Qatarin MM-kisojen alkuun on tänään aikaa kuusi kuukautta ja kaksi päivää. Kisat ovat kenties koko MM-kisahistorian poleemisimmat, sillä niiden myöntämistä Qatarille on arvosteltu muun muassa korruption, ilmastotekijöiden ja urheilullisten syiden vuoksi.

Suurin kritiikki on kuitenkin aina kohdistunut ihmisoikeuskysymyksiin, sillä Qatarin kisojen rakennustyöläisten on raportoitu tehneen töitään ”orjuutta muistuttavissa olosuhteissa”, pienellä korvauksella pitkiä päiviä kuumuudesta kärsien. Guardianin taannoin julkaistussa raportissa arveltiin, että noin 6 500 ihmistä on menettänyt henkensä stadioneja ja infrastruktuuria rakennettaessa.

Nyt kansainvälinen ihmisoikeusjärjestö Amnesty International onkin esittänyt kansainväliselle jalkapalloliitolle FIFA:lle jämäkän vaatimuksen. Amnestyn mielestä FIFA:n pitäisi korvamerkitä ainakin 440 miljoonan dollarin (415 miljoonaa euroa) summa korvaukseksi Qatarissa ihmisoikeusloukkauksia kokeneille sadoilletuhansille vierastyöläisille.

Summa muodostuu siitä, että 440 miljoonaa dollaria on yhtä paljon rahaa kuin se, paljonko FIFA jakaa palkintosummina MM-kisojen osallistujamaille. Amnestyn mielestä FIFA on korvausvelvollinen, sillä se tiesi Qatarin olosuhteista myöntäessään sille kisat vuonna 2010, muttei vaatinut minkäänlaisia parannuksia työntekijöiden suojaksi.

– Ottaen huomioon maan ihmisoikeusloukkaukset, FIFA tiesi – tai sen olisi pitänyt tietää – niistä selvistä riskeistä työntekijöille, kun se myönsi turnauksen Qatarille. Siitä huolimatta Qatarin hakemuksen arvioinnissa ei ollut ainuttakaan mainintaa työntekijöiden oikeuksista tai ihmisoikeuksista, eikä työntekijöiden suojelemiseksi asetettu mitään ehtoja. FIFA on tehnyt aivan liian vähän pienentääkseen niitä riskejä, Amnesty pääsihteeri Agnès Callamard kommentoi avoimessa kirjeessä.

– Sulkemalla silmänsä ennustettavilta ihmisoikeusrikkomuksilta ja epäonnistumalla estämään niitä FIFA edesauttoi vierastyöläisten laajamittaista hyväksikäyttöä MM-kisoihin liittyvissä projekteissa Qatarissa, paljon muussakin kuin stadionien ja virallisten hotellien rakentamisessa.

[readmore from=jalkapallon-MM2022]

Amnestyn mielestä 440 miljoonaa dollaria on minimisumma, joka tarvitaan työntekijöille korvaamiseksi sekä sellaisten aloitteiden tukemiseksi, jotka suojelevat työntekijöiden oikeuksia tulevaisuudessa.

– Vaikka menneitä rikkomuksia onkin myöhäistä enää pyyhkiä pois, FIFA ja Qatar voivat ja niiden pitäisi toimia estääkseen tulevia rikkomuksia tapahtumasta. Korvausten maksaminen turnauksen toteuttamisen eteen paljon antaneille työntekijöille sekä tällaisen hyväksikäytön estäminen enää ikinä tulevaisuudessa, voisi olla merkittävä käännekohta FIFA:n ihmisoikeuksien kunnioittamiseen sitoutumisessa, Callamard jatkoi.

Amnesty pitää sen ehdotusta korvaussummasta kohtuullisena, sillä sen mukaan FIFA saa MM-lopputurnauksesta kaikkiaan kuuden miljardin dollarin (5,67 miljardia euroa) tulot.