Jari Litmanen ja Sami Hyypiä ovat voittaneet urallaan Mestarien liigan, Litmanen Ajaxissa vuonna 1995 ja Hyypiä Liverpoolissa vuonna 2005. Litmanen pelasi finaalissa myös vuonna 1996. UEFA Cupin molemmat voittivat Liverpoolissa vuonna 2001. Hyypiä pelasi finaalissa Alavésia vastaan kapteenina täydet minuutit, mutta Litmanen oli sivussa loukkaantuneena.

Petri Pasanen puolestaan edusti Werder Bremeniä UEFA Cupin loppuottelussa vuonna 2009, ja Jari Rantanen voitti UEFA Cupin IFK Göteborgissa vuonna 1987. Samana vuonna Petri Tiainen nosteli Ajaxin kanssa Cup-voittajien cupin voittopokaalia. Sen kummemmin Rantanen kuin Tiainenkaan eivät finaaleissaan pelanneet. Pasanen pelasi finaalissa 2009 tultuaan kentälle jatkoajalla, mutta Shakhtar Donetsk voitti pelin. Kyseinen vuoden 2009 finaali oi UEFA Cupin historian viimeinen peli.

Naisten puolella Katriina Talaslahti on ollut juhlimassa varamaalivahtina Naisten Mestarien Liigan voittoa.

Suomalaista miespelaajaa ei ole kuitenkaan nähty europelien finaalissa 13 vuoteen, mutta huomenna keskiviikkona asia muuttuu. Isossa roolissa koko tämän(kin) kauden pelannut Glen Kamara eteni nimittäin Rangersin kanssa Eurooppa-liigan finaaliin, jossa skottiseura saa vastaansa Eintracht Frankfurtin.

Kamara on hyvin todennäköisesti avauksessa myös Sevillassa pelattavassa finaalissa. Hänestä tulee siten ensimmäinen suomalainen Eurooppa-liigan loppuottelussa, ja mahdollisesti myös sen ensimmäinen suomalaisvoittaja. UEFA Cupin seuraajassa Eurooppa-liigassa on nyt meneillään kilpailun historian 13. kausi. Jos Rangers finaalin voittaa, on Kamara siis viides suomalainen miesjalkapalloilija, joka on voittanut jonkin eurokilpailun.

10 katsojan edestä 50 000 katsojan finaalin

26-vuotias Huuhkajien keskikenttäpelaaja Glen Kamara kertasi pitkää taivaltaan eurooppalaiseen loppuotteluun skotlantilaiselle Glasgow World -lehdelle. Tampereella syntynyt ja Espoossa varttunut Kamara muutti lapsena Lontooseen ja aloitti siellä jalkapalloilun ”sunnuntailiigassa”, piskuisessa Westwayn joukkueessa. Tuolloin Kamara pelasi vielä hyökkääjänä.

Nyt pitkä uurastus palkitaan pelaamisella Eurooppa-liigan mestaruudesta.

– Kun tulin Englantiin, aloitin pelit sunnuntailiigassa. Se, että voin sanoa nyt pelaavani Eurooppa-liigan finaalissa, on mieletöntä, Kamara sanoi lehdelle.

– Arvostan sitä enemmän sen vuoksi. Olen pelannut 10 tai 20 katsojan edessä, joten 50 000 katsojaa on ”vau”.

– Pelasin Westwayn joukkueessa Ladbroke Grovessa. Olin silloin hyökkääjä. Olen käynyt siellä muutaman kerran. Toivottavasti he kannattavat minua finaalissa.

Kamaran äiti Peggy saatteli poikaansa pitkin Länsi-Lontoota pelaamaan paikallisia joukkueita vastaan kymmenen katsojan yleisömääriä vastaan. Sevillan loppuottelu on epäilemättä äidillekin ikimuistoinen unelmien täyttymys.

– Äitini on ehdottomasti paikan päällä pelissä, joten hän on täynnä intoa. Hän on aina tukenut ja auttanut minua. Luultavasti häneltä pääsee itku. Hän ei luultavasti voi uskoa tätä itsekään, mutta hän on vain innoissaan, joten se on tietysti meille kivaa, Glen Kamara kertoi.

– Luulen, etten koskaan ajatellut pelaavani eurooppalaisessa finaalissa, mutta katselin niitä nuorempana. Olen kiitollinen, että olen nyt tässä.

Ei kahta nujerrettua saksalaisseuraa ilman kolmatta?

Rangers on pudottanut matkan varrella jatkosta jo kaksi saksalaisseuraa, Borussia Dortmundin ja RB Leipzigin. Molemmat selvisivät Bundesliigassa neljän parhaan joukkoon, kun finaalivastustaja Eintracht Frankfurt oli vasta yhdestoista.

Finalisteja yhdistää vahva vire kotikentällä tämän kauden europeleissä. Eintracht ei ole tosin hävinnyt itse asiassa edes vieraissa. Saksalaisten saldo 12 pelistä on seitsemän voittoa ja viisi tasapeliä. Rangers hävisi vielä ensimmäisen kotipelinsä Lyonille lohkovaiheessa, mutta seuraavista seitsemästä kotipelistä oli saldona kuusi voittoa ja yksi tasapeli.

Viime kaudella Rangersin voittaessa Skotlannin-mestaruuden voittoa juhlittiin koronapandemian vuoksi tyhjällä stadionilla, mutta nyt fanit ovat päässeet nauttimaan hienosta taipaleesta täysin palkein.

– Mikäkö on ollut erona? Ibrox! On kunnia pelata faniemme edessä, Kamara hehkutti.

– Olemme olleet joukkueena hyviä läpi koko kilpailun. Kun voitimme Dortmundin siitä tuli totta, eikä enää pelkkää unelmaa.

– Kaipasimme kannattajia viime vuonna ja toivoimme, että he olisivat voineet olla kanssamme. Tällä kaudella he ovat olleet kahdestoista miehemme. Yleisö antaa ehdottomasti buustia. Aina kun palaamme Ibroxille, meillä on mahdollisuus voittaa mikä joukkue tahansa.

Finaali pelataan puolueettomalla kentällä, joten stadionille pääsee vain 9 500 Rangersin kannattajaa, ja Frankfurtin osalta samoin. Molemmat seurat olisivat voineet myydä lippuja paljon enemmänkin. Eintracht sai faneiltaan peräti yli 100 000 lipputoivetta finaaliin.

Ei täysin tyytyväinen omaan kauteensa

Vaikka Kamara on ollut tälläkin kaudella Rangersin tärkeimpiä pelaajia, on hän odottanut itseltään enemmän. Uudelta valmentajalta Giovanni van Bronckhorstilta ei ole löytynyt rajatonta luottamusta aina, mutta loppukauden tärkeimmissä peleissä Kamara on huhkinut aina kentällä alusta loppuun. Kevätkaudella hän on tehnyt kolme maaliakin, joista viimeisin oli RB Leipzigia vastaan pelatun toisen välieräottelun voittomaali.

– Meillä on paljon hyviä pelaajia, ja finaalipaikka on kiitos heille kaikille. Oma kauteni on ollut vähän ylä- ja alamäkeä, eikä paras kauteni. Olen silti vain iloinen, että pääsimme finaaliin ja voin antaa parhaani joukkueelle, Kamara lisäsi.

[readmore from=Kamara-Glen]

Ottelu Rangers-Eintracht Frankfurt alkaa keskiviikkona kello 22. Ottelua voi seurata Viaplaylta ja V Sportilta.

Voittajalle on luvassa pokaalin ja tuntuvan rahapalkinnon lisäksi suora paikka ensi kauden Mestarien liigan lohkovaiheeseen. Se pääsee myös haastamaan Mestarien liigan voittajan elokuussa Helsingissä pelattavassa UEFA Super Cupissa.

Juttua päivitetty 18.5. kello 17.01. Lisätty tieto Liverpoolin UEFA Cupin finaalista vuonna 2001 sekä tarkennettu vuoden 2009 UEFA Cupin finaalia Pasasen osalta.