KAUSIENNAKKO: Näin käy Veikkausliigassa kaudella 2022 – kattavat joukkue-esittelyt, pelaajasiirrot, tähdet ja avainpelaajat

© Kuva: Juha Tamminen

Veikkausliigan kausi 2022 pyörähtää käyntiin lauantaina käyntiin täydellä kierroksella.

Hallitsevana mestarina kauteen lähtee Helsingin Jalkapalloklubi, jonka ykköshaastaja viime vuonna oli runkosarjan voittanut Kuopion Palloseura.

Viime kauden joukkueista pääsarjan hyvästeli KTP, joka tuli 12 pisteen erolla viimeiseksi. AC Oulu säilytti sarjapaikkansa kukistamalla Rovaniemen Palloseuran karsinnoissa.

Täksi kaudeksi paluun Veikkausliigan tekee Vaasan Palloseura, joka voitti Ykkösen mestaruuden kolmen pisteen erolla. Vepsu pelasi viimeksi pääsarjassa kaudella 2019.

Esittelemme tässä artikkelissa lyhyesti jokaisen veikkausliigaseuran, niiden liikehdinnät pelaajamarkkinoilla ja arviomme joukkueiden tulevista sarjasijoituksista.

Artikkeli on jaettu kolmelle sivulle. Ensimmäisellä sivulta löytyy sijat 9-12, toiselta sivulta sijat 5-8 ja viimeiseltä sivulta sijat 1-4. Alla SuomiFutis-sivuston arvio sijoituksista. Kaikki kausiennakomme jutut löydät kootusti TÄÄLTÄ!

 1. HJK
 2. KuPS
 3. FC Honka
 4. FC Inter
 5. SJK
 6. FC Lahti
 7. Ilves
 8. HIFK
 9. FC Haka
 10. AC Oulu
 11. IFK Mariehamn (karsintaan)
 12. VPS (putoaa)

12. VPS

Vaasan Palloseura palasi täksi kaudeksi Veikkausliigaan kahden Ykkösessä vietetyn kauden jälkeen. Vielä toissa vuonna VPS jäi Ykkösessä kuudenneksi ja lähes 20 pisteen päähän sarjakärjestä, mutta viime vuonna Vepsu tuli Ykkösen runkosarjassa kolmanneksi ja kiri ylemmässä loppusarjassa Turun Palloseuran ja RoPS:n ohi piikkipaikalle.

VPS lähti viime kauteen Jukka Karjalaisen komennossa, mutta hän vaihtui jo seitsemännen kierroksen jälkeen entiseen maajoukkuepelaajaan Jussi Nuorelaan, joka toimi vaasalaisten valmennusryhmässä jo entuudestaan.

Nuorela ehti johdattaa viime kaudella VPS:n 20 otteluun, joista joukkue voitti 13 ja hävisi viisi. Vepsu teki hänen alaisuudessaan 40 maalia ja päästi omiin 22. Pisteitä tuli yhteensä 41 kappaletta, eli Nuorelan ensimmäinen vajaa kausi joukkueen päävalmentajana toi hieman yli kahden pisteen keskiarvon per ottelu.

VPS:n kolme vuotta sitten pelanneesta Veikkausliiga-joukkueesta on nykyryhmässä jäljellä neljä pelaajaa: Steven Morrissey, Samba Sillah, kapteeni Sebastian Strandvall ja Jesper Engström, joka vietti kaksi edellistä kautta FC Interissä.

Vaasalaisten viime kauden mestarijoukkueesta lähti talvella kahdeksan pelaajaa, ja tilalle on tullut kirjoitushetkellä kuusi nimeä. Engströmin lisäksi joukkuetta on vahvistettu Juhani Pikkaraisella (TPS), Oskari Forsmanilla (IFK Mariehamn), Gustaf Backalidenillä (SJK), Tyler Reidillä (FF Jaro) ja Antti-Ville Räisäsellä (MP).

Saapuneista pelaajista etenkin Engströmillä ja Forsmanilla on kosolti kokemusta Veikkausliigasta.

VPS-ikonit Steven Morrissey ja Sebastian Strandvall astelevat jälleen takaisin veikkausliigaviheriöille. Kuva: Juha Tamminen

VPS on muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta materiaaliltaan Ykkösen joukkue. Se lähtee alkavalle sesongille sarjan pienimmällä pelaajabudjetilla.

Kokeneiden pelaajien harteille kasautuu tällä kaudella erittäin iso vastuu. Entisiltä Ykkösen staroilta vaaditaan tason nostoa tai vähintäänkin sen järkähtämätöntä säilymistä, jos Vaasassa halutaan pelata pääsarjajalkapalloa myös ensi vuonna.

Tulleet: Jesper Engström (FC Inter), Juhani Pikkarainen (TPS), Oskari Forsman (IFK Mariehamn), Gustaf Backaliden (SJK), Tyler Reid (FF Jaro), Antti-Ville Räisänen (MP)
Lähteneet: Tuomas Pöyhönen (SJK), Fabrice Gatambiye Ngarura (Gnistan), Aatu Laatikainen, Giuseppe Lo Giudice, Alieu Ceesay, Honar Abdi, Jiri Nissinen (KuPS, laina päättyi), Luqman Kassim

11. IFK Mariehamn

IFK Mariehamnin viime kausi alkoi mennä pahasti sivuraiteille jo varhain. Aivan kauden aluksi tuli vielä kaksi voittoa, mutta sen jälkeen joku käänsi vaihdetta, ja juna uhkasi suistua jorpakkoon – tai ehkä IFK:n ollessa kyseessä parempi olisi puhua laivan ajamisesta karille.

Kahta voittoa seurasi seitsemän pelin tappioputki ja kahdeksan peräkkäistä peliä, joiden aikana IFKM ei tehnyt maaliakaan. Kun heinä-elokuussa seurasi toinen pitkä, nyt viiden ottelun mittainen tappioputki, päätti IFK tehdä kovan ratkaisun ja vaihtaa ensimmäisen kerran seurahistoriassa valmentajaa kesken kauden. Ruotsalainen Lukas Syberyjski sai lähteä, ja tilalle nostettiin apulaisvalmentajan paikalta hänen maanmiehensä Daniel Norrmén, joka saapui Maarianhaminaan aikanaan jo pelaajana.

47-vuotias Norrmén jatkaa valmennusvastuussa tälläkin kaudella. Hänellä ei kuitenkaan ole vielä vaadittua UEFA Pro -lisenssiä, joten Norrménin tueksi palkattiin lisenssimääräykset täyttävä Jari Pyykölä.

IFK Mariehamnin kokoonpanolla on ollut tapana uudistua usein rajustikin kausien välillä. Nytkin liikenne on ollut vilkasta.

Yksi iso muutos nähtiin maalivahtiosastolla, kun monivuotinen Oskari Forsman poistui saarilta omasta aloitteestaan, haluten asumaan lähemmäs lastaan. Forsman löysi uuden seuran Vaasasta.

Kokeneen torjujan tilalle hankittin AC Oulusta kanadalainen Yann Fillion. Myös haastajat ovat uusia: nuori HJK-kasvatti Elmo Henriksson ja MP:stä värvätty Otto Hautamo. Henriksson ja Hautamo tuntevat toisensa HJK:n junioreista ja antavat varmasti Fillionille kovan haasteen peliajasta. Fillionin paikka ei ole kiveen hakattu.

Muista runkopelaajista riveistä poistuivat Mäenpään kaksoset Aapo (Ilves) ja Niilo (Warta Poznan), Joel Mattsson sekä Elias Mastokangas (palasi Interiin). Myöskään topparipari Robin Buwalda ja Calle Svensson ei joukkueessa jatka, eikä liioin viime kauden ykköskärki Muhamed Tehe Olawale.

Puolustuslinjan lähtijöitä paikattiin lähinnä Lahdesta ja Helsingistä tulleilla pelaajilla. Kokeneet Timi Lahti ja Jean-Christophe Coubronne kantavat suuren vastuun takalinjojen pitävyydestä. Läpimurtoa hakevat myös HJK:n organisaatiosta tulleet Baba Mensah ja lainapelaaja Patrik Raitanen. Viime alkukaudesta lainalla ollut KuPS:n Jiri Nissinen siirtyi nyt Ahvenanmaalle pysyvällä siirrolla.

Konkaripuolustaja Timi Lahti on IFK Mariehamnin tärkein hankinta. Kuva: Juha Tamminen

Mikko Sumusalon, Yanga Balison, Mohamed Abubakarin ja Vahid Hambon jatkosopimukset olivat IFK Mariehamnille tärkeitä, mutta kauden onnistuminen on paljon kiinni siitä, miten uudet ulkomaan värväykset onnistuvat. IFK Mariehamnille on tullut tällä sektorilla viime vuosina valitettavan paljon huteja. Nyt olisi erittäin tärkeää, että esimerkiksi Ukrainan pääsarjaa pelannut Nicen kasvatti Alvaro Ngamba onnistuisi.

IFK Mariehamn saavutti kovassa Liigacupin lohkossaan yhden maalin voiton (vs HJK) ja hävisi maalilla HIFK:lle ja Interille. Etenkin brasilialaishyökkääjä ja TPS:stä saapunut Joakim Latonen esiintyivät peleissä edukseen.

Vahvasti muuttuneen maarianhaminalaisryhmän todellista potentiaalia on vaikea arvioida. Jos scoutatut ulkomaan avut onnistuvat, voi sijoitus nousta yllättävänkin korkeaksi. Todennäköisintä on kuitenkin, että IFK Mariehamn pelaa tälläkin kaudella lähinnä sarjapaikkansa säilyttämisestä.

Tulleet: Yann Fillion (AC Oulu), Timi Lahti (FC Lahti), Baba Mensah (HJK), Joakim Latonen (TPS), Otto Hautamo (MP), Jiri Nissinen (KuPS), Jean-Christophe Coubronne (FC Lahti), Elmo Henriksson (HJK, laina), Alvaro Ngamba (FC Kolos Kovalivka, UKR, laina), Robin Sid (EIF), Luis Felipe Queiroz Dos Santos (Tapajos FC, BRA), Patrik Raitanen (HJK, laina)
Lähteneet: Oskari Forsman (VPS), Aapo Mäenpää (Ilves), Frankline Okoye (FF Jaro), Kennedy Igboananike (IFK Haninge, SWE), Denys Balaniuk, Kerim Tatar, Joel Mattsson, Marc Nordqvist, Carl Svensson, Niilo Mäenpää (Warta Poznan, POL), Olawale Tehe (Parma, ITA, laina päättyi > FC Voluntari, ROM), Filip Almström Tähhti (FC Stockholm, SWE), Onni Sillanpää, Emile Paul Tendeng (FF Jaro)

10. AC Oulu

Sarjanousija AC Oulu aloitti viime kauden kuuden pelin tappioputkella. Startti oli siis todella tuskainen, ja vaikka pisteitäkin alkoikin pikkuhiljaa tihutella, oli Oulu sarjajumbona aina elokuun alkupuolelle saakka. Tuloskäyrä oli syksyä kohden nousujohteinen, mutta karsijan paikalta Oulu ei onnistunut pois pyristelemään.

AC Oulu voitti vain kuusi sarjapeliä 27:stä, ja joutui taistelemaan säilymisestä RoPS:ia vastaan. Avausosan 1-2-tappio kääntyi kuitenkin kotona otteluparin 3-2-voitoksi, ja Oulu lunasti sarjapaikkansa. RoPS puolestaan joutui ankaran talouskurimuksen seurauksena luopumaan paikastaan Ykkösessäkin ja jatkaa pelejään Kakkosessa. Ratkaisupelin maalit tekivät Lucky Opara ja Nikolas Saira, joista kumpikaan ei tällä kaudella AC Oulussa jatka.

AC Oulu tiedotti jo kesken viime kauden, ettei Jyrki Ahola jatka tällä kaudella joukkueen päävalmentajana. Ahola lähti lopulta tehtävästään jo kesken viime kauden, ja hänen paikkansa otti lokakuussa portugalilainen Ricardo Duarte. 42-vuotias Duarte on toiminut aiemmin VPS:n apulaisvalmentajana ja Gnistanin päävalmentajana Ykkösessä, ja sai syksyllä odotettuakin aiemmin tulikasteensa Veikkausliigassa.

Vain reilua viikkoa ennen kauden alkua Duarte sai valmennustiimiinsä tuekseen Rauno Ojasen, AC Oulun seurahistorian pitkäaikaisimman päävalmentajan. Syy yllättävään paluuseen oli siinä, ettei Duartellakaan ole vielä UEFA Pro -tutkintoa suoritettuna. Oulun valmennuskaksikko on siis samaa mallia kuin IFK Mariehamninkin.

AC Oulun kokoonpanossakin vaihtuvuus oli suurta. Merkittävimpiä asioita olivat, että kokenut kapteeni Rafinha sekä viime syksyn onnistuneet löydöt Magnus Breitenmoser ja etenkin Dennis Salanovic jatkavat joukkueessa edelleen. Omat nuoret Miika Koskela ja Jere Kallinen lienevät valmiina entistäkin suurempaan vastuuseen.

Maalivahtiosastolla jatkaa Juhani Pennanen, jonka pariksi kiinnitettiin HIFK:ssa pelannut Calum Ward. Ward lienee lähtökohtaisesti ykköstorjuja. Puolustuksessa toivotaan portugalilaisten Rafael Floron ja Sandro Embalon onnistuvan.

AC Oulun ylivoimaisesti tärkein uusi tulokas on Moshtagh Yaghoubi, jolle Oulu on jo kuudes liigaseura. ”Mosa” saa keskikentällä valtavan vastuun kannettavakseen, ja hänen mukanaan Oulu nousee tai kuolee. Yaghoubi pelasi HIFK:ssa hyvän viime kauden ja oli pelipaikallaan sarjan parhaimmistoa. Enää hän ei ole nuori nouseva pelaaja, vaan jo Veikkausliigan konkari, jonka on johdettava joukkuetta sekä peliesityksillään että käytöksellään.

Mosa Yaghoubi saanee pelata AC Oulussa jokseenkin niin paljon kuin haluaa ja jaksaa. Äärimmäisen tärkeä kiinnitys oululaisilta. Kuva: Juha Tamminen

AC Oulun pelaajamateriaali on toisellakin veikkausliigakaudella erittäin epätasainen. Kannuksensa ansainneita maalintekijöitä joukkueessa ei ole, eikä pelinrakentelustakaan ole takeita. Vaikka AC Oulun pelaajabudjetti nousi tuntuvasti viime kaudesta – jopa yli FC Interin – ei kokoonpano täysin vakuuta.

Ricardo Duartea pidetään osaavana valmentajana, mutta portugalilaisella on täysi työ edessään, jos hän aikoo viedä ACO:n yläloppusarjan puolelle. Todennäköisesti Oulussa pelataan IFK Mariehamnin ja VPS:n kanssa putoamisen välttämisestä.

Tulleet: Sandro Embaló (Olympias Lympion, CYP, sisältää testijakson), Calum Ward (HIFK), Riku Selander (EIF), Rafael Floro (FK Panevezys, LTU), Noah Pallas (FC Honka Akatemia), Moshtagh Yaghoubi (HIFK), Joel Europaeus (IF Gnistan), Armend Kabashi (IF Gnistan)
Lähteneet: Anselmi Nurmela, Nikolas Saira (Olbia Calcio), Sergei Eremenko (HIFK), Ruxi (FC Inter), Jarkko Hurme, Yann Fillion (IFK Mariehamn), Obed Malolo (HIFK), Kevin Larsson
– Usman Sale (KuPS, laina päättyi), Lucky Opara, Lassi Nurmos (KTP), Henrik Ölander (IF Gnistan), Severi Kähkönen (FF Jaro), Lasse Ikonen (GrIFK, laina)

9. FC Haka

Valkeakosken Haka nosti viime kaudella sarjasijoitustaan kahdella pykälällä kymmenennestä kahdeksanneksi. Kausi sujui ilman kummempia romahduksia ja Haka vietti valtaosan sesongista sijoilla 9-10. Syksyn haastajasarjan viidestä pelistä Haka sai 11 pistettä ja nousi lopulta kahdeksanneksi. Se sai kauden aikana enemmän pisteitä vieraspeleistä kuin kotipeleistä.

42-vuotias ”Tornion terrieri” Teemu Tainio aloittaa Hakan peräsimessä jo neljännen kautensa. Mitään mullistavaa tai räiskyvää ponnahdusta Suomen valmentajakaartin huipulle ei ole nähty, mutta vakaata tavoitteiden mukaista tekemistä kuitenkin. Tainion piti nostaa Haka Veikkausliigaan: hän teki sen. Tainion piti pitää Haka Veikkausliigassa: hän teki sen, jo kahdesti. Nyt pitäisi pikkuhiljaa hivuttautua häntäpäästä pysyvästi kohti keskikastia.

Haka onnistui pitämään varsin hyvin kiinni viime kauden runkopelaajistaan. Entinen kapteeni Jacob Bushue lähti Jaroon, ja nuori keskikenttämies Maximus Tainio poistui isänsä siipien suojista rakentamaan uraansa HIFK:ssa. Hyökkäyspään lähtijöiden tehot olivat viime kaudella niin vaatimattomia, ettei heitä voi pitää korvaamattomina.

Hakan tärkeimmät tulokkaat ovat ulkomaalaispelaajia. Hyökkäykseen on tehty kaksikin täsmähankintaa: Skotlannin Valioliigasta tullut Lee Erwin sekä Yhdysvaltain yliopistosarjoista värvätty kreikkalainen Stavros Zarokostas. Kaksikon onnistuminen on Hakalle ensiarvoisen tärkeää. Viime kaudella HJK:sta lainalla ollut Logan Rogerson siirtyi Hakan hyökkäykseen nyt pysyvästi. Rogerson tavoittelee kesäkuussa Uuden-Seelannin maajoukkueen kanssa myös MM-kisapaikkaa.

Keskikentälle hankittiin toinen uusiseelantilainen Oliver Whyte. Hän, ja TPS:stä tullut Atte Sihvonen ovat ottaneet heti suuren roolin. Toppari Luyiy de Lucasin jatko Hakassa oli puolustuksen kannalta timanttinen juttu. Läpimurtoa odotetaan Ilveksestä saapuneelta Vigori Gbeltä. Tärkeä mies on myös kapteeni Niklas Friberg.

Kokenut Mika Hilander jatkaa uraansa Hakasssa edelleen, mutta ilmassa on vahvoja merkkejä siitä, että nuori Aatu Hakala valtaa tällä kaudella pysyvästi ykkösvahdin paikan. Hakala syrjäytti viime syyskuussa Hilanderin vaihtopenkille, ja torjui erinomaisesti Hakan loppukauden spurtissa. Seitsemästä loppukauden pelistä tuli saldoksi viisi voittoa ja kaksi tasapeliä. Esitykset ovat jatkuneet hyvinä Liigacupissakin.

Aatu Hakala oli yksi viime syksyn suuria onnistujia. Kuva: Juha Tamminen

Hakan viime syksy oli erittäin hyvä, ja pelaajarunko on pysynyt kasassa. Jos etenkin hyökkäyspään hankinnat onnistuvat, voi sijoitus jopa parantua viime kaudesta. Ainakaan putoamispeikon ei pitäisi Hakaa vaania.

Tulleet: Atte Sihvonen (TPS), Logan Rogerson (HJK, pysyvä siirto), Vigori Gbé (Ilves), Elias Collin (KäPa), Thomas Saarinen (Kiffen), Konsta Mervelä (Haka-j), Felix Lehtinen (Ilves), Oliver Whyte (Miramar Rangers, NZE), Stavros Zarokostas (Charleston Battery, USA), Anthony Herbert (St. John’s, USA), Lee Erwin (St. Mirren, SCO)
Lähteneet: Jami Kyöstilä (HJS), Jacob Bushue (FF Jaro), Andrija Bosnjak (SW Wacker Burghausen, GER), Youri Loen (Mosta FC, MLT), Hussein Mohamed, Ishmael Yartey, Antto Hilska, Samuel Chidi (Ilves-Kissat), Maximus Tainio (HIFK), Leevi Antinaho (Ilves-Kissat), Aleksandar Vucenovic (FK Zeljeznicar, BIH)

Seuraavalla sivulla HIFK:n, Ilveksen, Ilveksen ja FC Lahden ja SJK:n joukkue-esittelyt

KUPSILLA KUUMAT PAIKAT KOTONA – MARKKINA ON SEKAISIN KUIN SEINÄKELLO!