Naisten EM-kisaennakko, lohko D: Onko Ranska valmis menestymään vai hajoaako peli ristiriitoihin?

© Kuva: Getty Images

Naisten EM-kisat pääsevät vihdoin vauhtiin 6. heinäkuuta. Englannissa pelattavat kisat piti pelata alun perin kesällä 2021, mutta niitä siirrettiin, koska koronapandemia siirsi miesten EM-kisat ja Tokion olympialaiset viime vuodelle.

SuomiFutis käy läpi kunkin alkulohkon ennakkoasetelmia ja luo pikavilkaisun kisajoukkueisiin. Samalla esittelemme koko kisojen suurimmat suosikitkin. Viimeisenä vuoroon tulee lohko D, jossa pelit alkavat 10.7. Lohkon selkeä ykkössuosikki on Ranska, mutta toisesta jatkopaikasta tullaan käymään armottoman kovaa kilpailua.

Ranska

7. EM-kisat, vuonna 2017 puolivälierissä, paras sijoitus puolivälieräpaikka (2009, 2013 ja 2017)

FIFA-rankingin kolmantena oleva Ranska on naisfutiksen paras maa, joka ei ole voittanut vielä mitään merkittävää, ei edes ensimmäistä mitalia arvokisoista. Nyt sen pitäisi ehdottomasti edetä vähintään välieriin, eikä mestaruuskaan ole utopiaa.

Ranskaa on valmentanut vuodesta 2017 ristiriitainen persoona Corinne Diacre, jolla on ollut erimielisyyksiä monien tähtipelaajien kanssa. Näiden hankausten takia joukkueesta ovat poissa muun muassa neljä kertaa maailman parhaaksi valittu maalivahti Sarah Bouhaddi, Mestarien liigan loppuottelussa upean maalin tehnyt Amandine Henry sekä legendaarinen Eugènie Le Sommer, Ranskan kaikkien aikojen paras maalintekijä.

Myös Bayern Münchenin hyökkääjän Viviane Asseyin odotettiin olevan joukkueessa. Sivussa on myös PSG:n Kheira Hamraoui, joskin johtuen osin luultavasti myös dramaattisesta pahoinpitelytapauksesta PSG:n joukkueessa syksyllä (Hamraoui tapaukseen syytön).

Laatua pitkälti PSG:n ja Lyonin pelaajista koostuvasta joukkueesta löytyy silti. Suvereeni johtaja on tietenkin pitkänhuiskea huipputoppari Wendie Renard, joka on voittanut Lyonissa seurajoukkueurallaan kymmeniä pokaaleja. 21-vuotias seurakaveri Selma Bacha on puolestaan puolustuksen tulevaisuuden nimiä. Hänet valittiin Mestarien liigan tähdistöjoukkueeseen ja vuoden nuoreksi pelaajaksi.

Hyökkäyksessä läpimurtoa odotetaan Marie-Antoinette Katotolta. Maalintekoon pystyviä pelaajia ovat myös Sandy Baltimore, Kadidatou Diani, Delphine Cascarino ja Melvine Malard.

Vaikka poissaolijat ovat nimekkäitä, on Ranskalla erittäin laadukas joukkue, jolla on rahkeita mennä pitkälle. Siitä kertoo muun muassa 12 ottelun voittoputki ennen EM-kisoja sekä se, että se oli ainoa maa, jonka verkkoon ei tehty EM-karsinnoissa yhtään maalia. Jos menestystä ei nytkään tule, luulisi valmentaja Diacren aseman horjuvan. Alkulohkossaan Ranska on täysin suvereeni suosikki. Menestyksen suurin uhka on joukkueen sisäisen harmonian kestäminen, sillä Diacren aikakauteen on myrskyjä mahtunut.

Selma Bachan tähti on vahvassa nousukiidossa. Kuva: Getty Images

Italia

12. EM-kisat, 2017 lohkovaiheessa, paras saavutus hopeamitalit (1993 ja 1997)

Kokenut EM-kävijä Italia oli vielä 80-90-luvuilla kuusissa peräkkäisissä kisoissaan välierävaiheessa, mutta tälle vuosituhannelle tultaessa monet muut maat ajoivat sen ohi. Nyt Italia mielii ainakin takaisin pudotuspelivaiheeseen, ja saattaa siinä onnistuakin.

Italia sijoittui EM-karsintalohkossaan Tanskan jälkeen toiseksi, mutta pääsi kisoihin ilman jatkokarsintoja yhtenä kolmesta parhaasta lohkokakkosesta. Nyt Italian futiksessa on nousujohteisuutta, sillä selvisihän Juventuskin tällä kaudella ensi kertaa Mestarien Liigan puolivälieriin.

Joukkueen runko koostuukin pitkälti Juventuksen tähtipelaajista. Suurimpia tähtiä ovat hyökkäyksen kokenut kaksikko Cristiana Girelli ja Barbara Bonansea, joka repii puolustuksia rikki Serie A:ssa ja eurokentillä. Puolustuksessa päälliköi 33-vuotias Sara Gama. Koko Italian kisajoukkue pelaa maan omassa pääsarjassa.

Belgia

2. EM-kisat, vuonna 2017 lohkovaiheessa

Belgia eteni kisoihin lohkovoittajana voittaen kahdeksasta karsintapelistään seitsemän ja hävittyään vain vieraissa Sveitsille. Alkulohkosta sillä on mahdollisuuksia edetä jatkoon, mutta välieräpaikka olisi jo ison luokan yllätys.

Belgian tähtipelaaja on Lyonin Janice Cayman, 33. Kiinnostavia muita pelaajia ovat ainakin 25-vuotias Hoffenheimissa loistanut Tine De Caigny sekä hyökkääjä Tessa Wullaert.

Islanti

4. EM-kisat, vuonna 2017 lohkovaiheessa, paras sijoitus puolivälieräpaikka (2013)

Islanti on vakiinnuttanut paikkansa EM-tasolla, sillä Englannissa pelattava turnaus on sille jo neljäs putkeen. Se antoi karsintalohkossa myös hyvän osoituksen iskukyvystään pakottamalla Ruotsin Islannissa 1-1-tasapeliin. Kisoihin Islanti selvisi ilman jatkokarsintaa yhtenä parhaista lohkokakkosista.

Islannin tähti ja tunnetuin pelaaja on Lyonia edustava joukkueen kapteeni, keskikenttäpelaaja Sara Björk Gunnarsdottir, joka on Islannin kautta aikain maaottelutilaston ykkönen. Myös Orlando Priden 33-vuotiaalla Gunnhildur Yrsa Jonsdottirilla on kokemusta vaikka muille jakaa.

Lisäksi Islannilla on runsaasti kiinnostavia tulevaisuuden lupauksia. Yksi heistä on 21-vuotias laitahyökkääjä Sveindis Jane Jonsdottir, joka pelasi Wolfsburgin Mestarien liiga -otteluissa erinomaisesti. 18-vuotias maalivahtilupaus Cecilia Ran Runarsdottir puolestaan vietti kevätkauden lainalla Bayern Münchenissä.

Islanti voi hyvin taistella lohkossaan jatkopaikasta yhdessä Belgian ja Italian kanssa, mutta lohkovoitto on ennakkokaavailussa varattu Ranskalle.

Heikki Kuparinen
Twitter: @Heykki80


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.