HELSINKI. Kotimaisessa jalkapallossa on puhuttu pitkään siitä, milloin nuoren pelaajan kannattaa lähteä ulkomaille. Pikkuhuuhkajien päävalmentaja Juha Malinen korosti puheenvuorossaan sitä, kuinka tärkeää olisi löytää oikeanlainen paikka ulkomailta.

Nuoria pelaajia lähtee Suomesta vuosittain ulkomaille akatemioihin. Määrä vaihtelee vuositasolla, mutta selkeä suuntaus on ollut se, että nuoria pelaajia lähtee kasvavissa määrin ulkomaille jo ennen 18-vuotissyntymäpäivää.

Esimerkiksi viime vuoden puolella moni nuori suomalaispelaaja suuntasi Italiaan. Ulkomaille lähteminen on Malisen mukaan käytävä tarkkaan läpi jokaisen pelaajan kohdalla. Pikkuhuuhkajien nykyisen ryhmän osalta pelaajien roolit seurajoukkueissaan ovat kasvaneet.

– Se (rooli ja peliaika seurajoukkueessa) on aika verrannollinen meidän menestyksen kanssa. Kun aloitimme tämän kilpailun (EM-karsinnat), tämä oli selkeä ongelma. Suurin osa meidän ulkomailla pelaavista pelaajista oli aika vaikeassa tilanteessa.

– Viime kuukausien aikana tilanne on mennyt parempaan suuntaan. Muistelen vielä meidän marraskuun pelejä, kun kohtasimme Norjan. Tein selkeät tilastot siitä, että norjalaiset ovat seitsemän senttimetriä pidempiä ja he pelaavat viikottain kovassa liigassa. Meillä sellaisia pelaajia oli yhteensä kaksi kappaletta, Malinen kommentoi Pikkuhuuhkajien lehdistötilaisuudessa maanantaina.

Malisen mukaan moni tekijä vaikuttaa siihen, miksi suomalaiset saavat vähemmän vastuuta kuin esimerkiksi norjalaiset. Pelaajan kannalta tärkeää on se, että ulkomainen seura todella panostaa pelaajaansa.

– Yksi asia on se, että seurat ovat selkeästi alkaneet ajattelemaan, että he jalostavat tiettyjä pelaajia ja saavat sitä kautta myytyä pelaajia eteenpäin.

Lähtö ulkomaiseen akatemiaan tai juniorijoukkueeseen pitää punnita tarkkaan. Malinen toivoo, että pelaajilla olisi riittävät työkalut ja tietotaito seuran valinnassa.

Positiivista Malisen mukaan on se, että suomalaiset nuoret pelaajat kiinnostavat koko ajan enemmän ulkomailla. Seuravalinnassa on kuitenkin huomioitava se, minkälaiset suunnitelmat seuralla on pelaajan varalle.

– Ulkomaille siirtyminen on iso askel, mikä on tehtävä harkiten. Siinä tarvitaan ammattitaitoista apua, jotta se ei olisi harha-askel.

Italian buumi on näkynyt vahvasti esimerkiksi Bolognan ja Leccen juniorijoukkueissa. Bolognan Primaverassa on peräti neljä ja Leccessä kolme suomalaispelaajaa kirjoilla.

Eetu Mömmö ihastutti Veikkausliigassa viime kaudella. Kuva: Juha Tamminen.

– Jos joukkueessa alkaa olla jo pelkästään suomalaisia kolmesta kuuteen pelaajaa, niin kuinka paljon siihen pelaajaan yksilönä satsataan siinä seurassa? Vai onko hän vain yksi palanen rattaissa? Se olisi tärkeä selvittää etukäteen. Siinä on vaarana, että pelaaja joutuu hyvin vaaralliseen tilanteeseen, Malinen totesi.

Yhtenä varoittavana esimerkkinä Malinen nosti esiin Eetu Mömmön, joka siirtyi viime elokuussa Ilveksestä Leccen organisaatioon. Mömmöä ei valittu Pikkuhuuhkajien joukkueeseen kesäkuun otteluihin loukkaantumisen takia.

– Eetu oli yksi Veikkausliigan kuumimpia pelaajia tasan vuosi sitten. Sitten hän oli kahden vaiheilla, mihin lähteä seuraavaksi. Esillä olivat yksi pohjoismainen vaihtoehto ja italialainen akatemia. Jostain syystä valinta kohdistui italialaiseen akatemiaan. Yksi asia kuvastaa aika hyvin sitä siirtoa. Eetun sanojen mukaan valmentaja ei ole vielä puhunut hänelle sanaakaan siellä.

– Se ei välttämättä ole sellainen ympäristö, jossa oikeasti annettaisiin pelaajille kaikki mahdollinen tuki ja ymmärrettäisiin ne resurssit, joilla pelaaja voisi kohota huipulle.

Hyviäkin esimerkkejä löytyy

Malinen muistutti kuitenkin, että hyviäkin esimerkkejä löytyy. Julius Tauriainen on saanut paljon vastuuta saksalaisen Freiburgin kakkosjoukkueessa. Kesällä Tauriaisen on tarkoitus ottaa seuraava askel urallaan siirron myötä. Toinen hyvä esimerkki on Oliver Antman, joka on kasvanut hiljalleen tanskalaisen FC Nordsjællandin avainpelaajaksi.

– Itse koen, että nuorena ulkomaille siirtyminen on hyvä juttu, jos kokee olevansa valmis siihen. Kuten Juha sanoi, niin ei kannata lähteä ihan mihin vain. Ulkomailta on sitten taas helpompi päästä isompiin ympyröihin kuin ehkä Suomesta, Tauriainen kertoi.

Julius Tauriainen etsii uutta seuraa. Kuva: Kalevi Hämäläinen, SPL.

Tuleva siirtoikkuna on Tauriaiselle tärkeä. Freiburg tarjosi Tauriaiselle jatkosopimusta, mutta suomalaispelaaja tähyää uusien haasteiden pariin.

– Keskustelemme eri seurojen kanssa tällä hetkellä ja katsotaan rauhassa, että löytyisi hyvä paikka.

Freiburgin kakkosjoukkueessa Tauriainen on pelannut pääosin keskikentällä, mutta Pikkuhuuhkajissa vastuuta on tullut laitapuolustajana. Yksi syy seurasiirtoon löytyy myös siitä, millä pelipaikalla Tauriainen haluaisi vakiinnuttaa paikkansa.

– Eniten saisin itsestäni irti laitapuolustajana, niin maa- kuin seurajoukkueessa. Se on myös yksi syy, miksi haluan vaihtaa seuraa. Olen miettinyt myös sitä, että A-maajoukkueessa voisi tulevaisuudessa aueta sauma nimenomaan laitapuolustajan tontille.

Antmanin vastuu Nordsjællandissa on kasvanut kausi kerrallaan. Antman, 20, lähti Tanskaan 17-vuotiaana.

– Aluksi se on jännittävää ja kivaa muuttaa ulkomaille, mutta samalla myös vaikeaa, koska uusi kulttuuri, kieli ja paikka, jossa olet ihan yksin. Nordsjælland oli minulle tosi hyvä päätös, koska siellä he uskovat niin paljon nuoriin pelaajiin ja saat mahdollisuuden edustusjoukkueessa, jos näytät olevasi tarpeeksi hyvä, Antman sanoi.

Oliver Antman kuuluu Pikkuhuuhkajien avainpelaajiin. Kuva: Juha Tamminen.

Viime kaudella vastuuta tuli jo varsin mukavasti. Nordsjællandissa nuorten pelaajien kohdalla laaditaan selkeä suunnitelma ja aikataulu tulevaisuudesta. Seura haluaa saada pelaajat eteenpäin mahdollisimman hyvällä siirtosummalla. Antman arvioi, että tuleva siirto voisi olla ajankohtainen vuoden päästä.

[readmore from=pikkuhuuhkajat]

– En ole ehkä vielä saanut tehtyä ihan sitä lopullista läpimurtoa. Tarkoituksena olisi olla tosi hyvä ensi kaudella, tehdä lopullinen läpimurto ja sitä kautta pääsisi sitten lähtemään eteenpäin.

Pikkuhuuhkajien pelaajista iso osa pelaa vastuullisessa roolissa Veikkausliigassa. Malisen mukaan Veikkausliiga ei ole ollenkaan huonompi vaihtoehto nuorelle pelaajalle.

– Se on yksilökohtaista. Päätös (ulkomaille lähdöstä) pitää harkita hyvin ja varmistaa ne skenaariot, mitä siellä kohdeseurassa voi tapahtua. Pidän edelleen Veikkausliigaa hyvänä vaihtoehtona sen 50 pelin ajan ja sen jälkeen hyvä valintaprosessi käyntiin, Malinen sanoi.

Pikkuhuuhkajien EM-karsintaurakka jatkuu perjantaina vieraspelillä Itävaltaa vastaan. Suomen alle 21-vuotiailla on yhä sauma kisapaikkaan, kun karsintoja on jäljellä kolme ottelua.