Uusittu Suomen Cup on edennyt vaiheeseen, jossa on mukana kaikki veikkausliigajoukkueet. Yhteensä 32 eri joukkuetta taistelee viikolla paikasta seuraavalle kierrokselle. Mukana oli myös vielä useampia alasarjajoukkueita.

Suomen Cup uudistuksineen on saanut paljon kiitosta. Kyseessä on perinteinen kilpailu
ja monella on paljon muistoja cupin varrelta. Yksi näistä henkilöistä on Huuhkajien tiedotusvastaavana tunnettu Timo ”Tippis” Walden, joka jännittää kasvattajaseuransa SexyPöxyjen otteita torstaina Bolt Arenalla HIFK:ta vastaan.

Waldenilla on pitkä ura jalkapallossa erilaisissa tehtävissä, niin kotimaassa kuin ulkomailla.
Walden listasi SuomiFutis-sivuston pyynnöstä kahdeksan sykähdyttävintä tai mielenkiintoisinta cup-muistoaan.

– Muistoja olisi paljon enemmänkin, mutta laitetaan tähän vähän eri näkökulmista tulleita juttuja. Suomen Cup on loistava kilpailu, ollut sitä aina. Nyt kilpailu elää ihan uutta kukoistusta ja on todellakin jälleen sellainen, millaiseksi se on perustettu, Timo Walden kertoo.

– Lista ei ole mitenkään paremmuusjärjestyksessä, eikä muussakaan järjestyksessä, Walden painottaa.

HJK-Haka, finaali, 1985

”Tämä oli ensimmäinen cupin finaali, jonka muistan kunnolla. Olen syntynyt Valkeakoskella, joten jo poikavuosina kävimme katsomassa Hakan ottelut aina, kun Haka tuli Helsinkiin. Tällä kertaa jo nuoren miehin silmin ihailin ihan älyttömästi sitä, miten Haka oli saanut cup-junan täydeltä faneja Helsinkiin ja Olympiastadionille.

Ei tuohon aikaan katsomossa mitään tunnelmaa yleensä ollut. Tuolloin jokaista
huutajaa katsottiin, että onko tuo hullu vai kännissä. Jälkimmäistä saattoi olla cup-junan
koskilaismatkustajissa liikkeellä, mutta ihan mahtavan show’n he laittoivat pystyyn.

Markku Kanerva vasemmalla. Kuva: Juha Tamminen.

Itse finaalissa esiintyi sitten paljonkin tyyppejä, jotka myöhemmin tulivat tutuiksi: Olli Huttunen ja Mixu Paatelainen olivat Hakan voiton takuumiehiä ja esimerkiksi Markku ”Rive” Kanerva pelasi Klubissa.

Ottelu ratkesi huikeaan rankkarikisaan, josta jäi erityisesti mieleen Huttusen ja Jykke Niemisen välinen kaksintaistelu: Jykke yritti ”panenkaa” ja Huttunen haistoi tämän. Pieni lurunosto kaartoi suoraan keskelle maalia seisseen Huttusen syliin.”

Haka-OTP ja Haka-KuPS, 1988 ja 1989

”Niputin nämä yhteen, koska näissä on vähän samanlainen tarina. Ehkä juuri tuon 1885 finaalin innoittamana päätin, että pitää testata, millainen tunnelma siellä cup-junassa oikein on.

Päätin hyvän ystäväni Kilu Hakalan kanssa, että matkustamme kotipaikastamme Espoosta autolla perjantaina Valkeakoskelle ja menemme cup-junalla Valkeakoskelta Helsinkiin ja pelin jälkeen cup-junalla takaisin Valkeakoskelle. Oli tarkoitus, että palaamme himaan sunnuntaina.

Haka voitti OTP:n ja paluumatka venyi sen verran, että pari hiljaista kaveria matkusti
sitten autolla kotiin vasta maanantaina. Seuraavana vuonna päätimme uusia jutun, mutta ilman autoa.

Julkisilla Valkeakoskelle perjantaina, cup-junalla Helsinkiin lauantaina. Haka otti sitten nenään KuPS:ilta Pele Nyyssösen tehtyä kaksi maalia suoraan kulmista Huttusen taakse. Päätimme Kilun kanssa mennä vähän tasoittamaan pettymystä baariin ja jotenkin unohtui mennä juna-asemalle ajoissa. Jäi paluumatka Valkeakoskelle tekemättä.

Tuon matsin tunnelma oli ihan käsittämättömän hyvä. Hakan kannattajat olivat
äänekkäitä kuten aina, mutta KuPSin fanit laittoivat lähes saman tiskiin.”

SexyPöxyt-Haka, 6. kierros 1993

”SexyPöxyille Suomen Cup on aina ollut kunnia-asia. Seuran perustamispapereissa sanotaan, että Suomen Cupiin pitää osallistua joka vuosi. Niin seura on tehnytkin niinä vuosina, kun se on ollut mahdollista. Valitettavasti viime vuosina näin ei ole ollut, mutta nyt taas on. Siitä kiitos Palloliiton uudistukselle.

Ensimmäisen kerran pääsimme ”isojen poikien pöytään” vuonna 1993, kun Pöxyt selviytyi
kuudennelle kierrokselle ja vastaan tuli Haka. Olin tuolloin SexyPöxyjen puheenjohtaja ja pelaaja, mutta myös Hakan hallituksen jäsen sekä vastasin seurassa tiedotuksesta, markkinoinnista ja pr-toiminnasta.

Tuskin olisin pystynyt lopputulokseen vaikuttamaan kentällä, mutta varmuuden vuoksi oli pakko jäävätä itseni. Cupissahan kaikki on mahdollista, ehkä joku kärkkäri 40 metristä olisi saattanut leijailla maaliin ja pudottaa silloisen työnantajani jatkosta. Promillen promillen mahdollisuus.

Joka tapauksessa talvisella Tapiolan kentällä Pöxyt pääsi Hakan kyytiin ja pärjäsi mukavasti. Lukemat olivat 1-4 ja Haka jatkoi. Jukka Erkkilä teki maalin Olli Huttuselle, se jäi tietysti seuran folkloreen.

Itse istuin katsomossa ”VIP-paikoilla”, eli narulla rajatulla kahdella puupenkillä, yhdessä Hakan silloisen puheenjohtajan, Jussi Sarvikkaan, kanssa.”

Jaro-MyPa, finaali 1992

”Tässä finaalissa olin paikalla katsojana. Ottelun seuratuin pelaaja oli tietysti MyPan Jari Litmanen. Litin lähdöstä ulkomaille oli spekuloitu paljon ja cupin finaali oli tietysti matsi, jossa hänet pääsi näkemään livenä, pelaamassa jättimäisestä panoksesta.

Litmanen oli ottelussa loistava, teki ikimuistoisen maalin ja ikimuistoisen tuuletuksen. Ei varmasti ollut kenellekään yllätys, että Ajax kutsui aika pian tuon finaalin jälkeen.

Jari Litmanen ihastutti vuonna 1992 MyPan paidassa. Kuva: Juha Tamminen.

Jotenkin siinä tuntui, että oli todistamassa jotain suuren alkua. Mutta en usko, että kukaan
sielläkään tajusi, miten suuren. Tuleva Kuningas oli tekemässä jotain sellaista, mitä kukaan ei tuohon aikaan uskonut, että suomalaispelaaja tulisi koskaan tekemään.

Vähän samantyyppisiä ajatuksia tuli mieleen finaalissa 1995. MyPa oli jälleen finaalissa, Jazz vastassa. MyPa voitti 1-0 ja maalin teki Sami Hyypiä. Tämän jälkeen Hyypiä lähti maailmalle. Tuo finaali taisi jäädä Samin viimeiseksi matsiksi seurajoukkuetasolla
Suomen kentillä. Muilla kentillä sitten tapahtuikin aika paljon tulevina vuosina.

Olin tuolloin 21-vuotiaiden maajoukkueen tiedotushommissa ja Hyypiä oli silloin joukkueen pelaaja. Sitäkin kautta pystyi tietysti iloitsemaan siitä, että mies teki maalin ja oli menossa urallaan eteenpäin. Eipä tosin tullut ajatelleeksi, että voittomaalin puski tuleva Liverpoolin kapteeni.”

SexyPöxyt-TPS, 6. kierros 2009

”Toinen kerta, kun SexyPöxyt ansaitsi päästä mittaamaan omaa tasoaan veikkausliigajoukkuetta vastaan. Itse olin Pöxyjen taustajoukoissa järjestämässä ottelua Laaksolahden kentällä. Olin myös tuohon aikaan UEFAn yksi Media-Officereista, joten euromatseista oli aika paljon kokemusta.

Päätimme, että TPS:n vierailu vedetään niin viimeisen päälle kuin mahdollista. Meillä oli ennen ottelua seurajohtojen välinen ”johtajalounas”, jossa vaihdettiin viirit ja lahjat. Matsissa oli mediakuviot mixed zoneineen ja lehdistötilaisuuksineen, oli kuulutukset, parhaiden pelaajien palkitsemiset ja kaikki mahdolliset kuviot.

Silloin TPS:n toimitusjohtajana oli Marco Casagrande, nykyinen Palloliiton pääsihteeri, joka piti oikein mukavan puheen johtajalounaalla ja oli muutenkin hyvin kuviossa mukana. Hymy miehen huulilla arvosti ponnistelujamme matsitapahtuman eteen.

Pasi Rautiainen vieraili TPS:n päävalmentajana Laaksolahdessa vuonna 2009. Kuva: Juha Tamminen.

Oli tietysti kova juttu saada Pasi Rautiainen Laaksolahteen valmennushommiin. Pasikin kehui järjestelyjä, ja se jäi mukavana asiana mieleen. Lehdistötilaisuudessa,
jossa ei nyt juuri lehdistöä ollut, Pasi laittoi parastaan ja antoi erityiskehut Koskelan Jakelle, kookkaalle piilokärjellemme, jolla oli pientä harvennusta tapahtunut hiusmallissa.

Pasin sanojen mukaan ”oli käsittämätöntä, että kaveri, jolla on vähän mattoo, voi voittaa kaikki pääpallot…”. Jake sai tietysti tuosta uuden lempinimen: ”Vähän mattoo”. Ottelu päättyi 2-0 Tepsille, mutta ratkaisu tuli vasta ottelun loppupuolella. Mestoilla oli varmaan yli 500 katsojaa ja tunnelma oli erinomainen.”

HJK-PK-35, finaali 1998

”Pasi oli tässäkin matsissa pääosassa. Vastassa Pasin perinnejengi Klubi ja valmennettavana Pasin pitkään kehittämä PK-35. Olin tuolloin Palloliiton viestintäpäällikkö ja vastasin mediakuvioista ennen ottelua ja ottelun jälkeen. Kaikki meni oikein hyvin ennen ottelua ja television suhteen puoliajallakin, mutta pelin jälkeen tuli sitten ongelmia.

HJK voitti matsin 3-2, eikä tulos eivätkä pelin tapahtumat Pasi Rautiaista miellyttäneet. Hän ei halunnut osallistua mihinkään matsin jälkeen, ei palkintojen jakoon tai mihinkään
mediakuvioihin. Taisi se loppujen lopuksi mennä sitten jotenkuten maaliin, mutta aika haastavaa se oli.

Tunteet olivat ymmärrettävästi pinnassa. Mutta itse matsi oli loistava jalkapallo-ottelu. Viisi maalia, paljon käänteitä, paljon spekuloitavaa. Olin tuolloin jo myös Suomen A-maajoukkueen tiedotusvastaava ja varsinkin HJK:n maalintekijöistä tuli jatkossa maajoukkueroolissa hyvin tuttuja. Klubin maalintekijät ottelussa olivat Aki Riihilahti, Hannu Tihinen ja Mika Lehkosuo, nuoria kavereita kaikki vielä tuolloin – ja huikeat urat edessään.”

Haka-TPS, finaali 1997

”Olin Hakassa hommissa seitsemän vuoden ajan 1990-luvulla ja silloin tapahtui kaikenlaista. Tuli mestaruus, Liigacupin voitto, paluu euro-otteluihin ja vuoden 1996 sensaatiomainen putoaminen hallitsevana mestarina.

Seuraavana vuonna tuli sitten Ykkösen voitto, nousu takaisin Veikkausliigaan ja kauden kruununa Suomen Cupin voitto. Tiesin jo tuolloin syksyllä, että Haka jää ja siirryn Palloliittoon hommiin. Eli viimeinen varsinainen työtehtävä Hakassa oli cupin finaali ja cup-junan organisointi.

Haka oli Ykkösen joukkueena pudottanut kolme veikkausliigajengiä jatkosta, mukaan lukien HJK:n. Finaali Olympiastadionilla oli edessä ja vastassa TPS. Cup-junan osallistujamäärä rikkoi aiemmat ennätykset, muutenkin menestyskausi odotti tietynlaista huipennusta.

Tuntui, että koko kaupunki oli paikalla Valkeakosken juna-asemalla – eli asemalla,
jolla ei ole henkilöliikennettä lainkaan paitsi silloin, kun cup-juna epämääräisen säännöllisesti polkaistaan liikkeelle.

Haka-legenda Valeri Popovitš. Kuva: Juha Tamminen.

Haka voitti lopulta ottelun jatko-ajalla. Oleg Ivanov vei Hakan johtoon, mutta Marco Casagrande tasoitti loistavalla kaukolaukauksellaan. Ottelun ratkaisija ei ollut mikään varsinainen yllättäjä: Vallu Popovitš teki voittomaalin, eli yhden monista ratkaisevista Haka-osumistaan. Bileet olivat Valkekoskella tietysti mahtavat.

Minä sain kunniatehtävän olla ”Antero -vastaava” eli minun vastuullani oli, että Antero Nymanin muistopokaali olisi kunnossa ja ylipäänsä olemassa vielä seuraavana aamuna. Aamulla kun heräsin, Antero oli kyllä lattialla turvassa ja kunnossa, mutta aika tahmeassa vireessä.

Valkeakoskelaisen tradition mukaan paikalliset pubit täyttävät Suomen Cupin pokaalin oluella, kun pokaali viedään pubiin näytille. Silloin minulle selvisi, että pytyn tilavuus on 16 isoa tuoppia.”

SexyPöxyt-Malmin Ponnistajat, 4. kierros 2022

”Tämä matsi on tietysti tuoreeltaan mielessä. SexyPöxyt selvitti värikkäiden vaiheiden jälkeen tiensä viidennelle kierrokselle, ja matsiin HIFK:ta vastaan voittamalla Ponnistajat rankkareilla.

Pöxyjen maalivahtina pelannut Haji ei ollut juurikaan peliaikaa saanut joukkueessa ja Ponnistajien viime hetkien vapaapotku livahti maaliin, sanotaanko helpohkosti. Sen myötä matsi päättyi tasan 1-1 ja mentiin pilkuille.

En tiedä, kuinka moni uskoi, että Haji torjuisi Pöxyt jatkoon, mutta niin vain kävi. Kaveri otti kolme vetoa kiinni! Ja ikuisesti Pöxyjen folkloreen! Tätä kautta SexyPöxyjen kilpailullinen tavoite täyttyi eli saimme paikan Regions Cupin puolivälieriin.

Ilokseni huomasin, että vaikka Ponnistajat putosi Pöxyille, myös he selvittivät tiensä
puolivälieriin. Kenties kohtaamme siellä uudestaan? Olisi sekin kivaa, koska tuli seurattua tuota matsia osan aikaa Markku ”Rive” Kanervan kanssa.

Riven poika Kim on nimittäin Ponnistajien mainio maalivahti. Pelasi Ponnistajissa muitakin tuttuja sukunimiä cupin historiasta kuten Europaeus ja Lehkosuo.

Pöxyjen valmennuskaartistakin löytyy nykyään cup-voittajakokemusta, sillä Sami Ylä-Jussila on valmennustiimissä mukana. Hän voitti urallaan neljästi Suomen Cupin, kolmessa eri joukkueessa. Tuskin tällä kaudella viidettä voittoa tulee, mutta ainakin voitto Ponnistajista avasi jälleen mahdollisuuden testata osaamista huipputasoa vastaan.

Torstain SexyPöxyt-HIFK olisi varmasti tällä listalla mukana, kävi siinä miten kävi. Ainakin SexyPöxyjen historiaan ottelu jää ikuisesti. Näitä pelejä sitten muistellaan vuosikausia erilaisissa tapaamisissa ja saunailloissa. Ja se on Suomen Cupin ansiota. Nyt kilpaillaan taas siinä hengessä, millaiseksi Suomen Cup on alun perin ajateltu ja perustettu.”

Suomen Cupin viidennen kierroksen ottelu SexyPöxyt – HIFK pelataan helatorstaina 26.5. kello 13 Bolt Arenalla. SuomiFutis.com on ottelun yhteistyökumppani.

LUE MYÖS: