Kolme kohokohtaa Suomen naisten EM-historiasta: Kun Palloliiton puheenjohtaja ei kestänyt jännitystä ja paluulennot lensivät roskikseen

© Kuva: Getty Images

Suomen naisten A-maajoukkue aloittaa perjantaina historiansa neljännen EM-lopputurnauksen. Suomi pelaa kisoissa todella kovassa B-lohkossa, jonka muut maat ovat Saksa, Espanja ja Tanska. Jatkopaikka olisi Helmareilta mieletön uroteko, mutta kaikki lähtee 0-0:sta, ja urheilussa on yllätyksiä ja venymisiä nähty ennenkin.

Nostamme kisojen kynnyksellä esiin kolme kohokohtaa Suomen aiemmasta EM-kisahistoriasta, yhden jokaisista kisoista. Aiemmin Suomi on pelannut EM-kisoissa vuosina 2005 (Englannissa), 2009 (kotikisat) ja 2013 (Ruotsissa).

11.6.2005 Blackpool: Suomi-Tanska 2-1

Suomi debytoi EM-tasolla samassa maassa missä kisat pelataan nytkin, Englannissa. Tuolloin kisoissa pelasi vain kahdeksan maata nykyisten kuudentoista sijaan, joten jo kisoihin pääseminen oli todella komea saavutus.

Historiallisessa EM-debyytissä Englantia vastaan Manchesterissa yli 29 000 katsojan edessä (silloinen kisaennätys) tasatilanne vaihtui lisäajalla 2-3-tappioksi. Tosin Englanti oli johtanut peliä jo 2-0, joten Suomi esitti hienosti sisuaan.

Toisessa ottelussa tuli maaliton tasapeli Ruotsia vastaan, joten kaikki oli auki vielä lohkovaiheen päätöskierroksella. Siinä Suomi otti Tanskasta riemukkaan 2-1-voiton ja eteni välieriin. Välierässä Saksa oli parempi maalein 4-1, eikä pronssiottelua pelattu. Paikka neljän parhaan joukossa on joka tapauksessa edelleen Suomen EM-historian paras saavutus.

Tanska-ottelussa Laura Kalmari ja Heidi Kackur veivät Suomen 2-0-karkumatkalle jo ensimmäisten 16 minuutin aikana, eikä Tanska onnistunut tasoihin nousemaan. Ottelun loppu oli niin jännittävä, että Palloliiton silloinen puheenjohtaja Pekka Hämäläinen livahti pelaajatunneliin, koska ei kestänyt jännitystä.

Jatkopaikka tuli Suomen joukkueenjohdolle sen verran iloisena ja isona yllätyksenä, että paluulennotkin piti järjestellä uusiksi. Suomen alkuperäinen paluulento oli nimittäin varattu lähtemään jo ennen välierää.

Suomen Anne Mäkinen valittiin vuoden 2005 EM-turnauksen parhaaksi pelaajaksi.

Näin riemukkaasti Suomi juhli välieräpaikkaa Englannissa pidetyissä EM-kisoissa vuonna 2005. Kuva: Getty Images

23.8.2009 Helsinki: Suomi-Tanska 1-0

Vuonna 2009 EM-kisat pelattiin Suomessa. Helmarien ottelut kokosivat Helsingin Olympiastadionille kotijoukkueen otteluihin reilut 16 000 katsojaa, ja kannattajien iloksi Suomi raivasi tiensä 12 maan EM-turnauksessa kahdeksan parhaan joukkoon. Puolivälierissä matka katkesi Englantiin.

Suomen avausottelussa vastaan asettui neljän vuoden takaa rakas vastus Tanska. Seurasin ottelua itsekin Olympiastadionin piippuhyllyllä, ja muistan hyvin, kuinka Suomen kapteenin Maija Saaren toisen jakson alussa oikealta sivurajalta antama vapaapotku liiteli kaikkien pelaajien yli Tanskan maaliin. Lopussa Tanska painoi rajusti päälle, mutta Suomen puolustus ja maalivahti Tinja-Riikka Korpela kestivät.

Toisestakin pelistä tuli voitto, kun Hollanti kaatui Laura Österberg Kalmarin kahden maalin avittamana 2-1. Kolmannessa pelissä tuli 0-1-tappio lohkojumbo Ukrainalle, mutta Suomi eteni silti jatkoon lohkonsa voittajana.

Maija Saari teki Suomen ensimmäisen maalin EM-kotikisoissa 2009. Kuva: Juha Tamminen

16.7.2013 Göteborg: Suomi-Tanska 1-1

Kolmanneksikin kohokohdaksi valikoituu ottelu rakasta Tanskaa vastaan, jonka Suomi kohtaa myös neljänsissä EM-kisoissaan alkulohkossaan. Kisat alkoivat Suomen osalta 0-0-tasapelillä Italiaa vastaan. Toisessa ottelussa emäntämaa Ruotsi oli Suomelle todella tyly, kun se läksytti itänaapuriaan maalein 5-0.

Tanskalla oli kuitenkin Suomen tavoin kahden kierroksen jälkeen vain yksi piste, joten molemmilla mailla oli yhä mahdollisuus jatkoon. Mia Brogaardin puolen tunnin kohdalla onnekkaalla kimmokkeella tekemä johtomaali loi Suomelle painetta. Suomi kuitenkin onnistui kuin onnistuikin tasoittamaan pelin 87. minuutilla, kun Annica Sjölund teki kulmapotkusta joukkueelleen kisojen ensimmäisen ja ainoan maalin.

Suomi haki lopussa vimmatusti voittomaalia, mutta ei yrityksissään onnistunut. Niinpä Tanska eteni lohkokolmosena jatkoon paremman maalieronsa turvin, vaikka molemmilla mailla pistesarakkeessa oli numero 2.

Nyt Suomi on valmis uusiin urotekoihin. Kenties näidenkin kisojen kohokohdaksi muodostuu Tanskan kohtaaminen, jotta perinne jatkuisi. Ainakin Suomen EM-saldo Tanskaa vastaan on hyvä 2-1-0.

Annica Sjölundin 1-1-tasoitusmaali piti Suomen jatkohaaveet elossa yhdeksän vuotta sitten, mutta kiri ei aivan johtanut tulokseen. Kuva: Getty Images

Heikki Kuparinen


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.