Englannin jalkapalloliitto (FA) aikoo kokeilla alle 12-vuotiaiden pelaajien puskukieltoa, kertoo BBC.

Päätös on seurausta tutkimuksista, joiden mukaan entiset jalkapalloilijat kuolevat aivosairauksiin muita ihmisiä todennäköisemmin.

West Bromwichin entinen hyökkääjä Jeff Astle ja Englannin vuoden 1966 MM-kisajoukkueen jäsenet, kuten Jack Charlton ja Nobby Stiles, ovat kuolleet sairastuttuaan aivojen toimintaan liittyviin sairauksiin, joiden uskotaan liittyvän läheisesti pallojen puskemiseen.

Manchester Unitedin suurlegendalla Sir Bobby Charltonilla taas on todettu dementia.

BBC:n mukaan jalkapalloilua ja päävammoja koskevat tutkimukset ovat osoittaneet, että ammattilaisjalkapalloilijat kuolevat dementiaan kolme ja puoli kertaa todennäköisemmin kuin samanikäiset ihmiset yleisessä väestössä.

Jalkapallon säännöistä päättävä kansainvälinen elin (IFAB) on antanut FA:le luvan ottaa kokeilun käyttöön kauden 2022-23 alusta alkaen.

– Jos kokeilu onnistuu, tavoitteena on poistaa tahallinen puskeminen kaikista jalkapallo-otteluista alle 12-vuotiaiden ja sitä alemmilla tasoilla kaudesta 2023-24 alkaen, FA kommentoi lausunnossaan.

Englannissa, Skotlannissa ja Pohjois-Irlannissa ei enää opeteta 11-vuotiaita tai sitä nuorempia lapsia puskemaan palloa harjoituksissa, ja FA:n valmentajille antamissa ohjeissa rajoitetaan myös sitä, kuinka paljon vanhemmat lapset saavat puskea.

Viime vuonna uusissa ohjeissa suositeltiin, että Englannin ammattilaisjalkapalloilijat saisivat harjoituksissa puskea voimakkaasti enintään kymmenen kertaa viikossa.