Glen Kamarasta tuli keskiviikkoiltana ensimmäinen suomalainen Eurooppa-liigan loppuottelussa, ja ylipäätään vasta neljäs suomalainen Jari Litmasen, Sami Hyypiän ja Petri Pasasen jälkeen, joka on pelannut eurokilpailun finaalissa. Lisäksi vaihtopenkillä oli finaalipeleissä nähty takavuosina Petri Tiainen ja Jari Rantanen, sekä Naisten Mestarien liigassa Katriina Talaslahti.

Kamara oli odotetusti avauskokoonpanossa Rangersin keskikentällä ottelussa Eintracht Frankfurtia vastaan. Ottelu pelattiin Sevillassa paahtavassa helteessä, sillä vielä pelin alkaessa kello 21 paikallista aikaa ilman lämpötila oli 31 astetta.

Ottelun alla nähtiin Sevillan keskustassa ikävä yhteenotto joukkueiden kannattajien välillä (lue lisää). Intohimo ja innostus läikkyi yli, sillä finaalin molemmat osapuolet tavoittelivat vasta seurahistoria toista europokaalia. Rangers voitti Cup-voittajien cupin 50 vuotta sitten ja Eintracht Frankfurt UEFA Cupin 42 vuotta sitten.

Juttu jatkuu twiitin jälkeen.

Sofascore

@SofascoreINT
🌍 | STARTING LINEUPS

The time has come for the UEFA Europa League final in Seville – it's Eintracht Frankfurt v Rangers! 🤩

Both sides are in their second UEFA Cup/Europa League final, as The Eagles lifted the trophy in 1980, and The Gers were runners-up in 2008.

#UELfinal

Ottelu alkoi lievässä Eintrachtin hallinnassa. Peli kuitenkin keskeytyi ensimmäisen kerran vain viiden minuutin pelin jälkeen, kun John Lundstramin nappulat raapaisivat haavan Eintrachtin kapteenin Sebastian Roden otsaan. Rodea paikkailtiin muutaman minuutin ajan kentän pinnassa ja verinen paita meni vaihtoon, mutta hän pystyi jatkamaan peliä pää sidottuna.

20. peliminuutilla Eintrachtin 20-vuotias Ansgar Knauff pääsi kunnon vetopaikkaan, mutta vielä ei verkko soinut. Siitä piti huolen Knauffia kolme viikkoa vaille 20 vuotta vanhempi Rangers-vahti Allan McGregor, joka torjui terävän kudin kulmapotkuksi.

Kuusi minuuttia myöhemmin oli Rangersin ensimmäisen maalipaikan vuoro. Joe Aribo sai huolella tilaa saksalaisten puolustukselta ja kokeili kutiaan 20 metristä. Kierteinen laukaus meni vain hieman takatolpan ohi.

Ensimmäisen puoliajan loppua kohden hallinta siirtyi hiljalleen Rangersille. Eintracht-vahti Kevin Trapp torjui kerran Lundstramin puskun kulmapotkuksi, vaikka pallo olisi tainnutkin mennä yli maalin. Tauolle mentiin joka tapauksessa tasanumeroissa 0-0. Loistavia maalipaikkoja ei nähty, mutta tilastojen ja pelitapahtumien valossa avausjakso meni hieman Eintrachtin nimiin.

Juttu jatkuu twiitin jälkeen.

Squawka Live

@Squawka_Live
HT: Frankfurt 0-0 Rangers

xG: 0.68-0/12
Shots: 11-3
Shots on target: 3-1
Possession: 44.8%-55.2%
Total Big Chances: 0-0
Corners: 4-2

A cagey first half in Spain. ⚔️

#UELfinal

Toinen puoliaika alkoi Eintrachtin vyörytyksellä, Rangersin maalin takana peliä katsoneiden saksalaisfanien koristellessa kenttäpäätyä savupommeillaan. Jaksoa oli pelattu vain kolme minuuttia, kun Jesper Lindström oli hyvin lähellä maalintekoa. Tanskalaisen laukaus muutti hieman suuntaa Glen Kamarasta, ja meni vain parikymmentä senttimetriä ohi maalin.

53. minuutilla Eintracht toivoi rankkaria, mutta tuomari ja VAR-tuomaristo eivät heltyneet, vaan Connor Goldsonin väliintulo toi saksalaisille vain kulmapotkun. Pari minuuttia myöhemmin oli puolestaan Rangersilla laadukas maalipaikka, mutta Ryan Kentin kuti hyvästä paikasta meni selvästi ohi maalin.

57. minuutilla verkko sitten heilui. Asialla oli Glasgow Rangers. Kevin Trapp antoi pitkän avauksen, jonka Rangers palautti keskiviivan takaa heti takaisin. Sveitsiläispelaaja Djibril Sow haparoi ja puski pallon kohti omaa päätyä. Joe Aribo kiitti, otti irtopallon ja sijoitti pallon maaliin ohi Kevin Trappin. Maali oli nigerialaishyökkääjän ensimmäinen osuma Eurooppa-liigassa.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Vain reilu minuutti tästä, ja Eintracht vaati jälleen rankkaria. Calvin Bassey blokkasi kuitenkin kudin rinnallaan eikä käsivarrellaan, joten pilkulle ei palloa viety.

Pelattiin 69. minuuttia, kun Eintrachtin fanit saivat vuorostaan juhlia. Tilanne lähti rajaheitosta, jonka jälkeen Filip Kostic lähetti matalan keskityksen maalille. Kolumbialaiskärki Rafael Borré oli oikeassa paikassa oikeaan aikaan ja sujautti puolustajien välistä pallon Rangersin maaliin.

Juttu jatkuu videon ja twiitin jälkeen.

Squawka

@Squawka
Rafael Borré has now been involved in a goal in Frankfurt's last four European games:

⚽️ vs Barcelona (2nd leg)
🅰️ vs West Ham (1st Leg)
⚽️ vs West Ham (2nd leg)
⚽️ vs Rangers (Final)

Stepping up when it matters. 💪

Hyvätasoisen ottelun intensiteetti ja taso pysyi edelleen korkeana, mutta hyvät maalipaikat olivat molempien tarkan puolustuksen vuoksi vähissä. Juuri lisäajan alkaessa Glen Kamara pääsi hyvän seinäpelin jälkeen tekopaikkaan, mutta Eintrachtin puolustaja onnistui blokkaamaan suomalaisen vedon.

Ottelu meni jatkoajalle tilanteessa 1-1, mutta Glen Kamaran peliminuutit jäivät 90:een. Hänet otettiin vaihtoon Rangersin kolmantena vaihtona jatkoajan alkaessa. Tilalle juoksi kanadalainen Scott Arfield.

Jatkoajan ensimmäinen paikka aukesi Eintrachtin Rafael Borrélle, mutta Calvin Bassey ehti juuri ajoissa vedon blokkaamaan. Vaikka pitkä ilta ja paahtava helle alkoivat jaloissa painaa, hakivat molemmat joukkueet yhä ratkaisua ennen rankkarikisaa. Tuoreita jalkojakin saatiin kentälle, sillä sekä Eintracht että Rangers tekivät jatkoajalla pelaajavaihtoja – Eintracht kaksi ja Rangers peräti neljä.

118. minuutilla Rangers pääsi loistavaan tekopaikkaan. 37-vuotiaalla Steven Davisilla oli jo miltei tyhjä maali edessään, mutta Kevin Trapp syöksyi vielä pallon tielle ja esitti kerrassaan mainion jalkatorjunnan – todellisen gamesaverin. Vielä tämänkin jälkeen, jatkoajan lisäajalla James Tavernier laukoi vaparin kohti ylänurkkaa, mutta senkin Trapp koppasi. Näiden torjuntojen ansiosta Eintracht vei ottelun rangaistuspotkukilpailuun.

Rankkarikisassa molemmat joukkueet tekivät erittäin vakuuttavaa jälkeä. Yksi toisensa jälkeen laukojat upottivat loistokkaita rankkareita, joissa maalivahdit jätettiin täysin vaille mahdollisuuksia.

Näin vedettiin kolme paria, kunnes Rangersin neljäntenä ampujana kokenut walesilainen Aaron Ramsey ampui kehnon pilkun, jonka Trapp torjui jaloillaan. Entinen Arsenalin pelaaja vaihdettiin kentälle vain muutama minuuttia ennen jatkoajan loppumista.

Eintracht Frankfurtin laukojilla ei sen sijaan puntti tutissut. Kaikki saksalaisseuran viisi laukojaa ampuivat pallon varmasti verkkoon. Ratkaisevan pilkun sai kunnian upottaa kolumbialainen Rafael Santos Borré, joka vei joukkueen jatkoajalle tasoitusmaalillaan. Santos Borrén rankkari pamahti näyttävästi ylänurkkaan, ja Eintrachtin juhlat olivat valmiit.

Europokaali oli siis Eintrachtille ensimmäinen sitten vuoden 1980. Vaikka Eintracht sijoittui Bundesliigassa vasta sijalle 11, oli sen eurokausi erittäin vakuuttava. Eintracht ei hävinnyt koko kauden aikana yhtään europeliä, ja se pudotti jatkosta muun muassa Barcelonan ja West Hamin.

Eurooppa-liigan voittajaksi kruunattu Eintracht Frankfurt lunasti myös paikan ensi kauden Mestarien liigan lohkovaiheeseen, jossa siis nähdään ensi kaudella peräti viisi saksalaisjoukkuetta. Eintracht on myös lohkoarvontojen ykköskorissa.

Lisäksi se haastaa 10. elokuuta Helsingin Olympiastadionilla pelattavassa UEFA Super Cupissa Mestarien liigan voittajan, eli joko Liverpoolin tai Real Madridin.