HELSINKI. Huuhkajiin pienen tauon jälkeen takaisin noussut Fredrik Jensen pudotettiin viime kaudella Bundesliigassa pelaavan Augsburgin edustusjoukkueesta ilman minkäänlaista selitystä. Loppukausi oli synkkä aikakausi Jensenin jalkapallouralla, mutta kesän aikana tilanne muuttui.

Jensen siirtyi Augsburgiin kesällä 2018. Odotukset olivat korkealla, kun Twentestä saapunut taituri allekirjoitti viisivuotisen sopimuksen. Neljän vuoden aikana tilille on kertynyt 54 ottelua Augsburgin paidassa. Loukkaantumiset ovat varjostaneet Jensenin uraa, mutta viime kauden pelaamattomuus ei selity enää vain loukkaantumisilla.

– Ennen joulua pääsin pelaamaan ainakin vaihdosta ja olin mukana joukkueessa. Joulun jälkeen tuli loukkaantuminen. En osaa sanoa, mitä sitten tapahtui. Sen jälkeen en ollut enää joukkueessa. Kyllä siitä tuli minulle vähän sellainen fiilis, että ihan v*tun sama, pelataan sitten kakkosjengin kanssa ja treenataan, Jensen kertoi SuomiFutis-sivustolle Huuhkajien mediatilaisuudessa tiistaina.

Jensen parantui loukkaantumisestaan helmi-maaliskuun vaihteessa, mutta peliaikaa ei enää loppukauden aikana herunut sekuntiakaan. Vauhtia haettiin Augsburgin reservijoukkueen puolelta, Regionalligasta, joka on Saksan neljänneksi korkein sarjataso.

– Aina kun oli mahdollisuus, menin kakkosjengin kanssa pelaamaan. Vaikka taso ei ollutkaan mitenkään kovin hyvä, oli vain kiva laittaa pelipaita päälle ja päästä pelaamaan jalkapalloa.

”En puhunut seuran kanssa pariin kuukauteen. En vieläkään oikein tiedä, mitä siinä tapahtui. Olisihan se ollut kiva saada jonkinlainen selitys.”

Välirikko Jensenin, seuran ja entisen päävalmentaja Markus Weinzierlin kanssa oli melko totaalinen. Jensen ei koskaan saanut seuralta tai Weinzierliltä minkäänlaista selitystä sille, miksi hänet suljettiin käytännössä ulos edustusjoukkueen toiminnasta.

– En puhunut seuran kanssa pariin kuukauteen. En vieläkään oikein tiedä, mitä siinä tapahtui. Olisihan se ollut kiva saada jonkinlainen selitys. Tällaista jalkapallo on. Ei seurallakaan ole mitään velvollisuutta kertoa minulle jotain syytä. Eikä minulla ollut kauheasti enää energiaa kysellä, että miksi näin.

Viime kevät oli henkisesti erittäin raskasta aikaa Jensenille.

– Tiesin, kun oli perjantai ja jengi oli lähdössä hotellille tai pelimatkalle, niin siinä minä sitten lähdin himaan. Oli se vaikeaa aikaa. Onneksi oli tyttöystävä ja koira, niin sai ajatukset pois jalkapallosta, kun pääsi kotiin tekemään jotain ihan muuta. Siinä täytyi pitää oma pääkoppa kiireisenä, piti vain tehdä jotain muuta.

Joukkueen sisälläkin Jensenin kohtelu herätti ihmetystä.

– Toki kun palaa loukkaantumisesta, niin siinä menee pari viikkoa, että pääsee rytmiin sisään. Mutta sen jälkeen jengikaverit alkoivat kysellä, että miksi minä en laita vieraspelireissun vaatteita päälle, sanoin vain, etten ole joukkueessa mukana. Kyllä he olivat vähän ihmeissään, että minkä takia, mutta siihen minulla ei koskaan ollut vastausta.

”Olin aika varma, että lähden täältä. Jos pelaaja ei pelaa puoleen vuoteen, on aika selvää, että pelaaja lähtee.”

– Se on vähän erikoista tässä jalkapallossa, että pelaajille ei tarvitse kertoa minkäänlaista selitystä, miksi jotain tapahtuu. Seura voi päättää, että pelaaja ei enää ikinä pelaa tässä joukkueessa ja sitten se on niin. Se pitää sitten vain hyväksyä ja yrittää löytää jonkinlainen ratkaisu, Jensen kertoi.

”Jalkapallossa kaikki voi muuttua nopeasti”

Jensenin sopimus Augsburgin kanssa päättyy ensi kesänä. Päättyneenä kesänä Jensen palasi lomien jälkeen takaisin seuraan, mutta toinen jalka oli jo muualla.

– Olin aika varma, että lähden täältä. Jos pelaaja ei pelaa puoleen vuoteen, on aika selvää, että pelaaja lähtee. Sitten uusi koutsi (Enrico Maaßen) halusi, että jään sinne. Vedin preseasonin niin hyvin kuin mahdollista, sain vastuuta ja tuli onnistumisia.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Augsburgin uusi päävalmentaja Enrico Maaßen antoi Jensenille uuden mahdollisuuden. Kuva: Getty Images.

Jensen on pelannut alkukaudella Augsburgin riveissä yhtä vaille kaikissa peleissä. Bayer Leverkusenia vastaan tuli myös maali, ja cupin puolella Lohnea vastaan Jensen tehoili maalin ja maalisyötön. Jensen on kerännyt Bundesliigan peleissä 12:nneksi eniten peliaikaa Augsburgin pelaajista, kun viime kaudella hän oli pelatuissa minuuteissa vasta sijalla 20.

– Jalkapallossa asiat voivat muuttua niin nopeasti. Voi tulla uusi valmentaja, joka tykkääkin sinun pelaamisestasi. Minun kannalta hyvä näin. Aina toki voi pelaajanakin parantaa ja tiedän, että voin pelata vielä paremmin. On tässä ollut myös vähän hakemista, kun ei tullut pelattua puoleen vuoteen, Jensen sanoi.

[readmore from=jensen-fredrik]

Hyvät otteet toivat myös kutsun takaisin Huuhkajiin, kun edessä on Nations Leaguen kaksi viimeistä lohkovaiheen ottelua Romaniaa ja Montenegroa vastaan. Jensen ei vähäisen peliajan takia mahtunut kesäkuussa joukkueeseen ja maaliskuun pelit jäivät loukkaantumisen takia välistä. Edelliset maaottelut ovat viime vuoden marraskuulta.

Jensen ymmärtää hyvin, ettei kutsua ole näkynyt vasta kuin nyt.

– Jos et pelaa seurajoukkueessa, niin ei tänne ole mitään asiaa. Keskustelimme siitä ”Riven” (Markku Kanerva) kanssa, ja ymmärsin sen ihan täysin.

– Nyt on tullut vastuuta seurajoukkueessa ja pari maaliakin. Olin todella iloinen, kun kutsu tuli. Nämä viikot ovat aina todella tervetulleita kauden aikana. Aina kun tänne pääsee, se on tosi siisti juttu, Jensen totesi.

Suomi kohtaa perjantaina Helsingin Olympiastadionilla Romanian kello 21.45. Ottelu näkyy Yle TV2 -kanavalta.

LUE MYÖS: