Pikkuhuuhkajat Markku Kanervan 13 vuoden takaisen joukkueen viitoittamalla tiellä – ”Nyt yritetään tehdä vähän historiaa”

© Kuva: SPL / Jimi Soinila

Pikkuhuuhkajilla on edessään erittäin jännittävä kesäkuun alun loppurutistus. EM-karsinnat jatkuvat vielä kolmen lohkovaiheen pelin verran, ja jos kaikki menee hyvin, voi Suomi lunastaa itselleen paikan jatkokarsinnoissa. Jopa suora kisapaikka on vielä teoreettista mahdollinen, joskin jo aika ison kiven takana.

Hienoa tilanteessa on se, että kaikki on periaatteessa Suomen omissa jaloissa. Tai käsissä, jos Pikkuhuuhkajien kapteenilta, maalivahti Viljami Sinisalolta kysytään. Sinisalo kertoi SuomiFutikselle keskiviikkona puhelimitse, että joukkueen iskukyky on kohdallaan, ja peli on vain parantunut karsintojen edetessä.

– Karsintamme ovat olleet nousujohteiset. Meidän ensimmäisen puoliajan peli edellisessä ottelussa Kroatiassa oli odotettua siihen nähden, millaista meidän päivittäinen tekeminen täällä on. Sitä on vain odotellut, milloin joku joukkue saa meiltä tuollaisen iskun, Sinisalo muisteli Suomen hienoa vierasvoittoa.

– Tietenkin sitä toivoisi, että se olisi tullut vähän aiemmin, mutta meillä on lohkon suhteen kaikki avoinna ja mahdollisuus päästä jatkoonkin. On aina hyvä lähtökohta, kun pääsee nousujohteisesti lähemmäs sitä kahden pisteen keskiarvoa.

LUE MYÖS: ”Onhan se makeeta päästä Hyvinkään Villa Parkilta Coutinhon viereen istumaan” – Pikkuhuuhkajien kapteeni oli lähellä valioliigadebyyttiä huikean kovassa paikassa

Karsintojen alkuvaiheessa Pikkuhuuhkajien tulostaso ailahteli, mutta kaksi peräkkäistä voittoa Virosta ja Kroatiasta nosti Suomen mukaan taisteluun jatkopaikasta. Lohkojohtaja Kroatialle tappio oli koko karsintojen ensimmäinen – ja toistaiseksi ainoa – ja Sinisalo korostaakin mielellää sitä onnistumista.

– Se oli Suomi-futikselle kova juttu ottaa Kroatian päänahka, ihan sama missä ikäluokassa. Se oli meille iso tulos. Heillä oli kovia äijiä, mutta peli osoitti sen, että meillä on myös kovia äijiä. Toivottavasti voidaan jatkaa siitä näissäkin matseissa.

Yhtä hyvä tilanne vain kerran aiemmin – ja silloin kaikki päättyi onnellisesti

Suomi kohtaa karsintojen loppusuoralla ensin perjantaina Itävallan vieraissa, ja sitten seuraavana tiistaina Azerbaidzhanin Helsingissä ennen päätöskierroksella Turussa pelattavaa Norja-peliä (perjantai 10.6.).

Suomi joutuu Itävaltaa vastaan hieman siipirikkoisena, sillä joukkueen avainpelaajiin lukeutuva Anssi Suhonen on loukkaantumisen vuoksi syksyyn saakka sivussa. Lisäksi Santeri Väänänen on niin ikään loukkaantunut ja Adam Marhiev pelikiellossa. Sinisalo ei silti ole huolissaan.

– Meiltä puuttuvat nyt Anssin ominaisuudet, mutta kuka ikinä hänet korvaakaan, tuo siihen jotain muuta ja tulee vetämään hyvän matsin. Hyvä jengi meillä on kasassa.

Viljami Sinisalo on ollut mies paikallaan näissä EM-karsinnoissa. Kuva: Jimi Soinila

Sinisalo kertoo Suomen saaneen itseluottamusta maaliskuun hyvistä otteluista Romaniaa ja Kroatiaa vastaan. Kaksi ”pakkovoittoa” on jo alla, joten hän pitää paineita pelkästään positiivisina. Joukkueessa on myös puhuttu siitä, kuinka harvinaisen hyvä tilanne Pikkuhuuhkajilla karsintalohkossaan on.

– Me mietittiin leirin ensimmäisessä palaverissa, että Suomella (U21-maajoukkue) on vain kerran aiemmin ollut viimeisessä maajoukkueikkunassa mahdollisuus mennä jatkoon. Se oli silloin, kun (Huuhkajien valmentaja Markku) Kanerva oli valmentajana, ja Suomi meni kisoihin (toim. huom. vuoden 2009 EM-turnaukseen).

– Se on makea juttu. On aika harvinaista, että ollaan viimeisessä maajoukkueikkunassa mukana ihan täysillä, ja hyvillä mahdollisuuksilla päästä jatkoon.

– Me tiedetään, että 7-9 pisteellä näistä kolmesta pelistä on hyvä mahdollisuus päästä tästä jatkokarsintaan. Olen luottavainen siihen, että me ylletään siihen tavoitteeseen. On hieno juttu päästä pelaamaan näin isoista asioista. Yritetään tehdä vähän historiaa, Sinisalo toteaa.

Kun Suomi 13 ja puoli vuotta sitten kisapaikan EM-turnauksessa ratkaisi, pelattiin viimeinen ottelu Turussa Veritas Stadionilla Itävaltaa vastaan. Nyt Pikkuhuuhkajat pelaa lohkon päätösottelunsa samalla stadionilla.

– Sitäkin on mietitty. Nyt yritetään päästä siihen tilanteeseen, että meillä on siinä Turun pelissä mahdollisuus jatkoon. Jatkoonpääsyhaaveet on omissa käsissä. Jos me päästään viimeiseen peliin siinä tilanteessa, että voitto riittäisi meille, olisi se makea juttu ja hieno futistapahtuma koko Suomelle. Olisi makeaa pelata Turussa hyvällä kentällä ja fanien edessä kisapaikasta, Sinisalo hehkuttaa.

Tiistain superpäivään toivotaan yleisöä Pikkuhuuhkajienkin tueksi

20-vuotias maalivahti on ollut otettu siitä, että pelaajat äänestivät keskuudestaan juuri hänet joukkueen kapteeniksi. Sinisalon mukaan joukkueessa on kuitenkin muitakin johtajia.

– Tosi makeeta on ollut tämän joukkueen kapteenina toimia. Meillä on joukkueessa silti paljon johtajia, vaikka minulla se nauha onkin. Sen takia joukkue on siinä tilanteessa, että meillä on viimeisessä maaotteluikkunassa mahdollisuus jotain historiallista tehdä.

– Johtamiseen ei tarvita sitä nauhaa. Välikätenä (valmennusjohdon ja pelaajiston välillä) on ollut kivaa olla, mutta ei tätä olisi pystynyt hoitamaan ilman niitä muita johtohahmoja joukkueessa.

Ensi tiistaina Helsingissä vietetään maajoukkueiden superpäivää, kun ensin Pikkuhuuhkajat kohtaa Bolt Arenalla Azerbaidzhanin kello 16 ja sitten Huuhkajat Montenegron kello 19. Tapahtumatorillakin on monenlaista ajanvietettä.

Pikkuhuuhkajilla on jo illan suunnitelma valmiina. Pelin jälkeen joukkue menee yhdessä syömään, ja siirtyy sitten Olympiastadionille Huuhkajien kamppailua seuraamaan. Koulujen kesälomat ovat tuolloin jo alkaneet, joten Sinisalo toivoo katsomoiden täyttyvän.

– Olisi makeeta, jos saataisiin Boltille mahdollisimman paljon porukkaa meidän tueksi. Me yritetään tehdä jotain spesiaalia, ja hoidetaan homma täällä (Itävallassa) perjantaina kotiin. Sitten ruvetaan pelaamaan isoista asioista Suomessa.

– Toivottavasti saadaan porukkaa tähän tuplamaaotteluun. Käykää ensin Azerbaidzhan-matsissa ja siitä sitten Olympiastadionille, jos se vaan töiden kannalta onnistuu kaikille, maalivahti lähetti terveisinä kannattajille.

Pikkuhuuhkajien seuraava ottelu Itävalta-Suomi alkaa perjantaina kello 19 Suomen aikaa. Sitä voi seurata suorana Yle Areenasta.

Heikki Kuparinen
Twitter: @Heykki80


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.