HELSINKI. HJK otti vakuuttavan 1-0-voiton kotikentällään Mariborista ja eteni yhteismaalein 3-0 Eurooppa-liigan playoff-kierrokselle. Samalla HJK varmisti vähintään Konferenssiliigan lohkovaihepaikan historiallisesti jo toisena vuotena peräkkäin ja miljoonien eurojen palkintorahat.

Töölön jalkapallostadionilla tunnelma oli heti alusta alkaen katossa. HJK:n kannattajat olivat varustautuneet otteluun komealla tifolla, joka peitti koko eteläisen katsomopäädyn (lue lisää).

Bolt Arenalle oli saapunut varsin komea yleisömäärä, yli 6 000 katsojaa. HJK markkinoi ottelua tällä viikolla näkyvästi Helsingin keskustassa ja UEFA Super Cupin yhteydessä. Markkinointi ei selvästikään mennyt hukkaan, sillä itäkatsomo sekä eteläinen pääty myytiin jo hyvissä ajoin käytännössä loppuun.

HJK lähti otteluun 3-4-3-muodolla, mutta heti alusta alkaen HJK laski puolustaessa matalaan 5-4-1-blokkiin. Klubi kärkkyi tilanteenvaihtoja, ja niissä se oli ensimmäisellä puoliajalla vaarallisimmillaan. Lucas Lingman väläytteli pariin otteeseen erinomaista syöttövalikoimaansa kääntämällä pelin painopistettä nopeilla puolenvaihdoilla.

HJK:n kannattajilta nähtiin heti ottelun alussa komea tifo. Kuva: Juho Hirvonen.

HJK lähti vastahyökkäyksiin terävästi Malikin ja Bojan Radulovicin voimin. Oikealta laidalta David Browne ja Casper Terho pyrkivät nopeasti nousta tukemaan hyökkäyksiä.

Maribor pyrki löytämään tiloja HJK:n tiiviin blokin väleistä, mutta vaarallisimmat tekopaikat sekin sai nopeista tilanteenvaihdoista. Jan Repas haastoi 12. minuutilla hyvin ja sai jalkansa vapaaksi boksin ulkopuolella. Kova ja tarkka laukaus meni HJK:n onneksi hieman ohi vasemmalta.

Pelin kuva oli ensimmäisellä puoliajalla selkeä. HJK antoi Mariborin hallita palloa muodon ulkopuolella, mutta lähti nopeasti hyökkäämään, kun sai pallonriiston.

Ajoittain Klubilla oli turhankin kiire. HJK:n päävalmentaja Toni Koskela sanoi ennen ottelua, että HJK:n tulisi onnistua kontrolloimaan peliä myös pallon kanssa. Muutamaan otteeseen HJK pyrki liian nopeasti Mariborin puolustuslinjan taakse, vaikka pallonhallinta olisi ollut ehkä järkevämpi ratkaisu. Toisaalta Mariborin alin linja oli korkealla, ja puolustajien takana oli isoja tiloja.

Reilun puolen tunnin kohdalla HJK sai pallon maaliinkin, mutta osumaa ei hyväksytty. Santeri Hostikan vapaapotku löysi maalin edestä vapaana olleen Malikin, joka puski pallon varmasti maaliin. Malik oli kuitenkin tehnyt itselleen tilaa rikkeen arvoisesti.

Alla olevassa kuvassa HJK:n avauskokoonpano. Jos et näe alla olevaa kuvaa, näet sen tästä.

Aivan ensimmäisen puoliajan lopulla Maribor sai ehkäpä puoliajan vaarallisimman paikan, jonka HJK:n puolustus selvitti kuitenkin niukasti. Oikealta laidalta lähtenyt aikainen keskitys oli erinomainen, mutta Mariborin hyökkääjä ei aivan yltänyt keskitykseen ensimmäisenä.

Ensimmäisen puoliajan lisäajalla koettiin vielä sydämentykytyksiä, kun HJK:n kapteeni Miro Tenho meni keskityspalloon boksin sisällä kovaa. Mariborin hyökkääjä Roko Baturina jäi kamppailutilanteen jälkeen maahan makaamaan, mutta erotuomari Tobias Stieler ei nähnyt tilanteessa rikettä.

”Eurooppaan, Eurooppaan”

Maribor aloitti toisen puoliajan panostamalla entistä enemmän hyökkäyksiinsä oltuaan yhteismaaleissa yhä kahden maalin takamatkalla. HJK jatkoi vahvassa matalassa blokissaan kärkkyen mahdollisuuksiaan vastahyökkäyksiin.

Pariin otteeseen Maribor pääsi hallitsemaan peliä boksin tuntumassa, mutta todellista vaaraa vierailijat eivät onnistuneet luomaan. Mariborin nostettua riskitasoja, HJK oli koko ajan lähellä päästä vaarallisiin vastahyökkäyksiin, ja pian se myös sellaiseen pääsi.

54. minuutilla Bolt Arenalla desibelit nousivat. HJK hyökkäsi keskustasta. Lingman tarjoili loistavan murtavan syötön rikkoen Mariborin puolustuslinjan keskeltä. Hostikan ensimmäinen kosketus hipoi täydellisyyttä ja toisella kosketuksella pallo lähti voimalla ja tarkasti vasempaan alakulmaan. 1-0, yhteismaaleissa 3-0.

Miljoonien eurojen potti

HJK saattoi jo haistaa Töölön nurmella pian toimistolle saapuvat setelipinot, joita vähintään Konferenssiliigan lohkovaihe toisi tullessaan. HJK:n kannattajat aloittivat maalin jälkeen luottavaisena jo laulamaan ”Eurooppaan, Eurooppaan”.

Klubi teki historiallisen tempun suomalaisessa jalkapallossa. Yksikään suomalaisseura ei ole aiemmin edennyt europelien lohkovaiheeseen kahtena vuotena peräkkäin. Viime kaudella HJK pelasi nimenomaan Konferenssiliigan lohkovaiheessa.

Se on temppu, jota HJK:lta on pitkään odotettu. UEFA:n viime vuonna lanseerattu Konferenssiliiga on nostanut HJK:n taloudellisesti aivan ylivoimaiselle tasolle Suomessa. Toki HJK:n on pitänyt raivata tiensä sinne.

Otteluparin voitto tarkoitti käytännössä sitä, että HJK varmisti vähintään pääsyn Konferenssiliigan lohkovaiheeseen. Pelkästään lohkovaihepaikka tuo HJK:lle 2,94 miljoonaa euroa.

Sen päälle on tulossa vielä karsintaotteluista reilu miljoonan euron potti. Parhaimmillaan HJK voi yltää pelkästään Konferenssiliigaan pääsemisellä jopa yli viiden miljoonan euron palkintorahoihin.

Sen lisäksi HJK pelaa vielä pääsystä Eurooppa-liigan lohkovaiheeseen, joka se jo itsessään toisi 3,63 miljoonaa euroa. Eurooppa-liigan playoff-kierroksella HJK kohtaa tanskalaisen Silkeborgin, joka on tällä hetkellä Tanskan Superliigassa toisena.

Käänteentekevä pelaaja

HJK etsi pitkään ja kuumeisesti kesän aikana uutta keskikenttäpelaajaa. Osittain loukkaantumisten pakottamana, mutta myös europelikiireiden takia. Lopulta HJK:lle aukesi sauma hankkia vanha tuttu Lucas Lingman takaisin loppukauden mittaisella lainasopimuksella Helsingborgista.

Lingman oli Helsingborgissa pelannut Ruotsin Allsvenskanissa isoja minuutteja, mutta joukkueella oli vaikeaa. Helsingborg on Allsvenskanin jaetulla jumbosijalla, ja valumassa kovaa vauhtia divarin puolelle. Lingman ei tiettävästi nauttinut pelaamisesta ja eteen tupsahti mahdollisuus palata kotiin.

HJK sai keskikentälleen uudelle tasolle nousseen keskikenttäpelaajan. Lingman lähti HJK:sta viime kauden päätteeksi Ruotsiin ja nousi siirron myötä myös nopeasti Huuhkajiin.

Lingman on ollut saavuttuaan HJK:n parhaimmistoa. Maribor-peli oli vasta kolmas, mutta jo lyhyessä ajassa Lingman on sementoinut asemansa tutussa ympäristössä. Lingman on tuonut HJK:n keskikentälle juuri sellaista syöttötaitoa, jota siltä on puuttunut. Lingmanin nopeat puolenvaihdot, pitkät ja murtavat syötöt ovat tuoneet HJK:n palapeliin paljon kaivattua tempoa.

Paljon Lingmanin tasosta kertoo se, että Italiassa upean uran pelannut Perparim Hetemaj on saanut katsella penkin puolelta Lingmanin taiturointia. Torstaina Mariboria vastaan Lingman otettiin 70. minuutilla vaihtoon, kun jatkoonpääsy alkoi olla varmistunut. Lingmanin tilalle kirmasi nimenomaan Hetemaj.

Lisämaalit lähellä

Maribor yritti kaikkensa, mutta todellisia vaaranpaikkoja se sai HJK:n johtomaalin jälkeen hyvin vähän. Sen sijaan HJK onnistui lähes poikkeuksetta luomaan uhkaa käännettyään peliä nopeasti.

Vaihdosta sisään tullut Pyry Soiri kolautti pallon ylärimaan komean haaston pääteeksi.

Maribor sai muutamia laukauksia luotua, mutta HJK:n maalivahti Conor Hazard venyi pari kertaa näyttävästi pallon eteen. Hazard oli yksi koko otteluparin onnistujista. Hazard poimi tärkeitä torjuntoja myös ensimmäisessä osaottelussa Sloveniassa.

Maribor sai 83. minuutilla erinomaisesta paikasta vapaapotkun aivan boksin rajalta. Jan Repas astui pallon taakse. Repasin laukaus tyrehtyi kuitenkin HJK:n muuriin.

HJK:n europelit jatkuvat ensi viikon torstaina, kun Silkeborg tulee Töölöön vieraaksi.