Ykkösen kausiennakko: Nouseeko TPS Veikkausliigaan vai taipuuko taas haastajille?

Ykkösen joukkuekattauksessa on ollut jälleen suurta vaihtuvuutta viime kauden jälkeen, sillä sarjassa jatkaa vain seitsemän joukkuetta, jotka pelasivat samassa sarjassa myös viime vuonna. FC KTP palasi Veikkausliigasta takaisin Ykköseen vuoden poissaolon jälkeen, ja sarjaan nousi peräti neljä joukkuetta RoPS:n luovuttua sarjapaikastaan.

Lähtöasetelmiltaan edessä on ”hissiykkönen”. Suurimmat nousijasuosikit ovat TPS ja KTP, jotka ovat sahanneet viime vuodet Veikkausliigan ja Ykkösen väliä, sekä Jaro, joka hakee paluuta parrasvaloihin seitsemän Ykkösen kauden jälkeen. Kaikki neljä sarjanousijaa ovat puolestaan ennakkoasetelmissa taistelemassa lähinnä sarjassa säilymisestä. Useammalla niistä on edessä pikainen paluu Kakkoseen, ja voi olla, että vain yksi nelikosta säilyy.

Koronapandemia on typistänyt edellisiä kausia, mutta pyrkimyksenä on taas pelata ylä- ja alaloppusarjat, joten panosta riittäisi lähes kaikille joukkueille loppusyksyyn asti. Lisäksi nyt yritetään saada pelattua myös playoffit. Yläloppusarjan sijoille 2-4 sijoittuvat joukkueet kun pääsevät pelaamaan paikasta liigakarsinnassa, joten jopa Ykkösen nelonen voi nousta Veikkausliigaan. Alaloppusarjan joukkueista puolestaan puolet putoaa Kakkoseen.

Käymme tässä ennakkojutussa läpi jokaisen seuran ennakkoasetelmia maanantaina starttaavan kauden alla. Sijoitusarvio perustuu kolmen toimittajamme oman rankingin keskiarvopisteisiin.

Ennakko on jaettu kolmeen osaan. Tässä osassa esittelyssä ovat sarjan kärkikolmikkoon ennakoimamme seurat, eli kolme joukkuetta, jotka taistelevat ahnaimmin suorasta noususta Veikkausliigaan.

LUE MYÖS: Ykkösen kausiennakko: Keskikastissa ruuhkaa – helsinkiläisseura mukaan nousutaisteluun?

LUE MYÖS: Ykkösen kausiennakko: Mikä sarjanousijoista säilyy sarjassa?

3) KTP

”Kabinettien Kingit” KTP sai syksyllä 2020 oikein kunnon juhlittavaa, kun se onnistui nousemaan Veikkausliigaan karsintojen kautta – siis pelaamalla. Kaudesta pääsarjassa tuli kuitenkin erittäin vaisu. KTP ei tehnyt juurikaan ”liigatason hankintoja”, voitti kauden 27 pelistään vain kaksi ja putosi suoraan Ykköseen kerättyään 12 pistettä vähemmän kuin karsimaan joutunut AC Oulu. Omiin meni maaleja yli kahden maalin keskiarvolla per peli.

Kauteen mahtui myös kaksi valmentajanvaihdosta. Argo Arbeiter jätti paikkansa kesäkuun lopussa itse. Päävalmentajaksi noussut Gabri Xatart kesti puikoissa vain kaksi ja puoli kuukautta ennen potkuja. Loppukauden ihmeidentekijäksi palkattiin epätoivoisessa tilanteessa Teemu Kankkunen, mutta ei hänkään onnistunut enää kotkalaisia hinaamaan kuiville.

KTP teki marraskuussa ehkä yllättävänkin valmentajaratkaisun, kun se kiinnitti 2+1-vuotisella sopimuksella uudeksi käskyttäjäkseen 35-vuotiaan Jussi Leppälahden. Viimeiset kolme vuotta Leppälahti valmensi Joensuun JIPPO:a, jonka kanssa hän koki niin nousun kuin putoamisenkin. Myös jalkapallotoimittajana ja tunnollisena pelianalyytikkona pidetyllä Leppälahdella on nyt elämänsä näytönpaikka valmentajana.

Veikkausliigan ja Ykkösen välinen tasoero ei ole mikään ihan pieni hyppy. Vaikka viime kausi olikin KTP:ltä surkea, ovat joukkueen pelaajat edelleen Ykkösen tasolle laadukkaita pelaajia. Antti Mäkijärvellä, Thomas Agyirilla ja kapteeni David Ramadingayella on varmasti vielä paljon annettavaa.

Etenkin Ramadingayen jatkosopimus oli tärkeä juttu. 32-vuotias futiskiertolainen on paitsi erinomainen pelimies niin myös reilu ja fiksu johtajatyyppi ja sympaattinen joukkuepelaaja. Ramadingayea parempaa esikuvaa ja mainoskasvoa KTP voisi tuskin edes toivoa.

Kovin räväkästi KTP ei ole siirtomarkkinoilla mellastanut, mutta pari tulokasta on sitäkin kovempaa kaliiperia. AC Oulun monivuotinen kapteeni Lassi Nurmos muutti ensimmäistä kertaa Suomen eteläisemmälle puolikkaalle ja nousi Kotkassa saman tien kapteenistoon. Laitapuolustaja Nurmos on ollut monella Ykkösen kaudella sarjan parhaimmistoa pelipaikallaan ja lienee KTP:ssä sekä henkinen että pelillinen johtaja.

Toinen profiilihankinta tehtiin vasta aivan kauden alla, kun nousukaudella 2020 loistanut Mika palasi Kotkaan. Sekä Mikan että Nurmoksen videoista tiedotettiin Twitterissä ajan kanssa valmistelluilla, tyylikkäillä sopimuksenjulkaisuvideoilla, jollaisia ei Suomen oloissa ole kovin paljon nähty. KTP:n somepanostukselle onkin paikallaan nostaa hattua.

Espanjalaishyökkääjä teki vuonna 2020 KTP:lle 11 maalia vain 16 ottelussa, ja syötti päälle kolme. Vaikka kausi oli vajaa, taisteli Mika jopa maalipörssin voitosta. Nyt 29-vuotias Mika palasi Kotkaan, ja on tällä kaudella epäilemättä yksi suosikeista maalikuninkaaksi. Jos Mika onnistuu, voi KTP taistella taas paluusta Veikkausliigaan.

Mielenkiintoinen tulokas hyökkäykseen on myös Hämeenlinnan Jalkapalloseurasta tullut 22-vuotias Santeri Stenius, joka teki Kakkosessa viime kaudella komeat 16 maalia.

KTP:n lähtöasetelma Ykköseen on siinä mielessä suhteellisen helppo, että suurimpia suosikin paineita sen ei tarvitse kantaa. Joukkueessa on laatua vaikka suoraan nousuun asti, mutta tarpeen vaatiessa KTP voi hakea nousua aina myös karsintojen – tai vaikka kabinetin kautta.

David Ramadingaye on KTP:n henkinen johtaja ja hengenluoja. Kuva: Juha Tamminen

2) Jaro

Veikkausliigan maratontaulukossa yhä TOP 10:ssä roikkuva Jaro valmistautuu seitsemänteen peräkkäiseen Ykkösen kauteensa. Vaihtuvuus on Ykkösessä ollut suurta, ja käytännössä vain Jaro ja EIF tuntuvat kuuluvan vuodesta toiseen kalustoon. Kaikilla kuudella edellisellä kaudellaan Jaro on löytynyt kuuden parhaan sakista kauden päätteeksi. Kolmesti sijoitus on ollut kolmas, mutta edes nousukarsintaan se ei ole tänä aikana päässyt.

Nyt Jaro on yksi kolmesta suuresta nousijasuosikista. Viime vuonnakaan se ei jäänyt kärkikaksikosta kauas, ja joukkue on vain vahvistunut. Päävalmentaja Jimmy Warghin debyyttikautta leimasi pieni ailahtelevaisuus, mutta nyt joukkueen nuoret pelaajat ovat kokeneempia, ja ryhmää on tukevoitettu rutinoituneilla veikkausliigapelaajilla.

Patrick Byskata ja Tyler Reid ovat tärkeimmät viime kauden joukkueesta lähteneet pelaajat, mutta heidät on korvattu hyvin. Keskikentälle Jaro kiinnitti Hakan entisen kapteenin Jacob Bushuen sekä kuusi kautta Veikkausliigassa pelanneen Emile Paul Tendengin. Tendengin tavoin IFK Mariehamnista saapui myös kelpo toppari Frankline Okoye.

Hyökkäysosastolle palasi toissa kaudella Jarossa kahdeksan maalia tehnyt Severi Kähkönen, joka haki jalansijaa AC Oulussa, muttei saanut maalitiliään Veikkausliigassa auki. Jarossa tahti on ollut jälleen tutun hurjaa ainakin Ykköscupissa ja Suomen Cupissa. Jarolla voisi olla edelleen tarvetta pätevälle kärkimiehelle, mutta sellaista odotellessa Kähkösessä on ainesta ykköstykiksi.

Erittäin tärkeän jatkosopimuksen teki huipputehokas laitapuolustaja Guillermo Sotelo, joka valittiin viime kaudella Ykkösen parhaaksi puolustajaksi. Argentiinalainen oli myös Jaron paras maalintekijä. Kokeneet Johan Brunell ja Markus Kronholm tuovat ryhmään tärkeää jatkuvuutta.

Vaikka Jaron varsinainen pelaajaryhmä on melko kapea, osoitti Ykköscupin voitto sen, että tarpeen vaatiessa Kakkosen yhteistyöseura JBK:stakin voidaan saada kelpo täydennyksiä. Suurimman suosikin paineita Jaron ei tarvitse kantaa, mutta olisi alisuorittamista, jos Jaro ei pelaisi edes syksyn nousuplayoffeissa. Jacob Bushue ilmoitti Pietarsaareen muuttaessaan ottaneensa vastaan haasteen palauttaa Jaro Veikkausliigaan – eikä se nyt mitenkään utopistiselta skenaariolta kuulosta.

Emile Paul Tendeng oli Jarolta todella kovan luokan värväys. Kuva: Juha Tamminen

1) TPS

Se on TPS:n satavuotisjuhlavuosi nyt. Sitäkin suurempi pettymys oli, kun Tepsi hyytyi viime kauden lopussa Ykkösessä sijalle kolme. Ei tullut suoraa nousua eikä lopulta edes nousukarsintoja. Ei tullut odotettua juhlavuoden derbyä Interiä vastaan Veikkausliigassa, vaan astetta hohdottomampi paikallisottelu Pargas IF:ää vastaan. Ei tullut lähellekään sitä, mitä haluttiin.

Tänä vuonna TPS:ssä ei haluta jättää mitään sattuman varaan. TPS oli suurin voittajasuosikki (yhdessä VPS:n kanssa) jo viime vuonna, mutta nyt suosikin asema on vieläkin selkeämpi. Paljon, paljon selkeämpi.

46-vuotiaalla Jonatan Johanssonilla on nyt todellinen näytönpaikka. ”Tintti” ei onnistunut pitämään Tepsiä Veikkausliigassa kaudella 2020, eikä onnistunut nostamaan joukkuetta sinne viime vuonna. ”Ihan kiva” ei ole enää tyydyttävä tulostaso, vaan tällä kaudella pitää onnistua. Vähempi kuin sarjanousu ei kelpaa. Oma mausteensa Johanssoninkin kauteen on kasvattajaseura PIF:n kohtaaminen valmentajana.

Kukaan ei voi väittää, etteikö Johanssonille tarjottaisi kunnon työkaluja, sillä TPS:n tekemät hankinnat ovat todella kovaa valuuttaa. Jo viime kaudella Jere Koponen valittiin Ykkösen parhaaksi maalivahdiksi, ja nyt Koponen saa aisaparikseen toisen Inter-kasvatin Aati Marttisen. Maalivahtikaksikko on lähtökohtaisesti Ykkösen paras.

Puolustus oli jo viime kaudella hyvässä kuosissa, ja nyt sitä vahvistaa MuSa:sta saapunut lupaava laitapuolustaja Joonas Lakkamäki. Lakkamäen tulevaisuus on Veikkausliigassa ja nuorten maajoukkueessa.

Todellisia tähtiluokan hankintoja olivat kaksi kokenutta ulkomaalaista, Ghanan vuoden 2010 MM-kisapelaaja Anthony Annan ja Hongasta tullut Demba Savage. Molemmilla on Veikkausliigasta hurja kokemus ja useita pokaaleita. Ykköseen Annan ja Savage ovat supertähtiä, ja heidät on hankittu vain yhtä tarkoitusta varten: nostamaan TPS Veikkausliigaan.

Viime kaudella TPS teki kymmenen maalia vähemmän kuin sarjan kärkikaksikko VPS ja RoPS. Nyt maalintekovoimaa tuomaan hankittiin viime kauden maalitilaston kakkonen Simo Roiha. Myös Olli Jakonen ja Daniel Rantanen osoittivat viime kaudella olevansa maalintekoon pystyviä pelaajia. Ilari Mettälä, Serge Atakayi ja Joakim Latonen pelaavat tällä kaudella Veikkausliigaa, mutta tulokkaiden pitäisi pystyä heidät korvaamaan.

Luonnollisesti jo TPS:n vanhassa rungossa on kokemusta ja johtajuutta vaikka kuinka. Sarjan suurimpia tähtiä on tietenkin viime vuonna kotiin palannut Kasper Hämäläinen, ja puolustusta pitävät koossa Rasmus Holma ja Juri Kinnunen. TPS:n pelaajamateriaali on yksinkertaisesti muihin verrattuna niin kova, että jos suoraa nousua ei tule, on se jo epäonnistuminen. Kaikki paineet ovat Turussa.

Paljon on puhuttu TPS:n uusista hankinnoista, mutta muistetaan, että joukkueessa oli jo valmiiksi Kasper Hämäläisen kaltaisia legendatason tähtiä. Kuva: Juha Tamminen

Ykkösen avauskierros ma 18.4. klo 16.00
KPV-MP
Gnistan-PK-35
JäPS-Jaro
KTP-PEPO
PIF-SJK Akatemia
EIF-TPS

LUE MYÖS:

Näkökulma: Ykkönen on heijastus Suomi-futiksen pulmista – kaikkien aikojen kaudesta puhuminen olisi itsepetosta

TOP 10: Ykkösen kovimmat pelaajasiirrot – TPS värväsi kokeneita veikkausliigatähtiä

Ykkösen yhteenlasketuissa pelaajabudjeteissa laskua verrattuna viime vuoteen – taustalla yksi selkeä selitys

Heikki Kuparinen
Twitter: @Heykki80


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.