Huuhkajien urakka Nations Leaguen B-liigassa jatkuu lauantaina, kun joukkue kohtaa vieraskentällä Romanian. Ottelu alkaa klo 21:45.

Suomi on aloittanut tämän kauden urakkansa Nations Leaguessa hyvin, sillä kasassa on kahdesta ensimmäisestä kamppailusta neljä pistettä. Kotikentällä se pelasi viime viikolla Bosnia ja Hertsegovinan kanssa 1-1 tasapelin, sekä kaatoi Montenegron Joel Pohjanpalon osumilla lukemin 2-0.

Romanialla puolestaan pistetili on vielä avaamatta kahden pelatun kierroksen jälkeen. Se hävisi ensin vierasottelussa Montenegrolle lukemin 0-2 ja sen jälkeen Bosnia ja Hertsegovinalle lukemin 0-1.

Romania tarvitsee lauantain kamppailusta ehdottomasti voiton, mikäli se aikoo vielä haaveilla B-liigassa oman lohkonsa voitosta. Romaniaa pidettiin ennakkokaavailuissa jopa lohkon suosikkina, joten alku on ollut sille suuri pettymys.

Huuhkajien tilanne kahden ottelun jälkeen puolestaan on hyvä neljällä pisteellä. Seuraavat kamppailut Suomi pelaa kuitenkin vieraskentällä, johon hyvä vire kotikentältä on saatava mukaan.

Suomen ja Romanian viimeisin keskinäinen ottelu pelattiin kesäkuussa 2018. Tuolloin harjoitusottelussa Romania oli parempi lukemin 2-0. Suomi ei ole historian aikana onnistunut voittamaan Romaniaa kertaakaan. Maat ovat kohdanneet tähän mennessä 11 kertaa.

Kuntopuntari

Keskenäiset ottelut

 • 5.6.2018: Romania – Suomi 2-0 (Harjoitusottelu)
 • 8.10.2015: Romania – Suomi 1-1 (EM-karsinnat)
 • 14.10.2014: Suomi – Romania 0-2 (EM-karsinnat)
 • 8.10.2005: Suomi – Romania 0-1 (MM-karsinnat)
 • 18.8.2004: Romania – Suomi 2-1 (MM-karsinnat)

Suomi (V, T, H, T, H)

 • 7.6.2022 Suomi – Montenegro 2-0 (Nations League)
 • 4.6.2022 Suomi – Bosnia ja Hertsegovina 1-1 (Nations League)
 • 29.3. Suomi – Slovakia 0-2 (Harjoitusottelu)
 • 26.3. Suomi – Islanti 1-1 (Harjoitusottelu)
 • 16.11.2021 Suomi – Ranska 0-2 (MM-karsinnat)

Romania (H, H, T, H, V)

 • 7.6.2022 Bosnia ja Hertsegovina – Romania 1-0 (Nations League)
 • 4.6.2022 Montenegro – Romania 2-0 (Nations League)
 • 29.3.2022 Israel – Romania 2-2 (Harjoitusottelu)
 • 25.3.2022 Romania – Kreikka 0-1 (Harjoitusottelu)
 • 14.11.2021 Liechtenstein – Romania 0-2 (MM-karsinnat)

Arvioidut avauskokoonpanot

Romania

Kahden tappiollisen ottelun jälkeen on mahdollista, että päävalmentaja Edward Iordanescu tekee useita muutoksia avauskokoonpanoonsa. Romania lähtee todennäköisesti otteluun 5-4-1 -muodostelmalla, johon se vaihtoi kesken Bosnia ja Hertsegovina -ottelun. Aiemmin joukkue on pelannut myös kahden topparin systeemillä (4-4-2).

Laitapuolustajat ovat kolmen keskuspuolustajan muodostelmassa niin sanottuja wing backeja. Keskikentän pohjalla Romanialla on tuolloin kaksi pelaajaa ja yksinäisen kärjen alapuolella myös kaksi pelaajaa.

Puscas
Ivan, M. Marin, R. Marin, Cicaldau
Camora, Burca, Chiriches, Rus, Manea
Nita

Lähde: Sportsmole

Suomi

Suomi pelasi voitokkaassa Montenegro -ottelussa kolmen topparin linjalla ja wing backeilla. Todennäköisesti Huuhkajat lähtee myös Romania -otteluun samalla muodostelmalla.

Jere Uronen ottanee paikan jälleen vasemman puolustajan paikalta Ilmari Niskasen tilalla. Kolmen topparin linjaan tuskin tulee muutoksia. Richard Jensen pelasi tiistaina erinomaisen ottelun maaotteludebyytissään. Nikolai Alho aloitti Montenegroa vastaan vaihtopenkillä, mutta todennäköisesti hän korvaa nyt oikealla puolella lauantaina aloituksessa olleen Albin Granlundin.

Rasmus Schüller aloitti Montenegroa vastaan pienen loukkaantumisen takia vaihtopenkiltä, mutta ottanee paikkansa nyt keskikentän pohjalta. Glen Kamara on urakoinut viime aikoina paljon, mutta paikka avauskoonpanossa on silti lähes varma. Robin Lod pelasi jälleen erinomaisesti Montenegroa vastaan ja jatkaa melko varmasti avauskokoonpanossa myös lauantaina.

Joel Pohjanpalo takoi edellisessä ottelussa kaksi maalia vastustajan verkkoon ja saanee jatkaa myös nyt hyökkäyksessä Teemu Pukin rinnalla.

Lodia ja Pohjanpaloa ei aina ole nähty yhtäaikaa avauksessa, kun Suomi on kohdannut ennakkoon kovemman vastustajan. Montenegroa vastaan yhteispeli toimi kuitenkin niin hyvin, että tuskin muutoksia tuon osalta tullaan näkemään myöskään Romaniaa vastaan.

Pukki, Pohjanpalo
Kamara, Schüller, Lod
Uronen, R. Jensen, Ivanov, L. Väisänen, Alho
Hradecky

Ottelun televisiointi

Huuhkajien otteluiden televisioinnista vastaa Yle, joka hankki Huuhkajien otteluiden tv-oikeudet aina vuoteen 2028 saakka. Kaikki Huuhkajien Nations League -, karsinta- sekä harjoitusottelut näkyvät jatkossa Ylen kanavilta sekä Yle Areenasta.

Lauantain Romania-ottelu näkyy YLE TV2 -kanavalta sekä Yle Areenasta. Ottelun studio-osuus käynnistyy kello 21 ja itse ottelu 21:45.

Kommentit

Markku Kanerva, Huuhkajat

– Palautuminen ja valmistautuminen ovat sujuneet suunnitelman mukaisesti. Jouduimme matkustamaan, mutta meillä on onneksi tässä kolme välipäivää, päävalmentaja Kanerva totesi perjantaina Palloliiton sivuilla.

– Kolme maalia kahteen peliin. Aina pitää miettiä kokonaisuutta, kuinka paljon olemme luoneet maalintekopaikkoja hyviltä paikoilta. Ennen kaikkea Montenegro-ottelussa pääsimme pelaamaan linjojen väliin ja syvyyteen. Kärsivällisyys oli yksi avainasia peliin ja onnistuimme siinä. Nämä jutut on otettu mukaan tuleviin peleihin. Onnistunut hyökkäyspelaaminen vaatii aktiivista liikettä, laatusyöttöjä, oikein synkattuja aloitteita ja niin edelleen. Näitä on käyty paljon harjoituskentällä läpi.

– Lopputulokset ei kerro täyttä totuutta Romanian pelistä. Heiltä löytyy yksilötaitoa ja nopeutta, mutta puolustuspelaaminen on ehkä ollut heidän heikkoutensa. Se ei ole ollut niin organisoitua kuin olisin uskonut. Bosnia-Hertsegovinaa vastaan he siirtyivät kolmen topparin systeemiin. Se, että jatkavatko he sillä, jää nähtäväksi. Olemme valmistautuneet molempiin skenaarioihin, pelaavat he sitten kahdella tai kolmella topparilla.

– Heillä on aikamoiset paineet kotikentällä. Aika moni ajatteli, että Romania on ennakkosuosikki voittamaan tämän lohkon, mutta alku on ollut tahmea. Vastassa on varmasti nälkäinen joukkue. Yleisö antaa heille paljon intoa, mutta kääntäen myös paineita.

– Joukkueen kovan työmoraalin täytyy säilyä. Kaksinkamppailupelaaminen, aggressiivisuus ja pelirohkeus niin hyökätessä kuin puolustaessa ovat lähtökohtia. Sitten on yksittäiset tilanteet, jotka tulee hoitaa optimaalisesti, sitä kautta se tulos tulee. Erikoistilannepelaaminen tulee myös olemaan olellisessa osassa. Uskon, että meillä on oikeat ja hyvät eväät tämän ottelun voittamiseen.

Kanervan kommentit kokonaisuudessaan löytyvät Palloliiton verkkosivuilta.