Naisten EM-kisaennakko, lohko C: Joko nyt, Ruotsi?

© Kuva: Getty Images

Naisten EM-kisat pääsevät vihdoin vauhtiin 6. heinäkuuta. Englannissa pelattavat kisat piti pelata alun perin kesällä 2021, mutta niitä siirrettiin, koska koronapandemia siirsi miesten EM-kisat ja Tokion olympialaiset viime vuodelle.

SuomiFutis käy läpi kunkin alkulohkon ennakkoasetelmia ja luo pikavilkaisun kisajoukkueisiin. Samalla esittelemme koko kisojen suurimmat suosikitkin. Nyt käsittelyvuorossa on lohko C, jossa pelit alkavat 9.7. Lohkossa pelaavat muun muassa euroopanmestaruutta puolustava Hollanti sekä viime kesän olympiafinalisti Ruotsi.

Hollanti

4. EM-kisat, mestari vuonna 2017, paras sijoitus mestaruus (2017)

Hollanti debytoi EM-tasolla vasta vuonna 2009, mutta pelaa nyt neljännet EM-kisat putkeen. Viime kisoissa se juhli mestaruutta, Hollannissa pelatuissa kotikisoissa.

Hollannin mestaruusvalmentaja Sarina Wiegman siirtyi viime vuonna Englannin valmentajaksi, ja Hollantia valmentaa nyt puolestaan englantilaisvalmentaja, Mark Parsons. Parsonsin joukkueen kaksi johtotähteä ovat Arsenalin maalitykki Vivianne Miedema, joka teki viime vuonna olympialaisissa 10 maalia neljässä pelissä, sekä Barcelonan Lieke Martens, edellisten EM-kisojen parhaaksi valittu pelaaja.

Uutena vahvistuksena Hollannin keskikentälle liittyi tänä vuonna Espanjassa syntynyt Damaris Egurrola, joka pelaa suurseura Lyonissa. Toinen Lyonin pelaaja Danielle van de Donk ei ole pelannut sitten marraskuun loukkaantumisen takia, mutta on mukana joukkueessa. Hyökkäyksessä mielenkiintoinen tulokas on PSV:n 18-vuotias tulevaisuuden nimi Esmee Brugts.

Joukkueen kapteeni on kokenut 32-vuotias maalivahti Sari van Veenendaal. Ryhmästä ulos jätettiin monissa liemissä keitetty kova taistelija Shanice van de Sanden, 29, joka on tehnyt Hollannille 21 maalia 95 ottelussa.

Hollanti ei ole välttämättä suurimpia suosikkeja näissä kisoissa, mutta kamppailee varmasti ainakin välieräpaikasta.

Ruotsi

11. EM-kisat, vuonna 2017 puolivälierissä, paras saavutus mestaruus (1984)

Ruotsi oli naisten EM-kisahistorian ensimmäinen mestari vuonna 1984, mutta toista kertaa se ei ole onnistunut arvoturnausta voittamaan. Viime vuonna Ruotsi pääsi erittäin lähelle, mutta Kanada oli olympiafinaalissa parempi rangaistuspotkukilpailussa. Näihin kisoihin Ruotsi lähtee varmasti mestaruus mielessään, eikä tavoite ole epärealistinen.

Peter Gerhardssonin valmentamassa joukkueessa on peräti 19 samaa pelaajaa kuin viime vuonna olympialaisissa. Tolppien välissä pelaa kokenut 39-vuotias Hedvig Lindahl ja puolustuksen pitää koossa Chelsean loistava Magdalena Eriksson. Keskikentällä pelaavat muun muassa Real Madridin Kosovare Asllani ja 37-vuotias kapteeni Carolin Seger. Maaleja odotetaan Arsenalin Stina Blacksteniukselta ja Barcelonan Fridolina Rolföltä.

Ruotsilla on laadukas joukkue, jolla on aidot mahdollisuudet taistella kisoissa mestaruudesta. Olympiafinaalin tappio jätti varmasti hampaankoloon paljon, ja toista tilaisuutta ei haluta hukata. Jatkopaikat lohkosta Hollannin ja Ruotsin pitäisi ottaa jopa leikiten.

Magdalena Eriksson on maailman parhaita puolustajia. Kuva: Getty Images

Sveitsi

2. EM-kisat, 2017 lohkovaiheessa

Sveitsi selviytyi kisoihin vain täpärästi, sillä se oli karsintalohkonsa kakkonen ja voitti jatkokarsinnoissa Tshekin vasta rangaistuspotkukilpailussa. Sveitsi saa jalkeille uskottavan EM-kisatason joukkueen, jossa on joitain tähtiä laadukkaissa seurajoukkueissa, mutta jatkopaikka olisi jättiyllätys.

Sveitsin tähtiä ovat Barcelonan puolustaja Ana-Maria Crnogorcecic, PSG:n keskikenttäpelaaja Ramona Bachmann ja joukkueen kapteeni, Arsenalia edustava Lia Wälti. Tärkeä Aston Villan laitahyökkääjä Alisha Lehmann jäi kisoista pois, koska ei kokenut olevansa ”henkisesti valmis” kisoja varten.

Sveitsin vire on ollut tänä vuonna varsin kehno, sillä se ei ole voittanut ainuttakaan vuoden 2022 viidestä ensimmäisestä ottelustaan. Aivan kisojen alla Saksa läksytti Sveitsiä maalein 7-0.

Portugali

2. EM-kisat, vuonna 2017 lohkovaiheessa

Portugalille aukesi EM-kisoihin takaportti, kun Venäjä suljettiin EM-kisoista sen Ukrainassa aloittaman brutaalin sodan takia. Suomelle Portugali on hyvin tuttu, sillä maat pelasivat samassa lohkossa ja Helmarien EM-kisapaikka sinetöityi 1-0-voitolla Portugalista Helsingissä helmikuussa 2021. Lohkokakkosena Portugali eteni jatkokarsintaan, jossa se hävisi Venäjälle yhteismaalein 0-1, mutta paikka siis aukesi takaportin kautta.

Portugalin johtava pelaaja on 27-vuotias hyökkääjä Jessica Silva, joka on pelannut kotimaansa lisäksi uransa aikana jo Ruotsissa, Espanjassa, Ranskassa ja USA:ssa. Nykyisin Silva edustaa Benficaa.

Vasta toukokuun alussa tiedon kisapaikastaan saanut Portugali taistelee pisteistä lähinnä Sveitsiä vastaan, mutta Hollannin ja Ruotsin haastaminen ei kuulosta realistiselta. Vaikka paikka kisoissa aukesi myöhään, oli Portugali ensimmäinen kisajoukkueensa julkistanut maa.

Heikki Kuparinen
Twitter: @Heykki80


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.