Viikonlopun bundesliigakierroksella tehtiin historiaa. Kun Borussia Dortmundin 17-vuotias vasen laitapuolustaja/wingback Tom Rothe teki lauantain ottelussa Wolfsburgia vastaan joukkueensa avausmaalin, tuli hänestä kaikkien aikojen nuorin bundesliigadebyytissään maalin tehnyt pelaaja.

Ottelu oli Rothelle ylipäätään ensimmäinen virallinen peli aikuisten joukkueessa. Hän pääsi saman tien Dortmundin avauskokoonpanoon, ja pelasi pelissä 88 minuuttia. Maali syntyi päällä 22. minuutilla Julian Brandtin syötöstä. Dortmund voitti pelin lopulta 6-1.

Rothe oli ottelupäivänä 17 vuotta ja 169 päivää vanha. Vaikka hän on Dortmundin bundesliigahistoriassa vasta kahdeksanneksi nuorin pelaaja, on hän kuitenkin tässä joukossa nuorin puolustaja koskaan. Näin Rothe ensiesiintymistään kommentoi.

– Olen hyvin iloinen, että valmentaja luotti minuun ja pani minut avauskokoonpanoon. Luulen, että peli meni myös aika hyvin. Kesti pari sekuntia ennen kuin tajusin, että olin todella tehnyt maalin, Rothe kommentoi pelin jälkeen.

– Olin uskomattoman iloinen. En olisi ikinä kuvitellut, että tekisin maalin vain 20 minuutissa. Tälle kentälle ”Keltaisen seinän” eteen juokseminen itse on mahtavaa. En osaa kuvailla sitä. Ihoni meni kananlihalle.

Valmentaa Marco Rose kertoi Rothen olleen tarkkailussa jo pidempään.

– Tietysti Tom on ollut listallamme jo kauan. Tiedämme hänen taitonsa. Hän oli harjoitusleirillämme kesällä ja pelaa yleisesti ottaen loistavaa kautta. Oli aika heittää tuollainen poika sisään, Rose totesi.

– Hän sai maalistaan varmaan vielä lisää itsevarmuutta. Tunnen Tomin: hän pelaa ikäisekseen hyvin kylmäpäisesti. Toivottavasti se inspiroi muitakin. On hyvin tärkeää, että voimme nostaa täällä nuoria poikia edustukseen.

Dortmundin oma kasvatti Rothe ei ole, vaan hän siirtyi seuraan FC St. Paulista viime heinäkuussa. St. Paulin organisaatiossa 192-senttinen Rothe pelasi vuosina 2018-2021 pelattuaan sitä ennen vain pikkuseuroissa.

Rothea nuorempina maalin Bundesliigassa ovat tehneet Youssoufa Moukoko, Florian Wirtz ja Nuri Sahin, mutta kukaan heistä ei maalannut debyytissään. Ennen Rothea vain kaksi 17-vuotiasta pelaajaa – Peter Knäbel ja Ralf Augustin – olivat tehneet maalin ensiesiintymisessään Bundesliigassa.

Tällä kaudella jopa 18 teini-ikäistä on tehnyt vähintään yhden maalin Bundesliigassa. Määrä sivuaa sarjan yhden kauden ennätystä. Rothe valittiin debyytissään koko kierroksen parhaaksi pelaajaksi. Hän kuuluu myös Saksan alle 19-vuotiaiden maajoukkuekalustoon.

Borussia Dortmund’s Tom Rothe becomes the youngest player ever to score on their Bundesliga debut. 17 years and 169 days. You couldn’t write it 😍

OptaFranz

@OptaFranz
U20 – Borussia Dortmund‘s Tom Rothe is the 18th teenager to score at least one #Bundesliga goal this season. No campaign in the competition's history has seen more different players score at least once before their 20th birthday (also 18 in 1972-73). Talents.

Lähteet: Goal ja Bundesliigan kotisivut