Pikkuhuuhkajat sai ”värvättyä” joukkueeseensa syysjoukkueessa 2020 uuden kovan vahvistuksen. Tuolloin Pikkuhuuhkajissa teki ensiesiintymisensä Danderydissä Tukholman esikaupunkialueella syntynyt toppari Robin Tihi, joka oli edustanut alle 16-vuotiaiden maajoukkuetasolla synnyinmaataan Ruotsia.

Tihistä tuli välittömästi Juha Malisen valmentaman Suomen U21-maajoukkueen luottopelaaja. Tihi on pelannut jokaisessa sen jälkeisessä 15 maaottelussa Pikkuhuuhkajien avauskokoonpanossa. Hän on myös yksi vain kolmesta Suomen pelaajasta, jotka ovat pelanneet loppusuoralla olevissa EM-karsinnoissa maksimiminuutit, 630 peliminuuttia. Muut ovat kapteeni ja maalivahti Viljami Sinisalo sekä Tihin topparipari Ville Koski.

SuomiFutikselle keskiviikkona puhelimitse Itävallasta haastattelun antanut Tihi myöntää, ettei osannut odottaa aivan näin runsasta peliaikaa karsinnoissa. Ikänsä puolesta kun hän saa pelata myös seuraavissa EM-karsinnoissa. Tihi kertoo nauttivansa suuresta vastuusta, ja ottaa roolia kentällä myös puhuessaan paljon ja ohjatessaan toisia pelaajia.

– En arvannut, että näin paljon peliaikaa olisi tullut, mutta olen siihen tyytyväinen, Tihi toteaa.

Mikäli A-maajoukkuetehtävät eivät kutsu jo aiemmin, voi Pikkuhuuhkajat nauttia saman toppariparin saumattomasta yhteistyöstä seuraavissakin EM-karsinnoissa. Sekä Ville Koski että Tihi ovat nimittäin syntyneet vuonna 2002, kun karsintojen ”varsinainen” ikäluokka ovat vuosina 2000 ja 2001 syntyneet. Hongan toppari Koski on tehnyt Tihiin hyvän vaikutuksen.

– Joo, Ville Koski on tosi hyvä äijä kentällä ja kentän ulkopuolellakin.

LUE MYÖS: ”Elämä on yllätyksiä täynnä” – Veikkausliigatoppari ei osannut itsekään odottaa maksimivastuuta Pikkuhuuhkajissa

Omiksi vahvuuksikseen Robin Tihi listaa nopeuden ja pelinlukutaidon.

– Heikkouteni on, etten ole vielä niin fyysinen, mutta se tulee vielä, Tihi lupaa.

Erikoistilanteissa parantamisen varaa

Suomen kesäkuinen kolmen EM-karsintapelin rupeama alkaa perjantaina vieraspelillä Itävaltaa vastaan. Kotipelin Suomi voitti lokakuussa 3-1, ja itävaltalaisten hermokontrollikin oli koetuksella. Tihillä on ottelusta hyvät muistot.

– Se viime peli oli tosi kiva, ja siellä oli tosi hyvät fanit. Pelattiin muistaakseni Tampereella. Meillä oli hyviä vastaiskuja. Katsotaan, onko ne yhtä hyviä perjantaina.

Robin Tihi on pelannut Pikkuhuuhkajien EM-karsinnoissa maksimiminuutit. Kuva: Jimi Soinila

– Uskon, että me saadaan peleistä tuloksia, jos kaikki menee, kuten suunniteltu. Teen kaiken voitavani, jotta saadaan pisteet, jotka meidän on pakko saada lopputurnaukseen pääsemiseksi, Tihi lupaili ottelun alla.

20-vuotias toppari on sitä mieltä, että Suomi on onnistunut karsintojen aikana parhaiten puolustuspelaamisessa ja vastaiskuissa. Erikoistilanteissa on sen sijaan parantamisen varaa.

– Niistä voisi tehdä vähän enemmän maaleja.

Värnamossa vahvoja läpimurron merkkejä

Tihi on suurseura AIK:n kasvatti. Hän debytoi Allsvenskanissa jo kaudella 2020, jolloin peliminuutteja herui 13 AIK:n pääsarjaottelussa. Viime kausi vierähti lainalla Ruotsin toisella sarjaportaalla Eskilstunassa, ja täksi kaudeksi hänet lainattiin Allsvenskaniin nousseeseen IFK Värnamoon.

Kausi on sujunut Tihiltä erinomaisesti. Hän ollut avauksessa Värnamon jokaisessa ottelussa, ja kaksi kertaa hänet on valittu jopa Allsvenskanin kierroksen joukkueeseen. Yhdeksässä pelissä kymmenestä Tihi on pelannut täydet minuutit. Jos oli AIK:ssa toissa kaudella minuutit ajoittain vielä kortilla, on nyt ilmassa vahvoja läpimurtokauden merkkejä.

– Kausi on sujunut aika hyvin. Olen saanut paljon peliaikaa ja ollut avauksessa, joten hyvä fiilis minulla on. Hyvin on mennyt.

– Olen totta kai lainapestiin tyytyväinen. Kun lähtee lainalle, haluaa pelata niin paljon kuin pystyy.

Värnamon tulokset olivat aivan kauden alussa melko nihkeitä, mutta nyt voittoja on kertynyt jo kolme. Juuri ennen maaottelutaukoa joukkue kukisti sarjajohtaja Hammarbyn. Neljä nollapeliä kymmenestä ottelusta on hyvä näyte sarjanousijan laadukkaasta puolustuspelaamisesta.

– Meidän peli on ollut parempaa kuin tulokset. Nyt voitettiin kaksi peliä peräkkäin, ja tulostakin on alkanut tulla. Luulen, että me aletaan saada nyt enemmän pisteitä. Olemme aiemminkin pelanneet hyvin, mutta maaleja ei vain ole tullut, Tihi analysoi.

Tavoitteet huippusarjoissa

Vaikka Tihillä on sopimusta AIK:n kanssa kesään 2024, ovat tavoitteet hänelläkin paljon Allsvenskania pidemmällä.

– Jokainen jalkapalloilija haluaa olla isommassa liigassa, ja TOP 5 -liigassa. Totta kai minäkin haluan muiden tavoin Eurooppaan. Aikataulua en ole ajatellut. Ei minulla kiirettä ole, se voi tulla milloin vain.

AIK on Tihille ymmärrettävästi rakas ja tärkeä seura, sillä hän on kulkenut läpi koko AIK:n junioripolun ja katsonut aiemmin pelejä AIK:n fanikatsomosta. Kun hän pelaa AIK:n paidassa, on katsomossa tietysti myös omaa perhettä ja kavereita.

– Minun mielestäni AIK:n fanikulttuuri on tosi hyvä. Ne on hyviä faneja, jotka kannustaa aina joukkuetta, ja ovat tukena huonoina ja hyvinä aikoina, Tihi kiittelee.

Robin Tihi viettää tämän kauden pienellä Värnamon paikkakunnalla. Kuva: Jimi Soinila

Viime kautta lukuun ottamatta koko elämänsä Tukholmassa asuneelle Tihille muutto noin 20 000 asukkaan Värnamoon oli melkoinen muutos. Puolustaja kuitenkin kertoo, ettei vaadi asuinpaikaltaan kovin paljoa, koska viettää vapaa-aikansa enimmäkseen kotioloissa.

– Mutta jos vaikka serkku tulee käymään luonani Värnamossa ja kysyy, mitä voidaan tehdä, niin ei tekemistä niin paljoa ole, Tihi myöntää.

A-maajoukkueen suhteen ei vielä lopullista päätöstä

Tihi on nyt totuttu näkemään Suomen pelipaita yllään, mutta edustusoikeus A-maajoukkuetasolla hänellä on edelleen olemassa jopa kolmen maan paitaan: Suomen, synnyinmaansa Ruotsin ja isän kotimaan Marokon. Huuhkajien pelaajarinkiin kuuluva Jasin Assehnoun otti aikalisän Suomen maajoukkueesta, sillä hän pohtii myös Marokon edustamisen mahdollisuutta.

Oletko sinä jo tehnyt pysyvän maajoukkuevalintasi, Robin Tihi?

– Hyvä kysymys. En voi sanoa mitään muuta kuin, että saa nähdä.

Akuutti asia ei kuitenkaan ole, sillä tällä hetkellä Tihi keskittyy Pikkuhuuhkajiin eikä kilpakosijoista ole mitään kuulunut.

– Viime aikoina ei ole kyselty Ruotsin tai Marokon maajoukkueista. He tietävät, että olen nyt Suomen mukana ja kunnioittavat sitä, Tihi kertoo.

Tihin kolmesta kotimaasta vain Marokko on mukana marras-joulukuussa pelattavissa MM-kisoissa. Ehkä neljän vuoden päästä vuoden 2026 MM-kisoissa läsnä olisivat kaikki kolme maata?

– Koska Ruotsi ja Suomi eivät ole nyt mukana, niin totta kai kannustan MM-kisoissa Marokkoa. Kannustaisin näistä kolmesta aina sitä, joka menisi kisoissa pisimmälle, hyväntuulinen Tihi naurahtaa.

Tihi Huuhkajissa ja Tihi Helmareissa?

Suomen kieltä Tihi osaa erinomaisesti, vaikka pienestä Pirkanmaalla sijaitsevasta Vilppulan kunnasta (nykyisin Mänttä-Vilppula) kotoisin oleva äiti muuttikin Ruotsiin jo ennen Robinin syntymää. Selitys on osin siinä, että Tihi kävi koulunsa Tukholmassa suomenkielisessä koulussa.

Mahdollisesta A-maajoukkuekutsusta Tihi ei ole vielä Malisen eikä Markku Kanervan kanssa keskustellut.

– Siitä ei ole vielä puhuttu, koska me keskitymme sataprosenttisesti näihin (Pikkuhuuhkajien) karsintoihin, Tihi totesi.

Mutta kenties kaksin aina kaunihimpi? Sellainenkin skenaario voisi olla realistinen, että Tihi nähtäisiin tulevaisuudessa sekä Huuhkajien että Helmarien joukkueessa. Robin Tihin vuonna 2006 syntynyt pikkusisko Bianca Tihi pelaa nimittäin myös jalkapalloa AIK:ssa, ja niin ikään topparin pelipaikalla.

Sisko on nähty jo Ruotsin alle 16-vuotiaiden maajoukkueessa. Lisäksi hän oli mukana myös Marokon alle 17-vuotiaiden maajoukkueleirillä marraskuussa. Kenties isoveli voisi houkutella häntä myös Suomen suuntaan?

[readmore from=Tihi-Robin]

– Hän on vielä niin nuori, että en ole niin paljon siitä (maajoukkuevalinnasta) puhunut, mutta totta kai hän voisi olla hyvä pelaaja Helmareihin.

”Tihi” on tietysti tuttu suomalaisille jalkapallon ystäville jo entuudestaan, sillä Robin Tihin tontilla keskuspuolustuksessa pelasi Huuhkajien joukkueessa vuosina 1999-2009 Hannu Tihinen, jota puhuteltiin myös lempinimellä Tihi. Ruotsissa kasvaneelle Robin Tihille, joka oli seitsemänvuotias Tihisen lopettaessa maajoukkueessa, ei ”Rautavuori” kuitenkaan entuudestaan tuttu ollut.

– En tiennyt Tihisestä ennen kuin äitini kertoi minulle hänestä. Paljon muuta en hänestä tiedä.

Pikkuhuuhkajien tärkeä EM-karsintapeli Itävalta-Suomi alkaa perjantaina kello 19 Suomen aikaa. Ottelua voi seurata suorana Yle Areenasta.