Naisten EM-kisaennakko, lohko A: kisojen ainoa ensikertalainen haastaa emäntämaan

© Kuva: Getty Images

Naisten EM-kisat pääsevät vihdoin vauhtiin 6. heinäkuuta. Englannissa pelattavat kisat piti pelata alun perin kesällä 2021, mutta niitä siirrettiin, koska koronapandemia siirsi miesten EM-kisat ja Tokion olympialaiset viime vuodelle.

Englanti emännöi naisten EM-turnausta nyt toisen kerran. Ensimmäisen kerran kisat pelattiin Englannissa vuonna 2005, jolloin myös Suomi teki EM-kisadebyyttinsä. Euroopan kerma on totisesti paikalla, sillä kaikki aiemmissa 12 turnauksessa neljän parhaan joukkoon sijoittuneet maat ovat mukana nytkin. Kisoissa on nyt toisen kerran yhteensä 16 maata.

Vaihtuvuus edellisistä kisoista on ollut pientä. Viimeksi mukana olleista poissa ovat Skotlanti ja Venäjä, ja näiden tilalle ovat tulleet Suomi ja kisojen ainoa ensikertalainen Pohjois-Irlanti.

SuomiFutis käy läpi kunkin alkulohkon ennakkoasetelmia ja luo pikavilkaisun kisajoukkueisiin. Samalla esittelemme koko kisojen suurimmat suosikitkin. Ensin käsittelyyn pääsee lohko A, jonka suosikki on emäntämaa Englanti.

Englanti

9. EM-kisat, 2017 välierissä, paras sijoitus hopea (1984 ja 2009)

Englannin pitkäaikainen kapteeni Steph Houghton putosi lopullisesta kisajoukkueesta, koska ei toipunut ajoissa pelikuntoon. Houghton ei ollut pelannut sitten tammikuun. Myös Arsenalin kapteeni Jordan Nobbs on kisoista sivussa polvivamman vuoksi.

Chelsean tärkeä hyökkääjä Fran Kirby sen sijaan toipui parahiksi ajoissa kuntoon päästäkseen mukaan kisoihin. Kirbyn ohella Englannin avainpelaajiin lukeutuvat muun muassa Lucy Bronze, Ellen White ja Nikita Parris.

Englannin viimeaikaiset hyvät otteet ja oikea kehityssuunta antavat kotiyleisölle luvan toivoa maan ensimmäistä mestaruutta arvokisoissa. Sitä tavoitetta varten Englannin päävalmentajaksikin palkattiin menestynyt hollantilaisvalmentaja Sarina Wiegman, edellisten EM-kisojen mestarivalmentaja.

Old Traffordilla pelattavassa EM-kisojen avausottelussa Englanti-Itävalta tullaan mitä todennäköisimmin tekemään kisahistorian uusi yleisöennätys. Vanha ennätys on 41 301 katsojaa vuoden 2013 EM-finaalissa.

Norja

12. EM-kisat, jäi 2017 alkulohkoon, parhaat saavutukset kaksi mestaruutta (1987 ja 1993)

Norjan joukkueessa päähuomion saa viiden vuoden poissaolon jälkeen maajoukkueeseen palannut Ballon d’Or -voittaja Ada Hegerberg, 26. Ainoa tähti Lyonin hyökkääjä ei kuitenkaan ole. Joukkueessa pelaavat myös muun muassa Barcelonan laitahyökkääjä Caroline Graham Hansen sekä Chelsean kaksikko, keskikenttäpelaaja Guro Reiten ja kokenut puolustaja Maren Mjelde, joka toipui parahiksi vammastaan.

Edellisissä EM-kisoissa Norja alisuoritti ja jäi pisteittä ja maaleitta lohkonsa jumboksi. Nyt se on suosikki kakkospaikalle, joskin Itävalta tarjoaa kovan haasteen. Maalivahtiosasto on Norjan iso kysymysmerkki, sillä ykkösvahti Cecilie Fiskerstrand on sivussa polven ristisidevamman vuoksi. Nykyinen torjujakolmikko on maajoukkueessa erittäin kokematon. Kaikki maalivahdit pelaavat Norjan pääsarjassa.

Barcelonan Caroline Graham Hansen on Norjan ehdottomia avainpelaajia. Kuva: Getty Images

Itävalta

2. EM-kisat, viimeksi mukana 2017, paras sijoitus välieräpaikka (2017)

Itävalta yllätti viime kisoissa etenemällä aina välieriin. Se päästi viidessä pelissään vain yhden maalin, pudotti Espanjan rankkarikisassa ja taipui välierissä Tanskalle niin ikään rankkareilla. Puolustus oli valttia myös näiden kisojen karsintalohkossa, jossa Itävalta piti nollat yhtä vaille kaikissa peleissä taipuen vain kolmesti vieraissa Ranskalle.

Pitävä puolustus lienee Itävallan vahvin valtti. Joukkueen takalinjat pursuvat kokemusta, ja maalia vartioi Arsenalin erinomainen Manuela Zinsberger. Muita tähtipelaajia ovat Bayern Münchenin keskikenttäpelaaja Sarah Zadrazil ja Hoffenheimin tehohyökkääjä Nicole Billa.

Taistelee Norjan kanssa jatkopaikasta.

Pohjois-Irlanti

  1. EM-kisat

Pohjois-Irlanti on kisojen ainoa debytantti ja FIFA:n rankingissa matalimmalla sijaluvulla oleva maa. Sille on varattu lohkossa lähinnä kiusaajan rooli, ja yksikin piste on erittäin tiukassa. Karsintalohkossaan Pohjois-Irlanti hävisi Norjalle kahdesti tylyin lukemin 0-6, mutta ylsi silti lohkon kakkoseksi. Jatkokarsinnassa kukistui Ukraina yhteismaalein 4-1.

Suurin osa Pohjois-Irlannin maajoukkueen pelaajista pelaa Pohjois-Irlannin omassa sarjassa, eikä suuria tähtiä joukkueesta löydy. Tärkeimmät pelaajat ovat viisi maalia karsinnoissa tehnyt Rachel Furness, joka nousi seurajoukkueensa Liverpoolin kanssa ensi kaudeksi Englannin Naisten Superliigaan, sekä Evertonin hyökkääjä Simone Magill.

Heikki Kuparinen
Twitter: @Heykki80


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.