TOP 10: Ykkösen kovimmat pelaajasiirrot – TPS värväsi kokeneita veikkausliigatähtiä

Jalkapallon Miesten Ykkösen kausi 2022 pääsee vauhtiin toisena pääsiäispäivänä eli maanantaina. Sarjasta on vaihtunut viime kauden jälkeen viisi joukkuetta 12:sta. VPS vei Veikkausliigaan mukanaan useita viime kauden parhaimmistoon kuuluneita pelaajia, ja luonnollisesti suurimpia osallistujia värvättiin Veikkausliigan seurojen kokoonpanoihin.

Mainioita, kiinnostavia pelaajia löytyy tietysti Ykkösestä tältäkin kaudelta. Me poimimme heistä kiinnostavimpia listaukseemme kuluvan kauden kovimmista pelaajasiirroista. Tässä siis tulee Ykkösen TOP 10 -pelaajasiirrot näkemyksemme mukaan.

10. Akim Sairinen, DFK Dainava -> PIF

Sarjanousija Pargas IF:n kiinnostavin uusi pelaaja on 27-vuotias suomalaistoppari Akim Sairinen. MP:n kasvatilla on jo valmiiksi 50 ottelun verran kokemusta Ykkösestä, mikkeliläisseuran sekä EIF:n riveistä. Nämä ottelut Sairinen pelasi kuitenkin jo kausilla 2015 ja 2016. Sen jälkeen hän on viettänyt vuosia Norjassa, Virossa ja Liettuassa.

107 ottelun pelikokemus Viron ja Liettuan pääsarjoista on Suomen Ykköseen saapuvalle pelaajalle sen verran kova meriitti, että Sairisesta on lupa odottaa PIF:lle tärkeää puolustuksen johtajaa. Melko tuntematon pelaaja suomalaisyleisölle, mutta jos vastaa huutoon, ei ole kauaa. PIF:n valmentaja Stefan Strömborg valmensi Sairista jo EIF:ssä vuonna 2016, joten hän tietää, mitä puolustajalta saa.

Akim Sairinen pelasi Ykköstä viimeksi kaudella 2016 EIF:n paidassa. Kuva: Juha Tamminen

9) Viljami Isotalo, FC Lahti -> PK-35

Espoosta lähtöisin oleva Isotalo, 23, oli läpimurron kynnyksellä kaudella 2020, kun hän pääsi pelaamaan Veikkausliigaa 13 ottelussa. Viime vuoden pilasi kuitenkin pahemman kerran loukkaantuminen, eikä kaudelle 2021 tilastoitu yhtään ottelua.

Nyt Isotalo hakee välivuoden jälkeen uutta tulemista PK-35:stä, johon hän sai sopimuksen testijakson jälkeen. Valmentaja Kim Raimiin keskuspuolustaja on ehtinyt tehdä ison vaikutuksen, sillä Raimi sanoi sopimusuutisen yhteydessä uskovansa, että Isotalolla on ”kapasiteettia nousta yhdeksi Ykkösen johtavista toppareista”.

Viljami Isotalo hakee uutta tulemista pitkäksi venyneen loukkaantumistauon jälkeen. Kuva: Juha Tamminen

8) Anthony Annan, Inter -> TPS

TPS räväytti maaliskuussa, kun se tiedotti värvänneensä naapuriseura Interistä keskikentälleen kokeneen 35-vuotiaan Anthony Annanin. Annan pelasi MM-kisoissa vuonna 2010, ja on pelannut Ghanan kovassa A-maajoukkueessa kaikkiaan 64 ottelua.

Suomeen Annan saapui ensimmäisen kerran jo vuonna 2014. HJK:ssa hän voitti kaikkiaan kolme suomenmestaruutta. Välillä Annan kävi pelaamassa Saksassa, Norjassa ja Israelissa, kunnes palasi Interiin vuonna 2019. Interissä vierähti kaksi ja puoli kautta, joiden aikana Annan ei kuitenkaan noussut aivan toivotunlaiseksi keskikentän johtajaksi.

Ykkösessä Annan on kuitenkin kirkkainta tähtikaartia ja erittäin tärkeä palanen TPS:n taistelussa kohti sarjanousua. Kausi on sympaattiselle joukkuepelaajalle jo kahdeksas Suomessa.

Anthony Annan jatkaa Turussa, mutta vaihtoi kaupungin sisällä leiriä. Kuva: Juha Tamminen

7. Sampo Ala-Iso, RoPS -> Gnistan

Ykkösen viime kauden kakkosesta RoPS:ista karkasivat parhaat nuoret lupaukset ulkomaille ja Veikkausliigan seuroihin RoPS:n luovuttua seurapaikasta. Osansa sai myös Ykkönen, kun Gnistan kiinnitti lupaavan topparin Sampo Ala-Ison.

19-vuotias Ala-Iso pelasi viime kauden lähinnä Kakkosta RFA:ssa, mutta pääsi haistelemaan meininkiä myös edustusjoukkueessa Ykkösen ja Suomen Cupin puolella. Torniolaislähtöinen puolustaja on pelannut myös alle 16-vuotiaiden maajoukkueessa, ja hakee nyt kansallista läpimurtoa Gnistanin takalinjoilla.

6. Lassi Nurmos, AC Oulu -> KTP

Lassi Nurmoksella on ikää vasta 27 vuotta, mutta hän on pelannut AC Oulussa jo yhdeksän kautta, ja päälle kaksi veikkausliigakautta RoPS:ssa ja PS Kemissä. Veikkausliigassakin pelejä on kertynyt 48, mutta etenkin Ykkösessä Nurmos on todellinen konkari, sillä pelejä tällä sarjatasolla on takana jo 177.

Nurmos toimi usean vuoden ajan AC Oulun kapteenina, mutta viime syksynä hän jäi ilman jatkosopimusta. Puolustaja julkaisi silloin Twitterissä työnhakuilmoituksen, jossa hän esitteli itsensä kahden menestyneen putoamiskamppailun kapteeniksi. Veikkausliigasta ei kuitenkaan sopimusta herunut, joten Ykköseen pudonnut KTP iski kyntensä Nurmokseen.

Ensimmäistä kertaa urallaan Suomen eteläisemmän puolikkaan seuraa edustava Nurmos pääseekin nyt siis putoamistaistelun sijasta nousutaisteluun. Nurmoksen johtajan ominaisuuksista kertoo sekin, että hänet valittiin Kotkassa heti joukkueen varakapteeniksi. KTP:n ensimmäisessä Suomen Cupin ottelussa Nurmos kantoi kapteenin nauhaa ja teki joukkueelleen kaksi maalia. Näin johdetaan joukkoja edestä.

Lassi Nurmos tuo mukanaan Kotkaan aimo annoksen johtajuutta. Kuva: Juha Tamminen

5. Joonas Lakkamäki, MuSa -> TPS

Porilaisen FC Jazzin kasvatti debytoi Kakkosessa vain 16 vuoden ikäisenä Musan Salaman joukkueessa. Tuolloin pelattiin kautta 2018, joka päättyi MuSan nousuun Ykköseen. Seuranneet kolme kautta Lakkamäki raivasi itselleen johtavan roolin MuSa:n joukkueessa, ja pelasikin vuosina 2019-2021 jopa 58 ottelua Ykköstä. Viime kaudella tilastoihinkin tuli kaksi maalia ja kaksi maalisyöttöä.

Kauden päätteeksi MuSa putosi sarjasta, ja Lakkamäki on ehdottomasti jo osoittanut olevansa liian hyvä Kakkoseen. Niinpä 20-vuotias ”nuori konkari” sai uuden pelipaikan sarjanousua tavoittelevasta TPS:stä. Lakkamäen potentiaalista kertoo sekin, että hänet on bongattu poikamaajoukkueisiin kaukaa parrasvaloista Porista. Jos Lakkamäki parantaa TPS:ssä entisestään, voi hän olla ensi vuonna liigapelaaja ja Pikkuhuuhkajien puolustaja.

Joonas Lakkamäki on Ykkösen kiinnostavimpia nuoria pelaajia. Häntä tarkkaillaan varmasti tarkoin myös Pikkuhuuhkajien valmennustiimissä. Kuva: Juha Tamminen

4. Jacob Bushue, Haka -> Jaro

Toukokuussa 30 vuotta täyttävä yhdysvaltalainen on asettunut hyvin Suomeen, ja löysi Pietarsaaresta jo neljännen seuransa Suomessa. Bushue saapui ensin kaudelle 2017 Kakkosen BK-46:n joukkueeseen, josta matka jatkui EIF:n kautta Valkeakosken Hakaan. Siellä Bushuesta tuli myös joukkueen kapteeni.

Jarossa Bushueta inspiroi haaste perinteisen seuran nostamisesta takaisin Veikkausliigaan. Siinä hän itse on epäilemättä erittäin suuren vastuun kantaja. Pelaamisen lisäksi Bushue saa Jarossa hoidettavakseen myös valmentajan tehtäviä.

Hakan entinen kapteeni Jacob Bushue haluaisi nostaa Jaron takaisin Veikkausliigaan. Kuva: Juha Tamminen

3. Jonathan Muzinga, PK-35 -> SJK Akatemia

SJK Akatemia saattoi löytää joukkueeseensa yhden potentiaalisen tämän kauden sensaation, kun 19-vuotias hyökkääjälupaus Jonathan Muzinga muutti Helsingistä Seinäjoelle. Lappeenrannassa syntynyt FC Konnun kasvatti teki kahdella edellisellä kaudella tuhoisaa jälkeä PK-35:ssä. Kaudella 2020 Kakkosessa syntyi 11 maalia 11 pelissä, ja viime kaudella Ykkösessä seitsemän maalia 19 pelissä.

Muzingan kauden startti viivästyi loukkaantumisesta toipuessa, mutta kun hän pääsee kunnolla vauhtiin, voi hänestä olla SJK Akatemialle suurta iloa. Jos Muzinga vastaa huutoon, on reitti luonnollisesti auki aina SJK:n veikkausliigajoukkueeseenkin saakka.

2. Mika, Preah Khan Reach Svay Rieng FC -> KTP

29-vuotias espanjalaiskärki Mika siirtyi ensi kerran KTP:hen kesken kauden 2020. Hyvin nopeasti kävi selville, että KTP oli tehnyt nappilöydön. Mika paukutteli joukkueelle 16 ottelussa 11 maalia, ja oli vahvasti auttamassa kotkalaisten nousussa Veikkausliigaan.

Viime vuoden Mika vietti Aasiassa. Kambodzhalaisessa seurajoukkueessa hän teki 15 maalia 15 ottelussa ja antoi päälle yhdeksän maalisyöttöä. KTP teki jo syksystä lähtien töitä Mikan takaisin Suomeen saamiseksi, ja lopulta maaliskuussa oli iloisia uutisia kerrottavana – komean sopimusjulkistusvideon myötä.

Lähtökohtaisesti Mika lienee suurin suosikki Ykkösen maalipörssin voittajaksi. Ja jos kaikki menee hyvin, voi hän viedä KTP:n jälleen Veikkausliigaan.

Ykkössuosikki Ykkösen maalikuninkaaksi, Mika? Kuva: Juha Tamminen

1. Demba Savage, Honka -> TPS

TPS tiedotti aprillipäivänä hankkineensa joukkueensa viimeiseksi palaseksi gambialaisen Demba Savagen, ja kannattajien onneksi kyseessä ei ollut pila. Savagella on suomalaisesta jalkapalloilusta niin runsas ja menestyksekäs kokemus, että on vaikeaa kuvitella Ykkösen suurimmalle nousijasuosikille parempaa täsmävahvistusta.

Jo vuonna 2006 Suomeen saapunut Savage on voittanut neljä suomenmestaruutta ja tehnyt Veikkausliigassa peräti 79 maalia. Turkuun 33-vuotiasta Savagea inspiroi myös HJK-vuosilta tuttu pelikaveri Annan. Jalka nousee banjulilaisella Savagella edelleen mukavasti, sillä hän teki viime kaudellakin Hongalle Veikkausliigassa laiturin tontiltaan kolme maalia. Ykköseen hän palaa nyt ensimmäisen kerran 14 vuoteen.

Demba Savage tuo TPS:n nousuprojektiin aimo annoksen lisää uskottavuutta. Kuva: TPS

Bubbling under:

Muutamia kunniamainintojakin jaamme vielä päälle. EIF teki mielenkiintoisen värväyksen aivan kauden alla, kun se hankki 112 veikkausliigaottelua pelanneen laitapelaaja Nnaemeka Anyamelen, joka on tuttu myös Suomen alle 21-vuotiaiden maajoukkueesta.

Jaroon siirtyi muitakin Veikkausliigasta tuttuja pelaajia kuin vain Bushue. Senegalilaisella Emile Paul Tendengillä on takanaan jo kuusi kautta Veikkausliigassa: Ilveksessä, SJK:ssa ja IFK Mariehamnissa. Jarossa on tarjolla todella iso ruutu. Hyökkäyspäätä vahvistaa myös 22-vuotias Severi Kähkönen, joka löi toissa kaudella Jarossa vahvasti läpi (8 maalia, 4 maalisyöttöä). Viime vuonna Kähkönen pelasi AC Oulussa ja KPV:ssä.

MP:n tärkein hankinta on 22-vuotias hyökkäävä keskikenttäpelaaja Joona Hiltunen, joka oli kahden edellisen kauden ajan JIPPO:n tehokkaimpia pelaajia. Toinen JIPPO:n viime kauden pelaaja, toppari Topi Pasi tuo puolestaan mukavasti Ykkösen kokemusta sarjanousija PEPO:on.

TPS:n joukkueessa olisi ollut TOP 10:een jopa tunkua, sillä kaikki Veikkausliigankin ystävät tuntevat RoPS-hyökkääjä Simo Roihan ja Interin maalivahti Aati Marttisen. Nyt molemmat ovat tärkeitä palasi TPS:n nousuprojektissa.

LUE MYÖS:

Näkökulma: Ykkönen on heijastus Suomi-futiksen pulmista – kaikkien aikojen kaudesta puhuminen olisi itsepetosta

Ykkösen yhteenlasketuissa pelaajabudjeteissa laskua verrattuna viime vuoteen – taustalla yksi selkeä selitys

Ykkösen kausiennakko: Nouseeko TPS Veikkausliigaan vai taipuuko taas haastajille?

Ykkösen kausiennakko: Keskikastissa ruuhkaa – helsinkiläisseura mukaan nousutaisteluun?

Ykkösen kausiennakko: Mikä sarjanousijoista säilyy sarjassa?

Heikki Kuparinen
Twitter: @Heykki80


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.