Huuhkajat isännöi tänään, perjantaina, Romaniaa Helsingin olympistadionilla Nations Leaguen ottelussa.

Pelin alla kannattaa kiinnittää huomiota Suomen pelaajien lämmittelypaitoihin, joiden selässä näkyy numero 62.

Numeron takana on Palloliiton tutkimus nuorten jalkapalloilijoiden kokemasta epäasiallisesta käyttäytymisestä. Tutkimuksen mukaan jopa 62 prosenttia nuorista jalkapalloilijoista on kokenut tai havainnut epäasiallista tai syrjivää käytöstä lajin parissa.

[readmore from=Huuhkajat]

– Useimmiten syyllisiä epäasialliseen käytökseen ovat vastustajajoukkueen pelaajat tai valmentajat. Lisäksi törttöilyyn syyllistyvät oman joukkueen pelaajat, katsojat ja kentän laidalla ottelua seuraavat nuorten vanhemmat. Suurin osa nuorten kokemuksista tai havainnoista liittyy peleihin. Yleisin epäasiallisen käyttäytymisen muoto on häiritsevä puhe tai huutelu, kertoo Palloliitto tiedotteessaan.

Palloliiton elo-syyskuussa sähköpostitse toteuttamaan tutkimukseen vastasi lähes 800 nuorta, 16-20 -vuotiasta jalkapalloilijaa. Vastaajista 65 prosenttia oli poikia tai nuoria miehiä ja 35 prosenttia tyttöjä tai nuoria naisia.

– Hyvä uutinen on se, että noin 90 prosenttia tutkimukseen vastanneista pelaajista koki jalkapallon toimintaympäristön jokseenkin tai erittäin turvalliseksi, eikä tutkimuksessa noussut esiin yhtään fyysistä koskemattomuutta rikkonutta tekoa. Mutta viisi prosenttia vastanneista koki olonsa jalkapalloharrastuksessa turvattomaksi. Se on yksiselitteisesti liikaa.

Huuhkajien päävalmentaja Markku Kanerva korostaa tiedotteessa kunnioituksen tärkeyttä.

– Se on nuorelle kova paikka, jos hänelle tärkeässä harrastuksessa kohtaa arvostelua tai ivaamista. Erityisen tuomittavana pidän, jos näin käyttäytyy valmentaja tai aikuiset katsojat. Todelliseen lajikulttuuriin kuuluu vastustajan kunnioitus tiukassakin paikassa, kommentoi Kanerva.