Jalkapallo on palannut kotiin – Wembleyllä huima yleisöennätys, voittomaali kuin sadusta!

© Kuva: Getty Images

Lontoon tarunhohtoisella Wembley-stadionilla pelattiin sunnuntai-iltana hieno naisten EM-turnauksen loppuottelu. Wembley oli myyty loppuun jo ennen kisojen alkua, joten Englannin ja Saksan välistä taistelua seurasi paikan päällä 90 000 katsojaa. Tunnelma ottelussa oli fantastinen.

Ottelun ensimmäinen iso käänne saatiin jo muutamaa minuuttia ennen aloituspotkua. Pelissä odotettiin Englannin Beth Meadin ja Saksan Alexandra Poppin taistelua kisojen kultaisesta kengästä ja uudesta yhden EM-turnauksen maaliennätyksestä (molemmat olivat tehneet kuusi maalia), mutta Popp putosi viime hetkillä kokoonpanon ulkopuolelle saatuaan lämmittelyssä lihasvamman.

Poppin paikan avauksessa otti Lea Schüller ja kapteenina Svenja Huth. Poppin vaihtuminen Schülleriin oli ainoa muutos Saksan avauksessa EM-välierän jälkeen, sillä jo semifinaalista koronan takia sivussa ollut Klara Bühl oli poissa vahvuudesta edelleen. Englannin avauskokoonpano oli välierän jälkeen muuttumaton.

Juttu jatkuu twiittien jälkeen.

Peli alkoi Englannin painostuksessa. Beth Mead ja Ellen White aiheuttivat Saksan maalivahti Merle Frohmsille vaikeuksia, mutta Saksan puolustus kesti. Saksalla puolestaan oli vaikeuksia päästä kunnon maalipaikoille ennen kuin maalinsuulle aiheutui kulmapotkusta kunnon ruuhka 25. peliminuutilla. VAR-kopissa tarkasteltiin myös videolta, osuiko pallo Leah Williamsonin käteen, mutta pilkulle palloa ei viety. Aineksia olisi saattanut ollakin.

Kaiken kaikkiaan avausjakso oli varsin tasainen. Englanti pääsi maalipaikoille hieman paremmin, mutta Saksa oli lähimpänä maalintekoa ruuhkatilanteessaan. Kummankin puolustus onnistui melko hyvin.

Saksa teki ensimmäisen pelaajavaihtonsa tauolla. Nuori Jule Brand otettiin vaihtoon, ja hänen tilalleen hölkkäsi Tabea Waßmuth. Waßmuth pääsikin ensimmäiseen maalipaikkaansa vain pari minuuttia myöhemmin Lucy Bronzen ja Millie Brightin haparoitua laidalla. Waßmuthin laukaus oli kuitenkin liian heppoinen ja helppo Mary Earpsin kopattavaksi.

Saksa tuli toiselle jaksolle ensimmäistä aggressiivisemmin ja löi painetta kohti Englannin maalia. Myös fyysisyys lisääntyi, ja meni osin ylikin. Sekä turnauksen varoitustilaston ykkönen Lena Oberdorf että Lea Schüller saivat varoituksen vain noin minuutin sisällä.

62. peliminuutilla Wembley sitten räjähti. Loistavaa turnausta pelannut Keira Walsh lähetti loistavan pystysyötön karkuun kirmanneelle Ella Toonelle. Kuusi minuuttia aiemmin kentälle vaihdettu Toone pääsi tuoreilla jaloilla vastatusten maalivahti Frohmsin kanssa eikä päätäkään huimannut. Toone chippasi taitavasti ja tarkasti pallon yli vastaantulleen saksalaisvahdin ja tuuletti sydämensä kyllyydestä.

Toonen maalin tienoilla varmistui, että Alexandra Popp ja Beth Mead jakavat turnauksen maalitilaston voiton kuudella tekemällään maalilla, eikä uutta yksien kisojen maaliennätystä syntynyt. Mead nimittäin loukkaantui hetki ennen Toonen maalia kaksinkamppailutilanteessa ja joutui tulemaan vaihtoon.

Saksa ei Englannin johtomaalista häkeltynyt, vaan oli tasoittaa pelin melkein välittömästi. Lina Magullin laukaus osui silti vain maalin kehikkoon. Saksa oli kuitenkin ensimmäistä kertaa koko turnauksessa tappiolla, joten jostain sen pitäisi tasoitusmaali pystyä kaivamaan.

Pakko Saksan oli painaa päälle. 75. minuutilla Giulia Gwinn heitti laukauksen ja syötön välimuodon boksiin, mutta Sydney Lohmann ei aivan yltänyt palloon.

Seuraavaksi Felicitas Rauch tavoitteli laukauksellaan tyhjänä ammottanutta takanurkkaa, mutta Englannin kapteeni Leah Williamson onnistui vedon blokkaamaan.

79. minuutilla Saksa lopulta onnistui hienon pallonliikuttelun päätteeksi. Pallo sahasi nopeasti pelaajalta toiselle, ja lopuksi Tabea Waßmuth lähetti oikealta matalan syötön maalin edustalle. Lina Magull rynni paikalle ja jatkoi taitavasti ykkösellä pallon vastustamattomasti verkkoon. Varsinaisen peliajan viimeiselle kymmenminuuttiselle lähdettiin 1-1-tasatilanteesta.

Saksa antoi tasoitusmaalin jälkeen Englannin taas pitää palloa. Ilmassa oli odottava tunnelma, ja jatkoaika alkoi häämöttää. Yhden loistavan maalitilaisuuden Englanti sai, kun sille tuomittiin vapaapotku noin 24 metristä hyvästä sektorista. Mitään vaarallista kotijoukkue ei kuitenkaan vaparista aikaiseksi saanut.

Ote siirtyi toisella puoliajalla melko selvästi Saksalle, vaikka Englanti 17 minuutin ajan ottelua johtikin. 1-1 vastasi kuitenkin hyvin pelitapahtumia, lukuun ottamatta Saksalle avausjaksolla antamatta jäänyttä rangaistuspotkua tilanteesta, josta varmasti puhuttaisiin vielä. Varsinkin, jos Englanti voittaisi pelin.

Edessä oli jatkoaika. Sen alkaessa Englanti oli tehnyt jo viisi pelaajavaihtoa, ja Saksakin teki neljäntensä, kun Linda Dallmann korvasi tasoitusmaalin tehneen Magullin.

Ennen jatkoajan alkua vahvistettiin EM-kisojen uuden katsojaennätyksen syntyneen – miesten ja naisten kisat huomioituna. Ottelussa oli paikan päällä 87 192 katsojaa. Entinen ennätysyleisö oli miesten EM-kisojen loppuottelussa Madridissa vuonna 1964. Ottelua Espanja-Neuvostoliitto seurasi Santiago Bernabéulla 79 115 katsojaa.

Jatkoajalla pelattiin tarkasti, ja jalkakin taisi molempien joukkueiden pelaajia jo alkaa painaa. Kummallekaan maalivahdille ei jatkoajan ensimmäisellä 15-minuuttisella torjuntoja kertynyt, eivätkä he tainneet edes koskea palloon. 105 pelatun minuutin jälkeen ottelutilastot olivat äärimmäisen tasaiset. Pallonhallinta oli 50-50, kulmapotkut 6-6 ja monet muutkin keskeiset tilastot lähes tasan. Saksa johti maalintekoyrityksiä 15-9, mutta Englanti laukauksia kohti maalia 5-2.

111. minuutilla oli englantilaisyleisön taas aika juhlia. Englanti sai kulmapotkun, ja sankarin viittaan tarttui hetki Toonen 1-0-maalin jälkeen kentälle Beth Meadin tilalle vaihdettu Chloe Kelly. Pallo pomppi maalinedustalla. Kelly suti vielä ensimmäisellä yrityksellä pallosta ohi, mutta onnistui törkkäämään toisella yrityksellä pallon maaliin. Hän malttoi vielä odottaa paitsioratkaisun ennen kuin riisui paitansa ja tuuletti villisti 2-1-osumaa.

Maali oli 24-vuotiaan Kellyn ensimmäinen EM-turnauksessa ja ylipäätään ensimmäinen A-maaottelutasolla.

Enää Saksa ei noussut. Englanti voitti loppuottelun 2-1 ja juhlii ensimmäistä naisten arvoturnausvoittoaan. Jalkapallo on palannut kotiin.

Englannin valmentaja Sarina Wiegman on nyt tuplamestari, sillä viisi vuotta sitten hän valmensi kotimaansa Alankomaat euroopanmestaruuteen, niin ikään kotiturnauksessa.


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.