Kuopion Palloseura ja FC Inter kohtaavat tänään, lauantaina, Suomen Cupin loppuottelussa.

KuPS lähtee otteluun cupin hallitsevana mestarina voitettuaan viime vuoden finaalissa Helsingin Jalkapalloklubin rangaistuspotkukilpailun päätteeksi.

Kaikkiaan KuPS on voittanut miesten Suomen Cupin kolmesti ja Inter kahdesti. Turkulaisten viimeisin mestaruus on vuodelta 2018, mutta Inter pelasi cupin finaalissa myös toissa vuonna.

Kuluvalla kaudella KuPS ja Inter ovat kohdanneet toisensa kolme kertaa. Inter vei liigacupin puolivälierissä voiton maalein 3-1, mutta KuPS voitti Veikkausliigan runkosarjassa kummatkin keskinäiset ottelut 2-1-lukemin.

Suomen Cupin voittaja saa Palloliitolta 50 000 euroa ja finaalin hävinnyt seura tienaa 10 000 euroa. Lisäksi cupin voittaja saa paikan Konferenssiliigan karsintoihin kaudeksi 2023-24.

Cupin finaalilla on tänä vuonna iso merkitys myös Veikkausliigan eurolopputurnausta ajatellen.

Jo nyt on varmaa, että kauden päätteeksi pelattavaan eurolopputurnaukseen pääsevät mukaan myös alemman loppusarjan kaksi parasta joukkuetta. Ylemmän loppusarjan kolmos- ja nelossijan merkitys voi nousta todella isoksi.

Jos cupin mestari on Veikkausliigassa kahden parhaan joukossa, saa kolmanneksi sijoittunut myös suoran eurocup-paikan ja neljänneksi sijoittunut puolestaan etenee suoraan eurolopputurnaukseen finaaliotteluihin.

Jos cupin mestari puolestaan päätyy Veikkausliigassa pronssille, neljänneksi sijoittunut pääsee eurolopputurnauksen finaaleihin suoraan. Mikäli cupin mestari päätyy Veikkausliigassa sijoille 4.-6., kolmanneksi sijoittunut ei saa suoraa eurocup-paikkaa, vaan jatkaa kautta eurolopputurnauksen finaaleissa ja neljänneksi sijoittunut – ellei ole cupin mestari – joutuu hakemaan eurocup-paikkaa eurolopputurnauksen ensimmäiseltä kierrokselta alkaen.

Kuntopuntari

KuPS (V, T, V, V, H)

11.9. VPS – KuPS 0-1 (Veikkausliiga)
3.9. KuPS – Ilves 0-0 (Veikkausliiga)
31.8. FC Lahti – KuPS 0-1 (Suomen Cup)
27.8. FC Inter – KuPS 1-2 (Veikkausliiga)
20.8. SJK – KuPS 2-1 (Veikkausliiga)

FC Inter (T, V, V, H, V)

11.9. Ilves – FC Inter 1-1 (Veikkausliiga)
4.9. IFK Mariehamn – FC Inter 2-3 (Veikkausliiga)
31.8. HIFK – FC Inter 2-3 (Suomen Cup)
27.8. FC Inter – KuPS 1-2 (Veikkausliiga)
21.8. AC Oulu – FC Inter 1-0* (Veikkausliiga)

* = Tulos käännettiin AC Oulun sääntörikkomuksen takia Interin 3-0-voitoksi

Kokoonpanot

  • KuPS

Avauksessa: Johannes Kreidl (mv), Paulo Ricardo, Diogo Tomas, Joona Veteli, Sebastian Dahlström, Tim Väyrynen, Jaakko Oksanen, Anton Popovitš, Henry Uzochukwu, Henri Toivomäki, Daniel Carrillo

Vaihdossa: Miika Töyräs (mv), Saku Savolainen, Gabriel Bispo, Christian Tue Jensen, Axel Vidjeskog, Filip Valenčič, Taneli Hämäläinen

  • FC Inter

Avauksessa: Matias Riikonen (mv), Juuso Hämäläinen, Noah Nurmi, Ruxi, Petteri Forsell, David Accam, Tommi Jyry, Aleksi Paananen, Matias Tamminen, Sierra

Vaihdossa: Walter Viitala, Jussi Niska, Miguel Nazarit, Matias Ojala, Juho Hyvärinen, Luka Kuittinen, Tobias Fagerström

Valmentajien kommentit

Simo Valakari, KuPS

KuPS:n päävalmentaja Simo Valakari kertoi joukkueen sivuilla, että hän pitää suuresti Cupin tulos tai ulos -kaavasta.

– Nyt on jälleen hieno mahdollisuus laittaa nimemme historiankirjoihin. Olen itse iso cup-kilpailun fani ja cup-romantikko. Tänäkin vuonna 314 joukkuetta lähti taistelemaan Antero Nyman -pokaalista ja jäljellä on enää kaksi parasta.

– Matkalla finaaliin meidän on pitänyt tehdä paljon oikeita asioita ja välillä olemme olleet onnekkaitakin. Cup on siitä reilu kilpailu, että joko voitat ja jatkat pelejä, tai häviät ja jäät odottamaan seuraavaa vuotta. Tämä on ollut jälleen kerran todella upea matka.

– Inter on laadukas joukkue ja heillä on erittäin hyviä yksilöitä, joilla on selkeitä erikoisominaisuuksia. Ottelu on heille iso mahdollisuus voittaa jotain tällä kaudella ja tulevat varmasti lyömään kaiken peliin.

– Meidän täytyy onnistua toteuttamaan omaa pelaamistamme korkealla tasolla ja olla samalla valmiina puolustamaan tietyt hetket tiiviisti. Tulemme varmasti ottelun aikana saamaan tarvittavat tilanteet hyökkäyspäässä, jossa pystymme ratkaisemaan ottelun eduksemme.

Miguel Grau, FC Inter

Interin påävalmentaja Miguel Grau kommentoi joukkueensa ennakossa, että turkulaiset himoitsevat uutta mestaruutta ansioluetteloonsa.

– Pelaajat ovat erittäin innoissaan, että heillä on mahdollisuus voittaa pokaali. Me kaikki tiedämme, että edessä on vaikea ottelu, koska vastustaja on kova, mutta meillä on omat mahdollisuutemme ja aiomme tapella sen puolesta. Haluamme, että kannattajat pääsevät juhlimaan muutaman vuoden tauon jälkeen mestaruutta.

– Vaikean ajanjakson jälkeen olemme löytäneet peliimme paljon eri ulottuvuuksia sekä prässivaiheeseen että palloa hallittaessa. Vaikka tulos on huomenna tärkein, niin siihen on hyvä tukeutua, että olemme tehneet hyvin töitä näiden asioiden suhteen.

– Olemme pelanneet tällä kaudella kaksi todella tasaista ottelua KuPS:n kanssa, etenkin viime ottelu kotonamme. Ottelussa kohtaavat kaksi joukkuetta, jotka haluavat tehdä asioita pallon kanssa ja kunnioittavat toisiaan.

Grau ei usko joukkueensa saavan suurta etua siitä, että ottelu pelataan luonnonnurmella, joka on Interille tutumpi alusta kuin KuPS:lle.

– Se on tärkeää, että kenttä on kunnossa. Nyt kaksi joukkuetta pystyy esittämään parasta hyökkäyspeliään ja tämä tekee ottelusta hyvän show’n.

Televisiointi

Helsingin olympiastadionlla pelattava ottelu alkaa kello 16.00 ja näkyy suorana Jimiltä sekä Ruudusta. Studiolähetys alkaa puoli tuntia ennen aloitusvihellystä.

Lähteet: KuPS, FC Inter, Veikkausliiga, Transfermarkt