Veikkausliigahyökkääjä joutui lopettamaan uransa 28-vuotiaana – ”Koko elämäni olin jalkapallolle rakentanut”

© Kuva: Juha Tamminen

Veikkausliigaseura Ilves tiedottaa kotisivuillaan, että 28-vuotias hyökkääjä Ilari Mettälä joutuu lopettamaan ammattilaisuransa. Syy lopettamiseen on syyskuussa 2020 syntynyt vakava nilkkavamma, josta Mettälä ei ikinä kunnolla toipunut.

Mettälä kuntoutti nilkkaansa lähes vuoden ajan ennen kentille paluuta. Pian loukkaantumisen jälkeen annettu lääkärin arvio antoi hänelle uskoa siihen, että jalka tulisi kuntoon.

– Jos mennään ajassa taaksepäin, kun loukkaannuin, niin olin itse todella luottavaisin mielin lääkärin arviosta. Alle yhdeksän kuukautta piti kuntoutumiseen mennä, mutta kun se venyi paljonkin, aloin miettimään ensimmäistä kertaa sitä, josko nilkka tulisi koskaan olemaan entisellään, Mettälä kertaa Ilveksen tiedotteessa.

Mettälä lainattiin viime heinäkuussa TPS:ään loppukauden ajaksi. Syksy menikin henkilökohtaisella tasolla hyvin, sillä hän pelasi TPS:n paidassa 16 Ykkösen ottelua, tehden niissä seitsemän maalia ja syötettyään kaksi. Pelaaminen kuitenkin onnistui vain kipulääkkeiden avulla.

– Viime kauden Tepsissä pystyin pelaamaan ihan hyvin, mutta se vaati runsaasti kipulääkkeitä ja teippaamisen. Kausi oli kuitenkin suurilta osin taistelua, joten nilkka operoitiin uudestaan kauden jälkeen ”korjausleikkauksen” muodossa, Mettälä kertoi.

Hyökkääjä pelasi alkuvuonna neljä ottelua Liigacupissa, mutta Veikkausliigassa häntä ei tällä kaudella enää kentällä nähty. Pallon potkaiseminen saattoi sattua leikattuun nilkkaan usean päivän ajan.

– Olen myös joutunut varomaan operoitua nilkkaa todella paljon. Omia vahvuuksia on aina ollut nopeus, mutta tällä nilkalla en ole päässyt samaan vauhtiin enää. Olen myös ollut aina hyvä molemmilla jaloilla, ja se on myös vaikuttanut suorituksiini, kun vältän kovia syöttöjä tai laukauksia oikealla jalalla, Mettälä harmitteli.

– Pahinta on se, kun tietää mihin parhaimmillaan pystyy, mutta nilkka ei millään päästä minua enää omalle tasolleni. Ammattilaisena tähän ei ole varaa ja siksi en pysty peliuraani jatkamaan.

Helppoa lopettamispäätöksen tekeminen ei luonnollisesti ollut, mutta keskusteltuaan lääkärien kanssa Mettälä tuli tulokseen, että nilkka ei salli pelaamista huipputasolla.

– Päätös oli itselle todella vaikea, kun on koko elämänsä jalkapallolle rakentanut. Tunteet siinä tietysti nousi pintaan, kun kerroin joukkueelle. Mutta nyt olo on myös helpottunut, kun ei tarvitse enää tuskailla päivittäin kipujen kanssa.

Valmennustöitä Mettälä ei ainakaan tässä vaiheessa ajattele, vaan keskittyy nyt vuonna 2020 ystävänsä kanssa perustamaan yritykseen.

Yläneellä syntynyt Mettälä pelasi juniori-ikäisenä FC Kaarinassa ja Salon Palloilijoissa ennen kuin siirtyi TPS:ään. Kahden Ykkösen kauden jälkeen hän siirtyi Ilvekseen kaudeksi 2017. Kaikki uransa 47 veikkausliigaottelua Mettälä pelasikin Ilveksessä. Maaleja näissä syntyi 13. Mettälällä oli Ilveksen kanssa kauden 2023 loppuun ulottunut pelaajasopimus.


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.