seura myös pakotetaan etsimään vuoden 2022 aikana uudet omistajat. Sakkoja Querétarolle mätkäistiin 1,5 miljoonaa Meksikon pesoa, eli noin 64 000 euroa.

Kaikkiin väkivaltaisuuksiin syyllisiksi todetuille langetetaan elinikäinen katsomoporttikielto kaikille Meksikon stadioneille. Luonnollisesti myös rikosseuraamuksia lienee luvassa. Tiistaihin mennessä poliisi oli ottanut kiinni kymmenen väkivallasta epäiltyä. Tekijöiksi epäillyille on luvassa syyte tapon yrityksistä.

Lisäksi jalkapalloliitto asetti joitain koko pääsarjaa koskevia määräyksiä. Vieraskannattajia ei päästetä mihinkään loppukauden otteluihin. Stadioneille tulee pakolliseksi kasvojentunnistus. Ensi kaudesta alkaen jokaiselta seuralta vaaditaan portilla kysyttäviksi myös Fan ID:tä. Niiden käyttöönotto aloitetaan jo tällä kaudella.

Kansainvälisiä sanktioita Meksikon jalkapallolle tuskin tullaan langettamaan. Meksiko on lähellä paikkaa marras-joulukuussa Qatarissa pelattavissa MM-kisoissa. Se on myös yksi vuoden 2026 MM-kisojen isäntämaista yhdessä USA:n ja Kanadan kanssa.

Lähteet: Sport ja Twitter-tili Invictos

Heikki Kuparinen

@Heykki80
Meksikon lauantain hirveästä katsomoväkivallasta on mätkitty sanktiot. Kuvat Querétaron stadionilta ovat ehkä väkivaltaisimpia, joita olen koskaan futiksessa nähnyt. Aluksi huhuttiin 17 kuolleesta, mutta kuin ihmeen kaupalla kukaan ei kuollutkaan (yksi menetti silmänsä). Ketju.

Invictos

@InvictosSomos
OFICIAL. Las resoluciones del caso Querétaro-Atlas.